<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Forbyr shortsalg

Sør-Korea vil forby shorting av aksjer. Analytiker tror trekket vil føre til bobletendenser i deler av markedet.

Publisert 5. nov. 2023 kl. 14.02
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 254 ord
FORBUD: Myndighetene i Sør-Korea vil forby shorting av aksjer frem til juni neste år. FOTO: AP

«Ved store markedsbevegelser har vi oppdaget store ulovlige udekkede shortsalg gjort av globale investeringsbanker, samt andre ulovlige aktiviteter», sier sjef for Financial Services Commission (FSC) i Sør-Korea, Kim Joo-hyun, ifølge Bloomberg.

Ifølge FSC vil det fra og med mandag bli ulovlig å shorte aksjer på Kospi 200 og Kosdaq 150-indeksene, frem til juni 2024.

«Det er en alvorlig situasjon hvor ulovlige shortsalg undergraver prisdannelsen og skader tilliten til markedet», sier FSC-sjefen.

Udekket shortsalg, også kalt nakenshorting, innebærer at man selger aksjer man ikke har tilgang til på salgstidspunktet.

Tidligere i år ble seks investorer her hjemme ilagt gebyr fra Finanstilsynet i forbindelse med udekkede shortsalg i Flyr.

Skeptisk

Myndighetene i Sør-Korea vil de neste månedene utforske muligheter for å gjøre reglene rundt shortsalg mer like for både institusjonelle og private investorer. De vil også se på muligheter for sterkere reaksjoner knyttet til ulovlige aktiviteter, samt opprette et eget etterforskningsteam som skal se nærmere på transaksjoner gjort av globale banker.

Bloomberg skriver videre at det skal være snakk om 10 globale banker som nå vil bli etterforsket og som har stått for de fleste av shortsalgene i Sør-Korea.

Sør-Korea forbød shortsalg under pandemien, men åpnet for dette igjen i mai 2021. Analytiker Brian Freitas i Smartkarma Holdings mener et nytt forbud kan være uheldig for markedet.

«Forbudet mot shortsalg vil ødelegge Koreas muligheter for å bevege seg fra et fremvoksende til et utviklet marked. Forvent at bobler vil forme seg i deler av markedet som favoriseres av privatinvestorer, ettersom shorting ikke lenger vil fungere som en brems for absurde verdsettelser», sier han, ifølge Bloomberg.