<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

United-sjefen ferdig

Manchester United kvitter seg med toppsjefen Richard Arnold bare dager før Jim Ratcliffe kommer inn som ny storeier.

Publisert 15. nov. 2023
Oppdatert 15. nov. 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 576 ord
PÅ VEI UT: Richard Arnold. Foto: NTB

Richard Arnold er ferdig som toppsjef i Manchester United, skriver klubben i en melding til New York-børsen og bekrefter dermed nyheten Sky News var først ute med tidligere onsdag.

Arnold vil umiddelbart overlate styringen av United til Patrick Stewart, men vil fungere i en støttende rolle ut desember før han forlater klubben han har ledet i to år og jobbet i de siste 16 årene. Stewart vil fortsette i sin stilling som juridisk direktør. Endringene i ledelsen kommer kun dager før klubben ventes å bekrefte Sir Jim Ratcliffe og hans Ineos Sports som ny minoritetsaksjonær med 25 prosents eierandel.

Skylder 14,6 milliarder

Storbritannias nest rikeste, som har vært United-supporter siden barndommen, betaler rundt 1,3 milliarder pund for aksjene i transaksjonen som priser klubben til rundt 5,2 milliarder pund – tilsvarende 70 milliarder norske kroner. Ratcliffe vil også gå inn med 245 millioner pund til oppgraderingen av klubbens infrastruktur – først og fremst hjemmebanen Old Trafford og treningsanlegget på Carrington – som mer eller mindre har vært neglisjert siden dagens hovedeiere, den amerikanske Glazer-familien, kom inn i 2005.

PÅ VEI INN: Jim Ratcliffe. Foto: NTB

Investeringene vil bli finansiert av Ratcliffe personlig og vil ikke øke Manchester Uniteds eksisterende gjeld. The Athletic avslørte i slutten av oktober at klubben skylder over én milliard pund, gjennom en kombinasjon av bruttogjeld (på 507 millioner pund), en rullerende kredittfasilitet og utestående betalinger for overganger (318 millioner pund).

Avklaring – ett år etter

Oppslag de siste ukene har antydet at milliardæren, gjennom sportsdirektør Dave Brailsfond i Ineos Sports, vil ta umiddelbar kontroll over den sportslige ledelsen av klubben.

PÅ VEI INN? Tidligere PGS-sjef Jean-Claude Blanc. Foto: NTB

Bekreftelsen av Ratcliffe inn på eiersiden er nå ventet i neste uke, og i så fall kommer den rundt ett år etter at klubben i en børsmelding skrev at den er i «en prosess for å utforske strategiske alternativer.» Veien frem for Ratcliffe åpnet seg da et Qatar-konsortium ledet av Sjeik Jassim Bin Hamad J.J. Al Thani i oktober trakk sitt bud om å kjøpe hele klubben

BBC-journalist Simon Stone minner ifølge United.no likevel om at det – selv etter en eventuell bekreftelse – vil gå 6-8 uker til før Ineos og Ratcliffe kan ta fatt på sitt virke i United.

Franskmann overtar?

Jean-Claude Blanc, som i februar begynte i jobben som toppsjef for Ineos Sports, skal ifølge flere rapporter være en het kandidat til å ta over sjefsjobben i United på permanent basis. Blanc sluttet i fjor som toppsjef i Paris St. Germain etter 12 år, en jobb han også hadde i Juventus i årene i 2009-11.

Manchester United-aksjen stiger 1,5 prosent i onsdagens førhandel på Wall Street. Det er gode nyheter for den amerikanske milliardæren Leon Cooperman, som ifølge Bloomberg nylig flagget kjøp av én million aksjer i klubben. Cooperman er gründer av New York-baserte Omega Advisors, som konverterte hedgefond-selskapet sitt til et «family office» i 2018.