Yara 2020


Hei!

Jeg har vært aksjonær i Yara i godt over 1 mnd, med en GAV på 311. I dag så gjorde jeg noe jeg aldri har gjort før, nemlig å selge aksjer med tap. Jeg solgte meg ut av en del olje- og eiendomsaksjer. Brukte pengene der pluss en del cash for å kjøpte Yara på 350,1 i dag. Kun tunge defensive aksjer i porteføljen nå (DNB på 110 og EQNR for en dyr penge som bare får stå).

Var lenge på utkikk etter en trygg havn i disse Coronatider og tror markedet vil ytterligere ned og at det vi erfarte på OSEBX tidligere denne måneden var en "suckers-rally". Jeg Valgte å kjøpe Yara (GAV 311 mandag 30.3) etter å lest meg opp på selskapet da for så og laste opp med mer i dag.

Jeg er veldig fornøyd med at jeg landet på Yara (hvor 28 % av mine investeringer har havnet). Yara er verdens største kunstgjødselprodusent. De sammen med Nutrien (canadisk selskap) har vel nærmest monopol i verden? Kunstgjødsel trengs for å avle opp korn, hvete etc. Mat trenger vi. Ser på denne aksjen som relativt billig priset mot sitt potensial sammenlignet f.eks Orkla som er ved sitt ATH.

Selv i Italia under covid-19 har de holdt produksjonen gående og er nesten urørte da de regnes som samfunnskritisk. Har lest at guidingen er lik som 2019 og når olje- og gassprisen er slik den er i dag vil produksjonen være svært lønnsom.

Leste også følgende fra en nyhet på børsen:
"Det amerikanske landbruksdepartementet, USDA, opplyste i en rapport tirsdag at det ventes plantet 97 millioner acres med mais i USA i 2020. Det er opp åtte prosent, eller 7,29 millioner acres fra året før.

Ellers fører nedstengninger til lavere innenlandsk ureaproduksjon i India, ifølge Arctic Securities, mens nyheter rundt det seneste anbudet begynner å komme inn, ifølge Profercy. Volumet i anbudet kom inn nært som forventet på 1,7 millioner tonn, hvorav 400.000 tonn kom fra Kina, ifølge Pareto Securities.

Profercy skriver at de laveste tilbudene i RCF-anbudet 30. mars er ute, og som ventet peker tilbudene for skipning til India mot lavere fob-priser fra AG og Kina. Det laveste tilbudet til vestkysten var syv dollar pr tonn under det nest laveste og reflekterer priser under 245 dollar pr tonn.

Innenlandsk etterspørsel i India er vanligvis lav i april og mai, men det presses på fra regionale myndigheter om bygging av lagre i forkant av ny sesong, som kan implisere ytterligere anbud fra India, ifølge Arctic Securities.

Ellers er nitratprisene i Europa stabile for både nitrater og sulfat, ifølge Pareto Securities."

Tror inngangen på lav 300 samt de aksjene jeg kjøpte i dag for en vesentlig høyere sum er fortsatt relativt billig. Investorer som søker trygg havn som meg, ser kanskje også etter selskap som faktisk tjener penger og er lite påvirket av Covid-19 situasjonen.

Årsaken til at jeg oppretter en tråd er for å få alle småtråder inn på en kall det "hovedtråd", ser flere skrive mye fornuftig og ser for meg gode diskusjoner som jeg tenker vi kan sammkjøre her.
Redigert 21.04.2020 kl 14:28 Du må logge inn for å svare
Gappo
21.04.2020 kl 15:15 9718

Og 15 kr i utbytte 8. mai :)

Apropos utbytte, var det ikke planlagt i mars etter salget i Qatar at noe av summen ville gå til aksjonærene og tilbakekjøpsprogram?

Yara kommer til å koste rundt 390-400 på fredag. Resultatet kommer til å bli bedre enn ventet og utbytte på 15kr viser at selskapet er bunnsolid!

Trodde selv kursen ville ligge høyere denne uken enn det den gjør, skjønner ikke nedgangen. Tror dog ikke Yara legger på seg 5 % opp hver dag til fredagen, men liker optimismen! :)

Det er vel CF industries som er nest størst i verden vel? De snakket om en sammenslåing for en del år tilbake.

