<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Butikkjeder krever bedre betalingsløsninger

Rema 1000, Circle K og andre aktører mener dagens system er for tungvint og kostbart. De har også diskutert blokkjedeløsninger.

Publisert 14. mars 2023
Oppdatert 14. mars 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 2 ord
Article lead
+ mer
lead
MULIGHETER FOR MODERNISERING: En gruppe nordiske detaljhandlere ønsker billigere og mer lettvinte betalingsløsninger. Foto: Jørgen Hyvang
MULIGHETER FOR MODERNISERING: En gruppe nordiske detaljhandlere ønsker billigere og mer lettvinte betalingsløsninger. Foto: Jørgen Hyvang

– For tiden domineres betalingsløsningene av banker, kortselskaper og store teknologiske betalingsplattformer med forretningsmodeller og løsninger som ikke passer fremtidens detaljhandel, sier daglig leder Iren Tranvåg i Nordic Initiative.

Selskapet, som ble etablert i oktober i fjor, har satt opp en plattform der nordiske detaljhandlere kan diskutere trender, fremtidsscenarioer og potensielle samarbeidsområder.

Medlemslisten inkluderer allerede store aktører som Reitan, Circle K, SGroup, Axfood, Clas Ohlson, Coop og NorgesGruppen. I tillegg har både Ikea og H&M deltatt på samlinger. I alt representerer de betalingstransaksjoner på mange milliarder kroner hvert år.

Krav til leverandørene

Nordic Initiatives første felles prosjekt har mottoet «retail payments fit for the retail future».

Tanken er å utfordre leverandører til å forbedre sine betalingssystemer, blant annet ved å eliminere ulemper og unødvendige kostnader.

– 15. februar inviterte vi 75 nordiske og internasjonale leverandører til en debatt i Stockholm, forteller Tranvåg.

– Der presenterte detaljhandelen sine forventninger til betalingsleverandørens økosystemer for å støtte sømløse og effektive kundereiser, uavhengig av sammensetningen av butikk-, nett- og mobilkanaler.

Et nordisk samarbeid

– Betaling er en viktig del av kundeopplevelsen. men dagens løsninger er ofte tungvinte og tiltrekker seg kostnader for hele verdikjeden, sier lederen for Reitans identifiserings- og betalingsgruppe, Erik Marcus Torkildsen.

– Å opptre som en gruppe/region gir oss mulighet til å påvirke.

Nordic Initiative har også diskutert blokkjedebaserte løsninger og hvordan forhandlere kan tilpasse seg en verden med digitale sentralbankpenger (DSP).

– DSP-prosjektets mål var å beskrive praktisk bruk i dagligvarehandelen, og for noen brukstilfeller er det utviklet en visuell og konseptuell beskrivelse av hvordan DSP kan fungere, sier Tranvåg.

– Blokkjedebaserte konsepter står i kontrast til dagens modeller, og lar handelen tenke helt annerledes i samhandlingen med andre aktører.