<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

KWC Revisjon saksøkes for 83 millioner kroner

I etterkant av Kapitals avsløringer om hvordan to KWC-revisorer hjalp til å blåse opp verdien av gråmarkedselskapet Ecoteq til 2,6 milliarder kroner, går nå en gruppe aksjonærer til søksmål mot KWC. De krever 83 millioner kroner i erstatning. 

Publisert 26. apr.
Oppdatert 7. juni
Lesetid: 8 minutter
Artikkellengde er 1954 ord
Attestasjonsoppdrag: To revisorer fra KWC tok i fjor på seg oppdraget med å verdsette en oljelisens i USA. De landet på noen milliarder kroner mer enn det som er vanlig for disse lisensene. Nå blir KWC saksøkt av sinte aksjonærer.  Foto: Thomas Bjørnflaten

Det blåser rundt KWC Revisjon for tiden. Kapital kunne i februar i artikkelen Revisorene, rådgiverne og revestrekene avsløre hvordan to av selskapets revisorer, partnerne Simen B. Weiby og Trond Bjerge, hjalp til med å blåse opp verdien av gråmarkedselskapet Ecoteq. De to KWC-revisorene kom inn etter at Ecoteqs faste revisor fra selskapet Moore nektet å etterkomme ledelsen i Ecoteqs ønske om å verdsette en oljelisens i Utah til 2,6 milliarder kroner – himmelhøyt over det den ser ut til å være verdt. Det hadde derimot ikke KWC-revisorene noen problemer med. 

Tar ikke telefonen: Managing partner Halvor Grov i KWC har ikke besvart Kapitals henvendelser i forbindelse med denne saken. Foto: KWC Revisjon

Attestasjonen fra revisorene ble så brukt som et såkalt tingsinnskudd ved en rettet emisjon med eieren av oljelisensen, Global Commodities Business Partners (Global). Enden på visa var at Global fikk betalt med snaut 300 millioner nye Ecoteq-aksjer. De nye aksjene er siden kommet i hendene på flere kjente kriminelle. De gamle aksjonærene i Ecoteq er derimot ikke særlig fornøyd med dette utfallet. Deres aksjeverdier ble over natten redusert til en slikk og ingenting. Nå har flere gått sammen og krever erstatning fra KWC for det de mener er grov uaktsomhet fra revisorenes side. 

 – Det er veldig vanskelig å forstå handlemåten til KWC. De har fått mange muligheter til å rydde opp i det som åpenbart er deres deltakelse i et bedrageri i særklasse. Det er beklagelig at vi nå må gå til søksmål for å rette opp i dette, forteller aksjonær i Ecoteq, forretningsmannen Jørn Standal, til Kapital.

De har fått mange muligheter til å rydde opp i det som åpenbart er deres deltakelse i et bedrageri i særklasse.
Jørn Standal

Kapital får opplyst at foreløpig har 13 aksjonærer samlet seg bak søksmålet, men det forventes at flere vil slutte seg til. På listen finner du blant annet den kjente finanscowboyen Per Morten Hansen og forretningsmannen Hans-Fredrik Bassøe.  

Revisorene, rådgiverne og revestrekene

Gjennom flere artikler har Kapital avdekket hvordan revisorer, advokater og rådgivere bidro til å pumpe opp verdien av et norsk gråmarkedsselskap til flere milliarder kroner, og hvilke koblinger denne transaksjonen har til organisert kriminalitet. 

Sentralt i saken står en omstridt deal der selskapet Ecoteq Energy, som ble omsatt i det unoterte gråmarkedet på Euronext NOTC-listen, kjøpte et selskap som angivelig inneholdt en oljelisens av usikker verdi i USA.

Da Ecoteqs faste revisor ikke ville gå god for verdsettelsen av oljelisensen, som skulle brukes som et såkalt tingsinnskudd i forbindelse med en rettet emisjon i selskapet, kom to statsautoriserte revisorer i KWC – tidl. Kjelstrup & Wiggen – inn i bildet og gikk god for at oljelisensen var verdt 2,6 milliarder kroner.

Avtalen om emisjonen på 2,6 milliarder kroner ble så forseglet under en generalforsamling der Sands-partner Lars Tormodsgård var møteleder og administrerende direktør Harald Sætvedt, som i dag er PR-rådgiver i selskapet CorpCann, signerte protokollen. 

