<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kina-sjokk for børssjefen

En egen avtale mellom Kina og Sveits har ført til at kinesiske selskaper strømmer til børsen i Zürich.

Publisert 10. feb. 2023 kl. 12.30
Oppdatert 10. feb. 2023 klokken 12.40
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 222 ord
OVERVELDET: USA vanskeliggjør børsnoteringer for kinesiske selskaper ved å be om innsyn i regnskapene og selskapsstrukturen. Adm. direktør for børsen i Sveits (SIX), Jos Dijsselhof, slipper kinesiske selskaper langt lettere til. FOTO: SIX

Sveits åpnet i fjor for notering av kinesiske selskaper på børsen. Siden da har ni kinesiske selskaper ifølge Nikkei gått på Zürich børsen (SIX). 

Et overraskende høyt antall, selv for Swiss Exchange adm. direktør, Jos Dijsselhof.

– Jeg ble overveldet over hvor mange og hvor raskt dette gikk, sier Dijsselhof til Nikkei.

Noteringene lar seg gjøre med China-Switzerland Stock Connect-avtalen. Den lar selskaper som handles på børser i begge landene søke sekundærnoteringer på den andre siden ved å utstede globale depotbeviser. 

Godtar kinesiske prinsipper

Det er ikke bare for å tilegne seg kapital, forteller Dijsselhof, ifølge Nikkei, men også for å øke selskapenes eksponering mot Europa og resten av verden.

Samtidig som Sveits lot kinesiske selskaper gå på børs, økte spenningen mellom USA og Kina da førstnevnte krevde full revisjon av selskaper som ønsket amerikansk børsnotering. Dette skal det kinesiske regimet ha motsatt seg, ifølge Nikkei, ved å henvise til nasjonal sikkerhet.

I Sveits har de valgt å fullt ut anerkjenne kinesiske regnskaps- og revisjonsprinsipper, og dermed unngå potensielle stridigheter om tilgang til selskapenes regnskap. 

Kryssnoteringsordningen gjør det også mulig for selskaper å skaffe penger i stabile valutaer som sveitsiske franc eller amerikanske dollar.

Blant de kinesiske selskapene som har notert seg i Zürich, er:

  • Litiumbatteriprodusentene Gotion High-Tech og Sunwoda Electronic
  • Produsenten av medisinsk utstyr Lepu Medical Technology Beijing
  • Verktøyprodusenten Hangzhou GreatStar Industrial.