Nå ble jeg faktisk usikker. Så ikke ta det for god fisk.
ruda
22.04.2020 kl 08:58 9322

Yara vil ta seg kraftig opp fremover. Lav gasspris gjør inntjeningen meget god

Haha, jeg har maks uflaks på timingen på kjøpet mitt i går. Trodde seriøst ikke den ville falle under 340, men så feil kan man ta. Hvorfor synker den? Frykt for en dårlig q1?

Jeg tror det er naturlig at noen velger å selge før resultat legges frem. Regner med at vi kommer til å se at kursen vil stige etter kl 12-13. Da er det en del som vil inn for å posisjonere seg før Q1 legges frem.

Ser den, vurderte det samme med da jeg hadde GAV på 311 å bare sikre 17 % avkastning. Da jeg så over tallene mtp valutafordelene og lave olje- og gassprisene så tenkte jeg Yara ville levere et solid resultat i Q1. Ser faktisk ingen logikk i at EQNR og DNB er flat mens Yara faller 3 %. Og nei, jeg er ikke bitter da jeg er aksjonær i disse selskapene også.
ruda
23.04.2020 kl 07:51 8892

Vil tro at Yara er en av aksjene på børsen som vi ta seg kraftig opp de nærmeste ukene

"ebtida ventes til 443 millioner dollar, Omsetningen ventes til 2.908 millioner dollar"

Yara leverte Ebitda på 504 millioner USD og Omsetning på nesten 2900Millioner USD. Sterkt!!

Resultat per aksje på -0,43 USD, som skyldes valuta svingninger. Uten disse så er resultatet på 0.39 per aksje.
Redigert 23.04.2020 kl 08:14 Du må logge inn for å svare
Headline
23.04.2020 kl 08:32 8724

JA! Økt resultat (Ebitda), også over forventning med ca samme omsetning (salg) må jo gi positive signaler for kursen.


Yara calls off Industrial unit IPO as Q1 tops forecast
Innkommet 23.04.2020 08:25

OSLO, April 23 (Reuters) - Norwegian fertiliser company Yara
said on Thursday it would keep its industrial nitrogen
businesses within the firm, rather than spin it off in an
initial public offering, and reported core first-quarter profits
above expectations.
The company last year announced plans to spin off the
non-fertiliser business, which generates 10%-15% of annual
profits.
Yara's Jan-March profit before interest, tax, depreciation
and amortisation (EBITDA), rose 9% to $504 million before
non-recurring items, while analyst on average had forecasts $445
million according to Refinitiv.
Gappo
23.04.2020 kl 08:57 8600

Holdt på utbyttet
Mens flere andre børsselskaper har kuttet i utbyttene etter coronakrisen, har Yara fastholdt planene om å betale ut 15 kroner per aksje i utbytte til sine eiere.
Torsdag meldte Norges største selskap, Equinor, om et kutt i utbyttet på nesten 70 prosent til 9 cent per aksje. Grepet kommer etter et dramatisk fall i oljeprisene, som var nede i 18 dollar fatet denne uken.
Av de største selskapene på Børsen er det Yara, Telenor og Kongsberg-Gruppen som har falt minst i år. Yara-aksjen er ned drøye fire prosent siden nyttår, til 350,40 kroner.
Yara er det femte mest verdifulle selskapet på Oslo Børs, med en markedsverdi på 95 milliarder kroner.

Yara har vel strengt tatt gått sakte, men sikkert ned fra forrige uke mot Q1 rapporten i dag. Skjønner ingen verdens ting. Yara viser at de har likviditet og at de tjener penger. Noe ytterst få gjør under disse tider... Det blir litt som når oljefondet "økte" i verdi fordi det prises i dollar mot kronen, men i bunn og grunn gikk alt ned. Her er det motsatt.

enig, virker rart dette. Eneste selskapet til nå som betaler utbytte som planlagt. Vi snakker om et utbytte på hele 15kr!! Arctic og SP1 beholder kjøpsanbefaling, og flere utelandske medier skriver at YARA leverer over forventiing. I tillegg ser fremtiden nokså bra ut. Jeg tror vi skal opp, om ikke idag sp vil denne stigene frem mot utbytte 8.mai!
Headline
23.04.2020 kl 10:11 8407

Ex-dag Utbytte Utbytte/aksje
8.5.2020 18.5.2020 15 NOK

DNB, EQUINOR, AKER BP, MOWI, NHY, STB, Gjensidige, har alle enten kuttet eller utsatt utbytte. Bare å se finansavisen eller DN så finner du dokumentasjon.

