Kaoset i Midtøsten legger nå et betydelig press på oljeprisen. Mandag ettermiddag annonserte Libya at landet innfører «force majeure» på alle sine oljefelt, terminaler og oljefasiliteter. Denne beslutningen medfører et bortfall på over 1 million fat pr. dag fra det globale markedet, noe som har ført til en kraftig prisoppgang.
– Det betyr definitivt noe for det globale markedet. Det er en uoversiktlig situasjon, men det kan i verste fall være snakk om nord for 1 million fat pr. dag som forsvinner, sier oljeanalytiker Ole Rikard Hammer i Arctic Securities.
Nordsjøoljen er opp nesten 3 prosent til 81,40 dollar fatet etter nyheten fra Midtøsten.
Den østlige regjeringen i Tobruk, som kontrollerer det meste av Libyas oljeeksport, besluttet å stenge all oljeproduksjon og eksport etter at rivalene i Tripoli forsøkte å bytte ut ledelsen i landets sentralbank. Libya har vært preget av kaos og konflikt siden borgerkrigen i 2011, som resulterte i styrtingen av diktator Muammar al-Gaddafi.
Stramt marked
– Libya har en lang historikk med ustabilitet, noe som har ført til perioder med langvarig bortfall av produksjon og eksport. Det markedet nå frykter er at dette også skal bli langvarig. Det begynte for tre uker siden, da sivile uroligheter - angivelig regissert av den Tobruk-baserte regjeringen i øst – førte til nedstengningen av landets største oljefelt, forklarer Hammer.
Libyas oljeproduksjon er kjent for sin høye kvalitet og nærhet til europeiske raffinerier.
– Med en lokasjon mot Middelhavet gir det kortreist forsyning til europeiske raffinerier. Det gir et problem fordi kjøperne av denne oljen har kort tid på å finne alternativer, noe som gir et ekstra press på prisen.
– Det passer dårlig i en situasjon hvor oljemarkedet er relativt stramt, sier han og legger til at om det er likevekt i markedet, impliserer det en oljepris på 85 dollar fatet. Han hevder markedet er strammere enn det ser ut som.
Hammer peker på at det er et uoversiktlig bilde, og at effekten på oljeprisen må sees i sammenheng med den generelle geopolitiske uroen i Midtøsten med usikkerheten som har blusset opp den siste tiden.
Gavepakke til Opec
På samme tid rapporteres det om et mulig ytterligere bortfall av irakisk eksport fra de kurdisk-kontrollerte nordområdene. Irak har lovet Opec+ å kompensere for det siste årets overproduksjon i forhold til sin tildelte kvote.
– Her er det enda større usikkerhet, men det kan være snakk om rundt 0,3 millioner fat pr. dag. Det bidrar ytterligere til å legge press opp på oljeprisen. Store deler av eksporten har vært nedstengt i over et år så disse meldingene er noe vi bare tar til etterretning foreløpig
Opec står nå overfor en utfordring når det gjelder planene om å øke produksjonen fra oktober. Ifølge Hammer kan bortfallet i både Libya og Irak gjøre Opecs oppgave lettere, da de nå må vurdere om markedet har kapasitet til å absorbere en økning.
– Opec+ har sagt at den vedtatte produksjonsøkningen kun vil bli gjennomført hvis det er rom i markedet for den. De har gitt frihet til å avstå fra økning, eventuelt kutte mer, avhengig av markedet. Produksjonsbortfall fra andre produsenter gjør selvsagt jobben enklere, særlig når det gjelder Libya, som ikke er en del av nåværende kvoteordning. Slaget står om hvorvidt oljemarkedet fortsetter å holde seg stramt, eller om det svekker seg, for eksempel ved at Kinas etterspørsel faller ytterligere.