<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dr. Doom: – Vi må forberede oss på hard landing

Dommedagsøkonom Nouriel Roubini advarer om at den globale økonomien går inn mot en hard landing. 

Publisert 7. mars 2023
Oppdatert 8. mars 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 342 ord
HARD LANDING: Nouriel Roubini mener sentralbankene må stramme til mer. Foto: Reuters

Inflasjonen er på vei ned, men har likevel bitt seg fast på et nivå langt høyere enn det sentralbankene ønsker.

Nouriel Roubini, som har fått tilnavnet Dr. Doom for sitt vedvarende negative syn på verdensøkonomien, mener nå at verden må forberede seg på en hard landing ettersom sentralbankene vil måtte heve rentene høyere enn først ventet for å få bukt med de stigende prisene.

– Inflasjonen vil forbli høy fordi råvareprisene vil være høye i år. Faktorer som en forverring av Ukraina-krigen, stadig økende kinesisk råvareetterspørsel og i tillegg en retur til vekst, vil sette fyr på inflasjonsbålet, sier Roubini under et økonomisk toppmøte i Australia i dag ifølge Bloomberg.

Dommedagsprofeten nevner at kinesisk etterspørsel stiger, men dagsferske tall viser at Kinas råoljeimport var 10,4 millioner fat pr. dag i januar-februar 2023. Det er ned 1,3 prosent på årsbasis.

Tallene har et større avvik sammenlignet med data fra havner og sporing av fartøy, som viser en samlet import i januar og februar på 11,34 millioner fat pr. dag, noterer Reuters.

Gapet på 940.000 fat pr. dag er uvanlig stort. Avviket kan forklares av når lasten vurderes å ha fortollet. Dette øker muligheten for et sterkt oppsving i mars, men foreløpig er det ingen offisielle bevis på økende råoljeimport fra Kina.

Høyere enn ventet

Bakgrunnen for Roubinis uttalelser kommer etter inflasjonstallene for både USA og Europa har økt mer enn først ventet. 

Kjerneinflasjonen for eurosonen steg 5,6 prosent i februar på årsbasis, mot ventet oppgang på 5,3 prosent. Totalinflasjonen i USA har kommet noe mer ned de siste månedene, men «superkjernen» – altså tjenesteprisene utenom husleier – er fortsatt høy. Arbeidsmarkedet er også svært stramt.

Den australske sentralbanken hevet i dag rentene for 10. måned på rad med 25 basispunkter, opp til 3,60 prosent.

– Det verste som kan skje er om sentralbankene sier de vil knekke inflasjonen og ikke følger opp. Da risikerer vi at vi hever rentene uten at vi får ønsket utfall, sier Peter Costello, styreleder i Australias statlige investeringsfond Future Fund.