<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Truer med streik etter nedskjæringsvarsel

Ford har visstnok planer om å gjennomføre store kutt i Europa. Bare på selskapets anlegg i Köln kan det forsvinne opptil 3.200 stillinger.

Publisert 23. jan. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 281 ord
USIKKER FREMTID: Over 20 prosent av stillingene ved Fords anlegg i Köln kan bli fjernet.  Foto: Bloomberg

Mandag advarte den tyske fagforeningen IG Metall Ford om at de vil iverksette tiltak som vil påvirke produksjonen over hele Europa, hvis ikke selskapet snur i planene deres om å kutte tusenvis av arbeidsplasser i Tyskland for å flytte dem til USA. 

Reaksjonene kommer etter at Katharina von Hebel, som sitter i bedriftsrådet ved Fords tyske fabrikker, sa til nyhetsbyrået DPA at de planla å fjerne opptil 3.200 stillinger ved fabrikken i Köln, hvor det i dag jobber 14.000 ansatte, skriver Reuters. 

«Massiv reduksjon»

I en uttalelse fra den tyske fagforeningen hevder IG Metall at den amerikanske bilprodusenten på et møte mandag sa at tusenvis av utviklingsjobber vil bli kuttet, i tillegg skal ytterligere en «massiv reduksjon» av administrative roller over hele Tyskland være planlagt i årene som kommer.

En talsperson for IG Metall sier også at på eget møte mellom Ford-ledelsen og arbeiderrepresentantene ss For dat de planlegger å redusere utviklingsjobbene med 65 prosent og de administrative jobbene med rundt 20 prosent i Europa. 

Stille fra Ford

Ford på sin side nekter å kommentere saken og henviser til en uttalelse fredag hvor det legendariske bilkonsernet hevdet at overgangen til produksjon av elektriske kjøretøy krevde strukturelle endringer, og at de ikke ville kommentere før planene var endelige. 

ifølge Reuters har Ford tidligere forpliktet seg til kun selge elbiler for personbilmarkedet i Europa innen 2030.

«Hvis forhandlinger mellom bedriftsrådet og ledelsen i løpet av de kommende ukene ikke sikrer arbeidernes fremtid, vil vi slutte oss til prosessen. Vi vil ikke holde tilbake fra tiltak som kan alvorlig påvirke selskapet ikke bare i Tyskland, men i hele Europa,» heter det i en uttalelse fra IG Metall. 

Ford of Europe produserer, selger og betjener Ford-kjøretøy i 50 markeder, og rundt 45.000 er ansatt ved selskapets egne anlegg eller ved joint venture-selskap.