<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Er Nammo nødt til å selge våpen til Israel?

Det er vel ikke slik at man må selge fordi man kan, undrer Kjell Stephansen i Palestinakomiteen.

Publisert 16. nov. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 215 ord
VÅPEN OG AMMUNISJON ENDER OPP I ISRAEL: Her et Apache-helikopter i aksjon på grensen til Gaza. Foto: NTB

Informasjonsdirektør Thorstein Korsvold i Nammo svarer 8. november delvis på min artikkel om norske våpen i Israel. Han bekrefter at våpen produsert på Nammos fabrikk i USA eksporteres til Israel, og at det er amerikansk regelverk som regulerer denne eksporten. Så langt er vi enige. Men derfra skiller vi lag. Korsvold ser det nærmest som en naturlov at siden fabrikken ligger i USA, så har Norge som eier ingen innflytelse. Mens jeg mener at politisk ledelse i Norge gjennom sitt eierskap kan instruere ledelsen i Nammo slik de vil, for eksempel ved å kreve at de ikke selger disse våpnene til Israel. Det er vel ikke slik at man må selge fordi man kan?

Men resten av min artikkel står ubesvart. Så da må jeg spørre Nammo videre:

  • Hvordan havner ammunisjonen MK211 (12,7 mm) fra Nammo i Israel? Her vil jeg sette pris på en fullstendig redegjørelse om hvor de enkelte delene av ammunisjonen produseres, og hvem det er som til slutt eksporterer dette til Israel.
  • Nammo produserer rakettmotorer som monteres i missiler produsert i samarbeid med Kongsberg og Raytheon. Kan Korsvold benekte at disse brukes av Israel?
  • Til slutt vil jeg stille det samme spørsmålet som Klassekampens journalist stilte Nammo uten å få svar i forrige uke: Har Nammo pågående våpenhandel med Israel nå?

Kjell Stephansen

BDS-utvalget i Palestinakomiteen