<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tweeten som kan koste Musk dyrt

Elon Musk kan ha hatt Saudi-Arabia i ryggen da han skrev «funding secured»-tweeten i august 2018. Tirsdag møter Tesla forsmådde investorer i retten.

Publisert 17. jan. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 461 ord
NY RETTSSAK: Tesla-investorer hevder seg svindlet etter Elon Musks berømte «funding secured»-tweet fra august 2018. Foto: NTB

7. august 2018 skrev Elon Musk på Twitter at han vurderte å ta Tesla av børs til kurs 420 dollar. Og ikke bare det. «Finansiering er sikret», fortsatte han og la til i en tweet senere samme dag at en avstemning blant aksjonærene var eneste grunn til at finansieringen ikke var sikker. 

Aksjen reagerte med å stige kraftig, men deiset ned igjen etter New York Times-oppslaget 17. august om at finansieringen var «langt fra sikker.»

Kostet «milliarder»

Aksjonærene som kjøpte eller solgte Tesla-aksjer i dagene etter 7. august hevdet seg bedratt av Twitter-innleggene, og svarte med søksmål. Tirsdag starter rettssaken i San Francisco, melder Reuters, og det uten at aksjonærene har spesifisert erstatningen de ønsker seg – bortsett fra at Musk-tweetene kostet dem «milliarder» av dollar.

Rettssaken skal ledes av dommeren Edward Chen, som har stemplet tweetene fra Tesla-gründeren som «usanne» og «hensynsløse.» Han skal ifølge nyhetsbyrået avgjøre om ordene fra Musk hadde betydning for investorene, om han handlet bevisst, bør dømmes til å betale erstatning – og i så fall hvor mye.

Saudi-fond i ryggen?

Musk ville flytte rettssaken til Texas, og argumenterte med at for mange potensielle jurymedlemmer ville være for forutinntatte etter all negativ mediedekning i kjølvannet av hans Twitter-overtakelse sist oktober. Anmodningen ble avvist av Chen, men kandidatene til juryen har ifølge Reuters blitt spurt om hva de mener om Musk og om de eier en Tesla.

MUSKS RYGGDEKNING? Direktør Yasir Al-Rumayyan i Saudi-Arabias investeringsfond. Foto: NTB

De tiltalte, som også omfatter syv nåværende og tidligere Tesla-direktører, har nektet straffskyld. Ifølge rettsdokumentene vil de argumentere for at Musk hadde god grunn til å tro at finansieringen var sikret. Direktøren for Saudi-Arabias statlige investeringsfond PIF, Yasir Al-Rumayyan, skal etter flere møter mellom partene ha oppmuntret Musk til å ta Tesla av børs, og tilbudt seg å investere opptil 60 milliarder dollar.

Dobbel aksjesplitt

Musk kan ifølge nyhetsbyrået bli å finne i vitneboksen i rettssaken som ventes å vare i rundt tre uker.

Til slutt gjør vi oppmerksom på at Tesla-aksjen er splittet to ganger siden Musk skrev de mye omtalte tweetene. Kurs 420 dollar i 2018 tilsvarer i dag bare 28 dollar ettersom splittene har økt antallet aksjer med 15-gangeren.

Tesla stiger for øvrig mer enn 6 prosent til 129,90 dollar i tidlig handel på Wall Street tirsdag, etter at Goldman Sachs har gjentatt sin kjøpsanbefaling. Aksjen er likevel ned over 60 prosent siste 12 måneder.