<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Skroter elbilsatsing

Med rimeligere modeller skulle Honda og GM by elbilgigantene på hardere konkurranse. Den planen er nå droppet.

Publisert 25. okt. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 320 ord
FELLES PROSJEKT: GM og Honda lanserte planene i april i fjor. Her biler av typen Honda Civic Type R klare for frakt fra japanske Yokohama. Foto: Bloomberg

De to bilprodusentene General Motors og Honda har besluttet å droppe planene om å sammen utvikle rimelige elbiler, melder Bloomberg og viser til uttalelser fra Honda-sjef Toshihiro Mibe.

AVBRYTER: Toshihiro Mibe, konsernsjef i Honda Motor. Foto: Bloomberg

Det skjer bare et drøyt år etter at de lanserte et samarbeid for å ta opp kampen med giganter som Tesla og BYD.

Honda-sjefen peker blant annet på kostnader som en årsak til beslutningen.

«Etter å ha utført noen undersøkelser og analyser har begge parter besluttet å avslutte utviklingen,» heter det i en melding fra den japanske siden av partnerskapet, ifølge Reuters.

Det tilføyes imidlertid at begge selskapene vil fortsette arbeidet med å bringe rimelige elbiler til markedet.

Honda holder også på den tidligere kommuniserte planen om å kun tilby elbiler innen 2040, ifølge nyhetsbyrået.

Kostbar streik

Det var i april i fjor at de to bilprodusentene lanserte sin felles elbilsatsing, som gikk ut på å utvikle en serie med rimeligere elbilmodeller basert på en felles plattform. Bilduoen så for seg å potensielt kunne produsere flere millioner biler sammen fra 2027.

GM-sjef Mary Barra fortalte da om et «svært viktig» mål: Å selge flere elbiler i USA enn noen andre innen 2025.

Denne uken har GM meldt at det ikke er sikkert at bilgiganten vil klare guidingen om et overskudd på 14 milliarder dollar i år, som følge av den historiske streiken blant arbeiderne i bilindustrien.

Streiken startet 14. september, og til nå har over 40.000 medlemmer av United Auto Workers (UAW) lagt ned arbeidet. GM estimerer at streiken koster dem hele 200 millioner dollar hver uke – tilsvarende 2,2 milliarder kroner.