På begge sider av bordet i den omstridte transaksjonen finner vi flere kjente kriminelle, deriblant svenske Anthony “Two Times” Norman, som har en broket CV. 

Blant de øvrige aksjonærene som skal ha blitt tilgodesett med aksjer i emisjonen, finner vi også en av de involverte i det voldsomme ranet av Nationalmuseum i Stockholm rundt årtusenskiftet, samt hans partner, Olaf Tobias Hallin, som mot slutten av fjoråret forsvant sporløst under en forretningsreise i Florida.

I forbindelse med en av de siste årenes største hvitvaskingssaker har Anthony “Tony Two Times” Norman blitt knyttet til det svenske Foxtrot-nettverket, samt det irske Kinahan-kartellet, som regnes som en av verdens største kriminelle organisasjoner. Pengesporet etter Ecoteq-handelen peker mot utlandet.

Den norske finansakrobaten Thomas Øye er en gammel forretningsforbindelse til “Tony Two Times”. I likhet med sistnevnte kan også Øye linkes til det store hvitvaskingsnettverket som norske Økokrim har vært med på å rulle opp. Øye kan også knyttes til Kinahan-nettverket, bl.a. gjennom delt kontor. Overfor Dagbladet har Øye uttalt: – Selv om jeg kjente til Daniel Kinahan grunnet delt kontorbruk, hadde jeg ingen personlige eller profesjonelle bånd til ham.

Øye har ikke villet kommentere Kapitals henvendelser i anledning disse sakene. 

Finanstilsynet har i etterkant av Kapitals artikler åpnet tilsyn hos KWC og revisorene der, og selskapet har blitt fjernet fra handel i det unoterte gråmarkedet Euronext NOTC.

Kapital

Krever 83,7 millioner kroner

“Vår vurdering er at KWCR har begått en rekke klare brudd på de kravene som følger av revisorloven og standarder for god revisjonsskikk. KWCR har opptrådte på en måte som ikke var egnet til å realisere formålet med attestasjonen de avgav. KWCR utførte ikke noen reell sammenstilling og kontroll av opplysningene om tingsinnskuddet, og foretok ikke en faglig selvstendig og tilfredsstillende vurdering av innholdet i dokumentasjonen de mottok. Ingen av de spørsmålene som allerede var stilt av selskapets revisor i Moore, ble av KWCR stilt, etterspurt svar på, etterfulgt, kontrollert eller tatt konsekvensene av.”

Det skriver aksjonærgruppens advokat, André Standberg i Mazars, i søksmålsvarselet, og oppsummerer med det ganske presist kritikken som har versert mot de to revisorene siden Kapitals avsløringer. I et nøtteskall overså de eklatant alle røde flagg rundt den aktuelle oljelisensen. Deriblant at det aldri har blitt etablert lønnsom utvinning i det aktuelle området, kun testproduksjon, og utfra nettsidene til de lokale myndighetene ser man at disse lisensene pleier å bli solgt for noen titusener dollar. Ikke milliarder av kroner. I tillegg hadde Global selv ervervet lisensen fra selskapet Petroteq. Petroteq har vært under etterforskning av amerikanske tilsynsmyndigheter, er ilagt store bøter og er suspendert på den canadiske børsen TSX Venture. 

Det skal sies at Ecoteq heller aldri har vært noen solskinnshistorie. Selskapet het først Aladdin Oil & Gas og etter det Araca Energy, og har i hele sin levetid vært omgitt av en viss turbulens. Det har siden oppstarten i 2013 gått i underskudd, og i forkant av emisjonen nå i høst var det ingen egenkapital igjen. I de siste årene har selskapet vært omsatt på Euronext NOTC, hvor aksjen har gått for rundt ett øre. 

Etter emisjonen føk derimot kursen opp i 9,5 kroner. Aksjonærene som saksøker tar blant annet utgangspunkt i dette som vederlagsgrunnlag, og krever til sammen 83,7 millioner kroner i erstatning fra KWC og deres forsikringsselskap Gjensidige. Beløpet kan bli større. 

“Basert på og i tillit til KWCRs bekreftelse er det gjennomført en transaksjon som ikke skulle vært gjennomført. Våre klienter har i transaksjonen gitt fra seg betydelige aksjeverdier uten at de har mottatt forutsatt vederlag i aksjeverdier,” står i søksmålsvarselet.