Det er jeg klar over. Sikter til denne "Arctic og SP1 beholder kjøpsanbefaling, og flere utelandske medier skriver at YARA leverer over forventiing."

Oslo (TDN Direkt): Oslo Børs ventes å åpne opp fra start torsdag med fokus på selskaper som har lagt frem førstekvartalstall, som inkluderer blant annet Yara International og Europris. Equinor kan utvikle seg svakere enn sammenlignbare selskaper etter utbyttekutt.

Yara rapporterte torsdag en justert ebitda på 511 millioner dollar i første kvartal 2020, mot 465 millioner dollar i samme periode året før. På forhånd var det i gjennomsnitt ventet en justert ebitda på 443 millioner dollar, ifølge estimater hentet inn av Infront for TDN Direkt.

Sparebank 1 Markets ser på resultatet til Yara International som positivt, på tross av at underliggende resultat pr aksje var under meglerhusets forventning.

"Det lavere resultatet pr aksje er drevet av høyere realiserte gasspriser enn ventet, med volumer på den sterke siden. Det er ingen endringer i tilbuds- og etterspørselsestimater fra forrige rapport, og nitratlagre i Europa ved utgangen av første kvartal er lavere enn snittet, som støtter oppunder at leveringer under første kvartal var sterke", skriver meglerhuset.

Arctic Securities skriver i en oppdatering at Yara sine kvartalsresultater var bedre enn ventet, og i tillegg til dette vil et opprettholdt utbytte på 15 kroner pr aksje sammen med valutaforhold og energikostnader være støttende for aksjekursen. Meglerhuset ser en moderat oppside til sine estimater, grunnet valutaforhold og energikostnader, men påpeker at det fremdeles er høy usikkerhet relatert til fremtidige priser grunnet uroen i markedet. Meglerhuset vil opprettholde sin kjøpsanbefaling på Yara, fremgår det.
thomasv
23.04.2020 kl 12:57 8204

Kjøp på dårlige nyheter og selg på gode. Trolig flere som vekter seg ned i aksjen.
Headline
23.04.2020 kl 15:16 8022

Den faller mye, kanskje litt for mye til forholdsvis god omtale du deler . Litt for mye med 4%,, kjøpsmulighet for morgendagen kanskje...???

Det tror jeg. Selskapet leverer solide tall spesielt med tanke på situasjonen vi er i. Her tror jeg man bare må holde seg i ro til 8.mai! Aksjen kommer til å stige igjen, spes i perioden før utbytte! Under presentasjonen ble det også nevnt at det kan komme et utbytte til i år.

Det eneste jeg har fått med meg er følgende angående utbytte etter 8 mai:

"Yara har hatt minimale driftsforstyrrelser under første kvartal. For eksempel hadde selskapets produksjonsfasilitet i Nord-Italia hadde rekordproduksjon i mars.

-Historisk ser man at etterspørselen etter nitrogen, som er vårt hovedmarked, er ekstrem stabil. Det har den vært gjennom alle år og også gjennom tider med utfordringer makroøkonomisk, sier finansdirektør Lars Røsæg til TDN Direkt etter presentasjonen.

Yara har en netto rentebærende gjeld mot ebit på 1,7 ganger, og er innenfor målsatt intervall på 1,5 til 2,0 ganger. -Vi vil kontinuerlig vurdere utbetalinger til aksjonærene gjennom 2020, for 2020, sier han til TDN Direkt."

Mao ikke gitt at det kommer utbetalinger til oss aksjonærer neste år om jeg ikke tolker dette helt feil?
Er veldig skuffa over meg selv å ha solgt meg ut av enkelte selskap som har steget ganske mye for å få mer aksjer i yara da disse har sunket 6 %. Hadde aldri sett dette for meg. Kurs på 400 kr ila året er det realistisk eller en drøm?

Jeg tror ikke det er en drøm. Jeg tror det er ganske realistisk. Tror faktisk vi skal opp på 420-430 innen sept/okt.
Gappo
23.04.2020 kl 17:33 7814

Dette var grusing av kursen uten logikk mildt sagt ! Alle gjødsels selskaper stiger flere prosent over Uniten. Oslo Børs aksjonærer straffer ofte selskaper som tjener penger, de foretrekker ofte selskaper som er luftbobler uten substans og priser dem høyt !

