<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Redningsavtale nært forestående for krisebank

Amerikanske myndigheter har bedt banker om å by på krisebanken First Republic. Ifølge kilder er det ventet at en avtale vil landes før de asiatiske børsene åpner mandag.

Publisert 30. apr. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 254 ord
BANKER BYR I AUKSJON: First Republic kan bli den tredje amerikanske bankkollapsen på kort tid. Avbildet er en av First Republics bankfilialer i New York. Foto: Bloomberg

Fredag før helgen raste First Republic-aksjen 43 prosent på Wall Street etter rykter om at amerikanske myndigheter vil sette banken under administrasjon. 

Så rapporterte en rekke internasjonale medier lørdag morgen at banksikringsfondet FDIC hadde bedt blant andre JP Morgan, PNC, Citizens Financial Group og flere andre finansinstitusjoner om å legge frem bud på den kriserammede banken med sete i California.

Ifølge Reuters, med henvisning til kilder, ventes en avtale annonsert søndag kveld amerikansk tid, før de asiatiske børsene åpnes. Fristen for å legge inn bud er søndag kveld norsk tid.

Bankene fikk til fredag til å legge inn et ikke-bindende bud og får altså helgen til å studere regnskapene og finregne på et eventuelt bud.

Ifølge Bloomberg er det hovedsakelig storbankene JPMorgan og PNC Financial Services Group som har vist interesse for en overtagelse av First Republic.

Krise på krise

First Republic har vært i hardt vær lenge, og ble i midten av mars reddet av en rekke amerikanske storbanker, men det holdt tydeligvis ikke. Samtidig har ledelsen i banken vært klare på at de vil gjøre alt for å unngå redningshjelp fra myndighetene, ifølge Reuters-kilder.

Problemene begynte som følge av kollapsen i Silicon Valley Bank og Signature Bank, noe som førte til en krise i den amerikanske banksektoren. 

Mandag etter børsens stengetid presenterte First Republic kvartalsresultater med et innskuddsfall på 41 prosent til 104,5 milliarder dollar mot forventet 137 milliarder dollar

Det neste sjokket var ifølge Finansavisens aksjekommentator Karl Johan Molnes at FRB-ledelsen bare holdt en 12 minutters kvartalspresentasjon uten å ta spørsmål.