<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oslo Børs i rødt – oljeselskap gikk på Pareto-smell

Oslo Børs falt fredag. Seacrest Petroleo gikk på en smell etter at Pareto Securities droppet dekningen, mens MPCC drar nytte av gode rater.

Publisert 24. mai
Oppdatert 24. mai

Saken oppdateres

Hovedindeksen på Oslo Børs startet fredagen med et fall og lå i minus i løpet av hele handelen. Ved stengetid på fredag sto hovedindeksen i 1.423 poeng, etter en nedgang på 0,1 prosent.

Olje

Utviklingen i oljeprisen var også negativ i løpet av handelen, men gjorde et byks til positivt territorium rundt klokken 14.50. Ved stengetider på Oslo Børs hadde julikontrakten på et fat med nordsjøoljen Brent fra midnatt steget 0,6 prosent til 81,80 dollar fatet. Junikontrakten for WTI-oljen steg 0,9 prosent til 77,50 dollar fatet.

I løpet av handelen falt Equinor 2,7 prosent, Aker BP falt 0,9 prosent, og Vår Energi falt 1,7 prosent.

Fredag la BW Energy frem tallene fra første kvartal. Der meldte det om et resultat før skatt på 61,1 millioner dollar, mot ventet 68,2 millioner. Aksjen steg 1,6 prosent på fredag.

Seacrest Petroleo gikk på en solid smell etter at Pareto Securities på fredag annonserte at de ser et stadig mer binært utfall i aksjen, og at de derfor dropper dekningen av aksjen.

«Etter vårt syn er aksjonærene stadig mer avhengig av en vellykket borekampanje i andre halvår for å levere veksten som er avgjørende for å frigjøre det høye verdipotensialet», skriver meglerhuset.

Seacrest-aksjen falt 7 prosent fredag.

Bevegelser

En perfekt storm i den globale handelen skaper stort press i kapasiteten i kontainermarkedet, melder CNBC. Det gir en overraskende oppgang i tankfraktratene.

MPCC er et av selskapene som får glede av de høyere ratene. Til tross for at DNB Markets på torsdag nedgraderte selskapet til selg, med en målpris på 15,70 kroner pr. aksje, hadde aksjen en solid oppgang på 4,2 prosent til 19,80 kroner.

Fredag gikk Barclays ut med en ny oppdatering på norske banker. Med stor motvind blant analytikerne den siste tiden, gikk Barclays mot resten og oppgraderte DNB-aksjen til kjøp fra selg og satt kursmålet opp fra 202 til 240 kroner.

Det ga positive utslag for DNB-aksjen, som fredag steg 1,9 prosent til 205 kroner.

Blant de andre mest omsatte sto Kongsberg Gruppen på stedet hvil, mens Frontline steg 1,4 prosent. Norsk Hydro steg 0,4 prosent.

Tørrlastrederiet Western Bulk annonserte torsdag at selskapet ikke vil vedta noen utbytter fra årets første kvartal. Det begrunnes med at det Christen Sveeas-dominerte rederiet har brukt kvartalet til å posisjonere seg for lønnsomhet i de kommende kvartalene. Aksjen falt 1,1 prosent.

BW Offshore la også frem rapporten fra første kvartal på fredag. Der opprettholdt selskapet guidingen som peker mot betydelige kontantstrømmer og et driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) på 290-310 millioner dollar for 2024. Aksjen steg i etterkant 1,8 prosent.

Golden Ocean steg 1,6 prosent til 154 kroner, etter at Kepler Cheuvreux hevet kursmålet fra 155 til 185 kroner.

Blant sjømataksjene var det bred nedgang, hvor blant annet Mowi falt 1,3 prosent, Salmar falt 0,8 prosent, Grieg Seafood falt 2,4 prosent. Lerøy dro i den andre retningen, og steg 0,3 prosent.