Vil dette vedvare er spørsmålet?

Ser at CF er opp 5.1% i USA . Dette betyr at markedet tolker resultat fra Yara som ganske pos. Jeg tror vi ser et comeback allerede imorgen! Ingen grunn til et fall på 4% idag.
Gappo
23.04.2020 kl 19:07 7677

Nei, det vil nok ikke det...først fremst grunnet utbytte på 15 kr som tildeles om 10 børsdager. Det er ikke ofte så stort utbytte tildeles. Kursen vil stige frem til utbyttedatoen.
KIK
23.04.2020 kl 21:34 7507

Yara indikert trendbrudd ved fall ned gjennom 354, videre har MACD Histogram indikert fallende trend allerede i forrige uke. Reduserte derfor eksponeringen i forrige uke ved testing av motstand 360-365.
Hermansrud var for en tid tilbake litt skeptisk til nettopp YAR, ettersom aksjen etter hans mening ikke hadde falt nok i forhold til sine konkurrenter over dammen. Aksjen faller mye intradag på høyt volum, noe som teknisk sett anses å være et negativt signal. Markedet likte trolig ikke negativ bunnlinje som skyldes et stort valutatap knyttet opp en gjeldspost i dollar. Videre lå det forventing om børsnotering av nitrogenvirksomheten som det ikke ble noe av. Kort oppsummert så skuffet disse tingene markedet. Nutrien Ltd (NTR) og Mosaik (MOS) har imidlertid steget svakt på NYSE to dager på rad. Om YAR stiger i morgen kan det være håp om at en omvendt hode-skulder-formasjon er på gang. Markedet glemmer fort. Kjøpte derfor en noen på 340, og går det ikke rette veien så er det ikke lengre grunnlag for å holde på papiret.
Gappo
23.04.2020 kl 21:51 7460

Greit med teknisk analyse, men historisk sett stiger kursen frem mot utbytte og her er det snakk om hele 15 kr. Dessuten er det få selskaper som betaler utbytte i år. Har ikke tro på den store oppgangen i morgen, men Tirsdag -Onsdag neste uke vil kursen stige frem til 7. Mai er min mening. Da er kursen rundt 370kr. Men jeg kan ta feil selvfølgelig.
Gappo
23.04.2020 kl 21:56 7445

I disse Corona-tider når selskapene kommer med resultatvarsel så leverer Yara !

BEDRING: Til tross for coronakrisen økte Yara og konsernsjef Svein Tore Holsether det underliggende driftsresultatet før av- og nedskrivninger med nesten 9 prosent i første kvartal.
https://finansavisen.no/nyheter/industri/2020/04/23/7520555/ingen-borsnotering-for-yara
omans
23.04.2020 kl 22:08 7417

Kursmål og rating spriker litt fra forskjellige hus. Det er nok kjennetegn på uoversiktlig landskap, men få har salgs anbefaling.

Prismål ligger stort sett mellom 350 og 400.Av 17 analytikere/meglerhus så har 15 kjøp anbefaling og 2 er nøytral. En av de som er nøytral har kursmål på 380kr. Snittkurs for disse er 414 ( fra 350-500kr). Arctic og SP1 opprettholder kjøp anbefalingen og mener tallene Presentert idag var sterke og opprettholder kjøp!

Når det gjelder amerikanske selskaper, så blir det vanskelig å sammenligne de med YARA. Selskapet leverer solide tall og utbytte.

Hvis man ser siste måned så ser man følgende

Yara +6,5%
Mosaik +17,5%
Nutrien +25%

Så ser man utv siste mnd er det ingen tvil om hvem som har gjort det best.

Jeg ser for meg at fra imorgen har analytikerene hatt litt tid til å fordøye dataene for YARA og aksjen vil ta seg opp. Men nesten neg rente, og OBX selskaper som kutter utbytte og kommer med resultat varsel, hvor skal de putte pengene??? Tipper Yara. Fra slutten av mars til 15april gikk Yara fra nesten 315 til 370!
Redigert 23.04.2020 kl 22:21 Du må logge inn for å svare