<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kinesisk REC-salg i boks

REC Silicon har solgt sin eierandel i det kinesiske Yulin-prosjektet for et milliardbeløp.

Publisert 8. des. 2023 kl. 06.28
Oppdatert 8. des. 2023 klokken 13.21
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 202 ord
CASHER INN: REC Silicon og toppsjef Kurt Levens har solgt seg ut i kinesiske Yulin. Foto: Iván Kverme

 

Da REC Silicon og Shaanxi Non-Ferrous Tian Hong (SNF) avtalte å bygge en polysilisiumfabrikk i den kinesiske byen Yulin i Shaanxi-provinsen i 2014, opprettet partene det felleseide selskapet TianRec – ofte omtalt som Yulin JV – der REC Silicon fikk en eierandel på 15 prosent.

I mai i år tilbød REC Silicon å selge eierandelen som del av en offentlig anbudsprosess i forbindelse med Yulin JVs kapitalinnhenting. Torsdag kveld skriver selskapet i en børsmelding at alle regulatoriske godkjennelser er på plass, og at salget av andelen er fullført for rundt 130 millioner dollar – tilsvarende 1,4 milliarder norske kroner.

Fokus på Moses Lake

Salgssummen er i tråd med verdien av Yulin JV som i en tredjeparts takst den gangen ble fastsatt til 6,8 milliarder renminbi, noe som innebar et bruttoproveny før transaksjonskostnader på omtrent én milliard renminbi for REC Silicons andel.

Provenyet tar ifølge meldingen høyde for betaling av skatter/avgifter i Kina, men fratrekkes «obligatoriske transaksjonskostnader» til juridiske og andre rådgivere. Salget vil generere en gevinst i 2023-regnskapet.

– Salget vil ikke bare styrke selskapets finansielle posisjon, men også gi oss muligheten til å fokusere på våre amerikanske eiendeler, især det nylig gjenoppstartede Moses Lake-anlegget, sier REC Silicon-sjef Kurt Levens i en kommentar.