Gründerbedriften Gjenkraft i Høyanger får 33 millioner kroner for å skalere opp sin pyrolyseprosess som skal gjenvinne gamle vindmølleblader til olje, gass og rene karbonfibre.
I løpet av de neste fire årene skal pilotanlegget som drives med lokal vannkraft kunne resirkulere 20.000 tonn i året.
Daglig leder i Gjenkraft, Svein Tore Torvund, forteller til Finansavisen at dagens vindmølleblader inneholder omtrent 15 prosent komposittmateriale som kan gjenvinnes.
– På verdensbasis vil mengden avfall fra vindmølleblader være 3 millioner tonn i 2050. Støtten vi har fått fra EU kommer gjennom EUs Horizon-program, og målet er å vise at vår pyrolyseprosess kan skaleres opp og brukes ute i verden, hvor avfallet befinner seg, sier Torvund til Finansavisen.
Under EUs Horizon-program ligger samarbeidsprosjektet REFRESH hvor Gjenkraft er én av elleve europeiske virksomheter som sammen skal dekke hele verdikjeden til å resirkulere vindmølleblader. Gjenkraft skal med sin pyrolyse sørge for at det gjenvinnes olje, gass og rene karbonfibre fra de gamle vindmøllebladene.
– EU-millionene skal vi brukte til å bygge en pyrolyselinje i Høyanger som først skal kunne gjenvinne fem tusen tonn i året og i løpet av de neste fire årene skaleres opp til 20.000 tonn i året, sier Torvund.
En god del av de 33 millionene fra EU går til å designe en ny pyrolysereaktor, en maskin som ved hjelp av varme gjør vindmølleblader om til fornybar olje, gass, glass- og karbonfiber.
EUs Horizon Europa er et syvårig rammeprogram fra EU for finansiering av vitenskap og forskning. Programmet trådte i kraft 1. januar 2021 og skal løpe til 2027 med en utgiftsramme på 95,5 milliarder euro, tilsvarende 1.084 milliarder kroner.
Gründer-bedriften som i dag har fire ansatte så dagens lys i 2020.
Støtten på 33 millioner kroner fra EU gir Torvund tro på at de er på riktig vei og kan nå sine mål om å ta 40 prosent av det europeiske markedet innen 2032.
Om Gjenkraft:
Gjenkraft AS omdanner komposittavfall fra vindmølleblader til nye fornybare råvarer som olje, gass, glass- og karbonfiber. Selskapets gjenvinningsteknologi er basert på en egenutviklet pyrolyseprosess, altså spalting av sammensatte kjemiske forbindelser ved hjelp av oppvarming uten tilgang på oksygen. Resultatet er råmaterialer som kan brukes på nytt i nye produkter.