<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nvidia-korreksjon på rød Wall Street: – Det er på tide å ta gevinst

Alle indeksene endte i rødt på ukas siste handelsdag. Nvidia korrigerte ned over 5 prosent. – Dette betyr ikke at oppsidepotensiale er borte, sier analytiker

Publisert 8. mars
Oppdatert 8. mars
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 849 ord
RØD DAG: Alle indeksene falt fredag. Foto: AFP

Tirsdag svekket Nasdaq seg med 1,16 prosent til 16.085,11. S&P 500 gikk ned 0,65 prosent til 5.123,70. Dow Jones falt 0,18 prosent til 38.722,69.

VIX-indeksen, også kalt fryktindeksen, steg 2 prosent til 14,8.

Gullprisen fortsatte oppgangen, og står nå i 2.184,30 dollar pr. unse, opp 0,8 prosent. På et år er gullprisen opp 20 prosent, etter en oppgang på over 5 prosent hittil i år.

Nye jobbtall

For en måned siden ble sysselsettingsveksten dobbelt så sterk som ventet, 353.000 personer, og månedene før ble kraftig oppjustert. I forkant av februar-tallene ventet konsensus mer normale 200.000 nye stillinger, og en halvering av månedsveksten i lønningene, fra 0,6 til 0,2 prosent.

De faktiske tallene viser 275.000 nye jobber, langt høyere enn forventet. Samtidig ble den knallsterke veksten i januar revidert ned kraftig, til 229.000.

Dessuten faller lønnsveksten mer enn ventet, til 0,1 prosent. Det gir en årsvekst på 4,3 prosent, ned fra 4,5 prosent. I tillegg øker ledigheten mer enn ventet, fra 3,7 til 3,9 prosent.

– I forlengelsen av Powells høring, hvor han sa at det nærmer seg tidspunktet når Fed er trygg nok til å kutte renten, så er spørsmålet hvor lenge Fed trenger å drøye rentekuttet i denne situasjonen. Det har stått mellom juni og juli, men dette tilsier at man ikke trenger å vente til tredje kvartal, uttalte sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

Markedet priser nå inn 99 prosent sannsynlighet for et rentekutt i juni, og hele fire rentekutt fra Fed før jul.

De lange rentene er lite endret etter tallene. «Verdens viktigste rente», den tiårige amerikanske statsobligasjonsrenten, er i 4,081 prosent, ned 0,011 poeng.

Tekaksjer

Nvidia har gått som en rakett de seneste ukene, og er mer enn doblet siden desember. Det har gjort at flere har blitt fristet til å ta gevinst, deriblant to av selskapets styremedlemmer. Fredag  startet aksjen sterkt og nådde en intradag topp på $974.00. Utover dagen surnet imidlertid stemningen, og aksjen korrigerte ned 5,55 prosent. Aksjen er imidlertid opp mer enn 7 prosent på en uke.

– Dette betyr ikke at oppsidepotensiale er borte. Det sier bare at vi muligens har blitt for ivrige. Vi er i overkjøpt territorie, og det er på tide å ta litt gevinst, sier Sam Stovall, sjefsanalytiker i CFRA Research, til CNBC.

Apple klarte endelig å bryte ut av sin lengste tapsrekke siden 2022, etter å ha mislyktes torsdag . Syv dager på rad med nedgang, deriblant som følge av elendig Kina-salg, ble avbrutt av en oppgang på 1 prosent.

Tesla brøt ut av sin fire dager lange tapsrekke torsdag, men returnerte til rødt territorie fredag med en nedgang på 1,8 prosent. Også elbilprodusenten strever i Kina.

Meta bikket ny all-time high intradag på $519.85 torsdag, og gjentok bragden fredag med all-time high intradag på $523.57. Aksjen snublet imidlertid i etterkant, og endte dagen ned 1,2 prosent.

Ellers falt Amazon 0,8 prosent mens Alphabet steg 0,8 prosent. Microsoft falt 0,7 prosent.

Andre aksjer

Torsdag kunne den danske legemiddelprodusenten Novo Nordisk kunngjøre at fase 1-studien av slankepillen amycretin utløste over 13 prosent vekttap hos deltakerne etter 12 uker. Nyheten sendte aksjen opp 9 prosent torsdag, og selskapet inntok plassen som verdens 12. største målt i børsverdi med en prising på over 600 milliarder dollar. 

Fredag ble det kjent at de amerikanske legemiddelmyndighetene har godkjent Wegovy-medisinen til Novo Nordisk som behandling for å redusere risikoen for alvorlige kardiovaskulære sykdommer hos personer med fedme. Godkjennelsen vil gjøre medisinen langt mer tilgjengelig på det amerikanske markedet, blant annet ettersom medisinen nå kan bli dekket av helseforsikringen til den gjengse amerikaner.

Investorene var i gevinstsikringshumør etter gårsdagens sterke oppgang, og aksjen falt 1,6 prosent fredag.

Det er ikke bare danskene som er i fokus hos det amerikanske legemiddelmyndighetene, som fredag valgte å utsette beslutningen om å godkjenne Alzheimers-medisin til Eli Lilly. Ifølge Financial Times var det ventet at legemiddelmyndighetene skulle gi Eli Lily tommelen opp denne måneden. Aksjen falt 2,3 prosent.

Ellers steg klesbutikkjeden Gap med pene 7 prosent etter sterke kvartalstall, der selskapet knuste forventet inntjening per aksje.

Kriserammede New York Community Bank har vært en berg-og-dal-bane på børs de seneste dagene. Onsdag gikk aksjen fra en nedgang på 45 prosent til en oppgang på 30 prosent. Torsdag steg den kriserammede banken nye 5 prosent, mens fredag falt aksjen 6 prosent.

Olje

Oljeprisen hadde en tung dag fredag, etter å ha startet dagen med oppgang. Oppgangen kom blant annet av en midlertidig driftsstans i rørledningen Keystone XL.

Ved stengetid er et fat nordsjøolje er ned 1,27 prosent til 81,91 dollar, mens amerikansk WTI-olje er ned 1,36 prosent til 77,86 dollar.

– Vi forventer at oljemarkedene forblir stramme på kort sikt, hjulpet av produksjonskutt fra Opec+ og bedre enn ventede forbrukstall denne uken fra USA og Kina, sier investeringsstrateg Han Zhong Liang i Standard Chartered. Banken ser WTI-oljen i 80 dollar i løpet av de neste tre månedene.

De største oljeprodusentene endte alle i grønt fredag. Chevron steg 0,2 prosent, mens ConocoPhilips steg 0,4 prosent. ExxonMobil gikk opp 0,8 prosent.

Krypto

Bitcoin passerte for første gang 70.000 dollar fredag, etter å ha nådd nye høyder tidligere denne uka. Kursen har imidlertid svingt mye, og var på et tidspunkt nede i 66.000 dagen. Kl 22 torsdag står Bitcoin i 69.220 dollar, opp 2 prosent for dagen

Ellers er Ethereum opp 0,5 prosent, mens XRP faller 2 prosent.