Gjennom flere artikler har Kapital avdekket hvordan revisorer, advokater og rådgivere bidro til å pumpe opp verdien av et norsk gråmarkedsselskap til flere milliarder kroner.
Sentralt i saken står en omstridt deal der selskapet Ecoteq Energy, som ble omsatt i det unoterte gråmarkedet på Euronext NOTC-listen, kjøpte et selskap som angivelig inneholdt en oljelisens av usikker verdi i USA.
Da Ecoteqs faste revisor ikke ville gå god for verdsettelsen av den angivelige oljelisensen, som skulle brukes som et såkalt tingsinnskudd i forbindelse med en rettet emisjon i selskapet, kom to statsautoriserte revisorer i KWC – tidl. Kjelstrup & Wiggen – inn i bildet og gikk god for at oljelisensen var verdt 2,6 milliarder kroner.
Avtalen om emisjonen på 2,6 milliarder kroner ble så forseglet under en generalforsamling der Sands-partner Lars Tormodsgård var møteleder og administrerende direktør Harald Sætvedt, som i dag er PR-rådgiver i selskapet CorpCann, signerte protokollen.
På begge sider av bordet i den omstridte transaksjonen finner vi flere kjente kriminelle, deriblant svenske Anthony “Two Times” Norman, som har en broket CV. Han sitter for tiden fengslet i Sverige.
Blant de øvrige aksjonærene som skal ha blitt tilgodesett med aksjer i emisjonen, finner vi også en av de involverte i det voldsomme ranet av Nationalmuseum i Stockholm rundt årtusenskiftet, samt hans partner, Olaf Tobias Hallin, som mot slutten av fjoråret forsvant sporløst under en forretningsreise i Florida.
I forbindelse med en av de siste årenes største hvitvaskingssaker har Anthony “Tony Two Times” Norman blitt knyttet til det svenske Foxtrot-nettverket, samt det irske Kinahan-kartellet, som regnes som en av verdens største kriminelle organisasjoner. Pengesporet etter Ecoteq-handelen peker mot utlandet.
Den norske finansakrobaten Thomas Øye er en gammel forretningsforbindelse til “Tony Two Times”. I likhet med sistnevnte kan også Øye linkes til det store hvitvaskingsnettverket som norske Økokrim har vært med på å rulle opp. Øye kan også knyttes til Kinahan-nettverket, bl.a. gjennom delt kontor. Overfor Dagbladet har Øye uttalt: – Selv om jeg kjente til Daniel Kinahan grunnet delt kontorbruk, hadde jeg ingen personlige eller profesjonelle bånd til ham.
KWC viser til at det foreligger et søksmål, samt taushetsplikt etter revisorloven, og ønsker derfor ikke å bidra med konkrete opplysninger i saken. Også advokatfirmaet Sands viser til taushetsplikten. Ecoteqs nåværende og tidligere administrerende direktør forteller at de er trygge på at alt er i orden med transaksjonen. Flere av de øvrige har ikke besvart Kapitals henvendelser i sakens anledning.
Finanstilsynet har i etterkant av Kapitals artikler åpnet tilsyn hos KWC og revisorene der, og selskapet har nå blitt fjernet fra handel i det unoterte gråmarkedet Euronext NOTC.