<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Equinor mister godkjenningen for Rosebank-feltet

Equinor mister godkjenningen for Rosebank-feltet – må regne på utslippene som oppstår ved bruk av oljen.

Publisert 30. jan.
Oppdatert 30. jan.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 2 ord
Article lead
KAN FORTSETTE: Men må regne på utslippene fra sluttbruker. Foto: NTB

Godkjenningen av oljefeltet Rosebank på britisk sokkel, hvor Equinor er operatør, ble gitt ulovlig, ifølge skotske domstoler.

Equinor må levere en ny søknad som også tar hensyn til utslipp fra sluttbrukerne.

– Vi ønsker dagens kjennelse velkommen og er tilfredse med utfallet, som gir oss muligheten til å fortsette med fremdriften av Rosebank-prosjektet mens vi venter på nye konsesjoner, sier pressetalsperson Ola Morten Aanestad i Equinor og legger til:

– Vi vil fortsette å samarbeide tett med regulatorene. Dette inkluderer å sende inn en vurdering av utslipp fra sluttbrukere ved forbrenning (scope 3) i full overensstemmelse med regjeringens nye miljøveiledning, som er planlagt å bli publisert til våren.

Equinor og partneren Ithaca Energy har allerede forpliktet mer enn 2,2 milliarder pund (30,1 milliarder norske kroner) til utviklingen av feltet, som forventes å skape opptil 2.000 arbeidsplasser i utviklingsfasen.

– Viktig seier

De britiske klimaorganisasjonene Uplift og Greenpeace UK saksøkte i desember 2023 den forrige britiske regjeringen for å ha godkjent Equinors Rosebank-felt på ulovlig grunnlag. Etter regjeringsskiftet ble den nye Labour-regjeringen ansvarlig for søksmålet.

– Dette er en viktig seier. Denne avgjørelsen viser at klimaendringene tas på alvor i våre rettssaler. Retten setter klimaendringene foran Equinors egeninteresse. Reduksjon av utslipp er den eneste måten vi kan begrense klimaendringene og problemene det skaper, sier Tessa Khan, leder for Uplift UK.

En høyesterettsdom om tredjeparts-utslipp fra 2024 har vært viktig i rettssaken. I det som omtales som «Finch-saken» ble det avgjort at godkjenningen av et oljeprosjekt i Horse Hill skulle ha regnet med utslipp fra bruken av den produserte oljen, ikke bare utslippene som skjer i forbindelse med produksjonen.