<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Spår tung høst

Svake PMI-tall kaster skygge over Europas økonomiske utsikter, med nedgang i industri og tjenester, mener seniorøkonom Oddmund Berg som advarer om dystre høstmåneder.

Publisert 24. aug. 2023
Oppdatert 24. aug. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 487 ord
MØRKE SKYER: Seniorøkonom Oddmund Berg i DNB Markets tror det blir en dyster høst for Europa.  Foto: Iván Kverme

Det kom en lag rekke svake PMI-tall i går, og blant de mest skuffende var EUs to største økonomier  Frankrike og Tyskland. Og nå er selv ikke tjenestesektoren skjermet. 

Seniorøkonom hos DNB Markets, Oddmund Berg, skriver i morgenrapporten torsdag at i den grad man klarer å få noe positivt ut av gårsdagens PMI-tall, er det at PMI-en for industrisektoren i Tyskland var mindre negativ enn ventet, og faktisk steg fra 38,8 til 39,1.

«Dette er fremdeles et ekstremt lavt nivå og indikerer en betydelig nedgang i aktiviteten fremover, men var altså litt høyere enn konsensus ventet,» skriver Berg. 

SKUFFET: PMI-en for den tyske industrisektoren steg med 0,3 poeng, men er fortsatt svært lav. Her fra Fords nye anlegg for elbilproduksjon i Köln i Tyskland. Foto: Bloomberg

– En dårlig høst

For eurosonen samlet steg PMI-en for industrisektoren til 43,7, men også dette er svakt.

«At industrien er i tilbakegang er ikke noe nytt, men PMI-ene viste at det kan komme omslag også i tjenestesektoren i Europa. Det var et tydelig trekk på tvers av land at tjeneste-PMI-ene gikk fra å være over 50, til å falle under i august,» sier Berg. 

Dette mener seniorøkonomen betyr at aktiviteten innen tjenestesektoren er ventet å falle fremover – både i eurosonen og Storbritannia – noe han tror kan føre til dystre høstmåneder.  

«Om vi skal stole fullt på PMI-ene, vil dermed både industrien og tjenestesektoren utvikle seg svakere fremover, noe som borger for en dårlig høst,» sier Berg.

I Tyskland er stupet for tjenestesektoren markant, ned fra 52,3 til 47,3.

«Alt håp om at tjenestesektoren skal berge Tyskland er blåst bort», sa sjeføkonom Cyrus de la Rubia i Hamburg Commercial Bank etter at tallene hadde blitt lagt frem onsdag.

USA skuffet også

Tallene ga tydelige utslag i rentemarkedet, og hele kurven for både tyske og britiske statsrenter falt rundt 10 basispunkter etter publiseringm før de seg videre nedover. Tiårsrentene endte til slutt med å falle 13-15 basispunkter ned fra dagen før, og euroen falt til å starte med mot dollaren, men hentet seg inn gradvis utover ettermiddagen. 

Euroen styrket seg etter at også USA la frem skuffende PMI-tall, med en samlet PMI på 50,4, som er et lite stykke under konsensus som var på 51,5. PMI for industrisektoren kom på 47,0 mot forventet 49,0, mens PMI for tjenestesektoren kom på 51,0, mens konsensus var på 52,2. 

«Svakere tall gir noe mindre tro på at Fed vil komme til å heve rentene mer,» sier Berg og legger til at neste signal fra Fed om hva de vil gjøre fremover mest sannsynlig vil komme på fredag når Powell holder tale på Jackson Hole.