<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ny tek-fest på Wall Street etter inflasjonstall: – Det er vanskelig å se hva som vil stanse oppgangen

Sterk oppgang hos «The Magnificent Seven» trakk opp Wall Street tirsdag. Imidlertid styrtet Southwest Airlines etter mer Boeing-trøbbel.

Publisert 12. mars
Oppdatert 12. mars
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 811 ord
GRØNT: Det var oppgang over hele linja på Wall Street tirsdag. Foto: Dreamstime

Den teknologitunge Nasdaq-indeksen presterte sterkest tirsdag, med en oppgang på 1,54 prosent til 16.265,64. S&P 500 fulgte etter med en oppgang på 1,12 prosent til 5.175,24. Dow Jones steg på sin side 0,61 prosent til 39.005,40 poeng.

Den tiårige amerikanske statsobligasjonsrenten er på 4,157 prosent mens VIX-indeksen, også kalt fryktindeksen, faller 8,8 prosent til 13,88.

Inflasjonen (CPI) i USA i februar var 3,2 prosent på årsbasis, ifølge U.S. Bureau of Labor Statistics (BLS). Det er marginalt over forventningene på 3,1 prosent. I samme periode var kjerneinflasjonen på 3,8 prosent på årsbasis, mens forventningene lå på 3,7 prosent.

I februar steg inflasjonen 0,4 prosent på månedsbasis (sesongjustert). Spesielt var det komponentene for husly og drivstoff som steg i februar, og samlet sto de to for mer enn 60 prosent av den månedlige prisoppgangen.

Inflasjonstallene skuffer på oppsiden for andre måned på rad. Du kan alltid si at det er enkeltfaktorer som overrasker i den ene eller andre retningen, så får du det svaret du ønsker, understreker sjeføkonom Stein Bruun i Arctic Securities. Han mener et rentekutt i juni blir stadig mer usikkert.

Gullprisen tok et pust i bakken etter å ha steget til sitt høyeste nivå noensinne mandag. Etter at inflasjonstallene ble lagt frem, falt spotprisen på en unse gull til 2.160,90, ned 1,27 prosent for dagen.

«The Magnificent Seven»

Tekaksjene er i fyr og flamme igjen etter å ha korrigert ned fredag og mandag. Det er primært inflasjonstallene som driver markedsoppgangen tirsdag, ifølge CNBC. Ettersom tallene var innenfor konsensus av det investorene ventet, baner det veien til at investorer kan fortsette å kjøpe høytflyvende tekaksjer.

Nvidia fortsetter oppgangen etter å ha korrigert ned 5,5 prosent og 1,8 prosent de to foregående handelsdagene. En sterk sluttspurt sendte aksjen opp 7,2 prosent tirsdag. Siden nyttår er oppgangen hele 80 prosent, som tilsvarer spinnville 1.000 milliarder dollar i økt markedsverdi.

Også Meta og Microsoft ga investorene grunn til å smile tirsdag, med oppganger på henholdsvis 3,3 og 2,6 prosent. Apple måtte nøye seg med en oppgang på 0,3 prosent.

Microsoft er nå drøyt 400 milliarder dollar mer verdt enn Apple, etter at de to knivet om tronen som verdens mest verdifulle selskap tilbake i januar. Microsoft er tirsdag verdt 3.086 milliarder dollar etter en oppgang på 10 prosent siden nyttår, mens Apple «bare» er verdt 2.679 miliarder dollar etter en nedgang på 10 prosent siden nyttår.

Av de andre aksjene som utgjør «The Magnificent Seven», steg Amazon 2,2 prosent og Alphabet 0,7 prosent. Tesla gikk opp 0,6 prosent.

– Det er vanskelig å se hva som vil stanse oppgangen. Inntjening, inflasjon og rentenivå går alle i riktig retning, sier Skyler Weinand, investeringssjef i Regan Capital til CNBC.

Andre aksjer

Oracle steg hele 12 prosent prosent etter at IT-giganten rapporterte tall for årets regnskapsmessige tredje kvartal, som ble avsluttet 29. februar, som overgikk forventningene.

IT-giganten kunne vise til et resultat på 1,41 dollar pr. aksje av en omsetning på 13,28 milliarder dollar, mens analytikerne forventet et resultat på 1,38 dollar pr. aksje av en omsetning på 13,30 milliarder dollar. 

Ifølge CNBC understreket Oracle-sjef Safra Catz at selskapet er forpliktet til å nå det tidligere uttalte målet om å omsette for 65 milliarder dollar innen regnskapsåret 2026.

IBM steg 3,4 prosent, blant annet etter at selskapet annonserte internt at en rekke jobber innen markedsføring skal kuttes og erstattes med AI, ifølge CNBC.

Boeing-kursen har styrtet de seneste månedene, etter en rekke uhell som følge av dårlig kvalitet i flere fly. Aksjen endte ned med 4,3 prosent, og hittil i år har en fjerdedel av selskapets børsverdi forduftet. 

Det amerikanske luftfartstilsynet ferdigstilte nylig en seks uker lang gransking av flyprodusenten, og en mengde problemer ble avdekket i byggingen av de ulykkesbefengte 737 Max-modellene. Boeing besto bare 56 av 89 produktundersøkelser, mens underleverandøren Spirit AeroSystems feilet på syv av 13 undersøkelser.

Southwest Airlines, som allerede er på randen av konkurs, er blitt hardt rammet av Boeings inkompetanse. Som følge av forsinkede flyleveranser må lavprisaktøren redusere kapasiteten, og dette fører i sin tur til at ledelsens finansielle målsetninger for 2024 neppe vil nås. Southwest-kursen krasjet med nesten 15 prosent.

Olje

OPEC ser en global oljeetterspørsel på 104,46 millioner fat pr. dag i 2024, går det frem av mars-rapporten som ble sluppet tirsdag.

OPEC ligger med sin 2024-prognose høyere enn Det internasjonale energibyrået (IEA), og Reuters påpeker at avstanden mellom OPECs og IEAs etterspørselsprognoser nå er på sitt høyeste på 16 år.

Brent-oljen er ned 0,15 prosent og omsettes for 82,10 dollar fatet, mens WTI-oljen svekkes 0,21 prosent og handles til 77,77 dollar fatet.

Av de store oljeaksjene falt ExxonMobil 0,6 prosent, mens ConocoPhilips falt 0,2 prosent. Chevron endte ned 0,1 prosent.

Tor Olav Trøims drillbaby Borr Drilling fikk hard medfart etter at Schlumberger solgte aksjer for en halv milliard i selskapet. Aksjen falt 4,9 prosent i Oslo og endte med en nedgang på 4,2 prosent i New York. Siden Oslo Børs stengte var det imidlertid minimalt med utslag i kursen i USA.

Schlumberger steg på sin side 0,1 prosent. Av andre riggselskaper falt Transocean 0,4 prosent, mens Valaris gikk ned 1,1 prosent.