– Vi fikk bare beskjed 

Med attesten fra KWC-revisorene i lommen fikk ledelsen i Ecoteq banket igjennom avtalen med Global i mars i fjor. 

– Vi fikk bare beskjed på vårparten i fjor, etter den famøse generalforsamlingen, om at aksjene våre plutselig var blitt verdiløse. Etter det ble vi litt oppgitt og defensive. Her var det tross alt seriøse revisorer og advokater som hadde gått god for alt sammen. I ettertid er det gjort en grundig jobb med å nøste opp alt som har skjedd, og det vi har funnet er sjokkerende, kommenterer Standal. 

Vi fikk bare beskjed på vårparten i fjor, etter den famøse generalforsamlingen, om at aksjene våre plutselig var blitt verdiløse.
Sandal

Han er ikke alene om å finne det som har skjedd oppsiktsvekkende. Etter at Kapital i februar publiserte en større sak med utgangspunkt i Ecoteq-dealen, har flere ting skjedd: Blant annet er Ecoteq strøket fra Euronext NOTC- børsen, og Finanstilsynet har varslet tilsyn hos KWC. I tillegg har deres faste revisor gjennom flere år, Bjørn Naustheller i revisjonsselskapet Moore, trukket seg. Naustheller var revisoren som nektet å godkjenne den luftige verdsettelsen. 

De har varslet en gjennomgang av revisjonsselskapets interne kvalitetskontrollsystemer. Blant annet revisjonsselskapets rutiner for etterlevelse av risikostyringsforskriften, samt deres rutiner for etterlevelse av hvitvaskingsregelverket. Tilsynet er også spesielt opptatt av det aktuelle attestasjonsoppdraget, og de har avkrevd KWC for følgende informasjon:  

  • handlinger og vurderinger, samt resultatet av disse, som er utført som grunnlag for den sakkyndige redegjørelsen avgitt av revisor, hvordan revisor har sammenstilt og kontrollert opplysningene mottatt fra kunden og hvordan revisor har tatt stilling til styrets vurdering av tingsinnskuddets verdi
  • hvordan virkelig verdi av tingsinnskuddet er kontrollert innenfor rammen av regnskapslovens regler, hvordan kravene ved revisjon av estimater er oppfylt, og vurderinger knyttet til eventuelle nærstående parter i transaksjonen
  • kopi av avgitte redegjørelser og erklæringer knyttet til kapitalforhøyelsen.

– Vi jobber med saken. Revisjonsselskapet har levert informasjon slik de skal, og vi venter at sluttrapporten vil bli ferdig i siste halvdel av juni. Jeg kan ikke kommentere saken ytterligere før den tid, sier konstituert seksjonssjef for regnskap og revisjon i Finanstilsynet, Anders Grini. 

Kommer i juni: Konstituert seksjonssjef i Finanstilsynet, Anders Grini, forteller at rapporten etter tilsynet hos KWC vil være klar i juni. Foto: Finanstilsynet

Bakmann dømt til fengsel

“Follow the money”" er et kjent aksiom i alle detektivhistorier – så også her. Hvor havnet disse snaut 300 millioner nye Ecoteq-aksjene egentlig? Det hele og fulle svaret vet angivelig Anthony Norman, som Kapital tidligere har fått opplyst går under kallenavnet “Two Times”. Han fremstår som en av hovedarkitektene bak Ecoteq-dealen hvor han går igjen på alle sider av bordet; blant annet underskrev han både for Global og Ecoteq. 

I en e-post Kapital har tilgang til, og som “Two Times” Norman sendte til daværende administrerende direktør Harald Sætvedt i Ecoteq, går det frem hvem som skal bli de reelle eierne av selskapet etter at støvet har lagt seg. Han selv skal eie seks prosent direkte, samt en god del flere aksjeposter via selskapene WQT Group PLC og WQT Global Trustee. 

Som omtalt tidligere i både Kapital og Dagbladet kan “Two Times” kobles til det fryktede Foxtrot-nettverket i Sverige og det internasjonale narkotikakartellet Kinahan. Han var videre koblet til den store hvitvaskingssaken som var oppe for Oslo tingrett i fjor, hvor pengesporet leder til Dubai.

Norman gikk på en smell i høst, da han ble pågrepet og varetektsfengslet av svensk politi idet han var en tur innom hjemlandet. Nylig ble han i Stockholm tingrett dømt til 3,5 år i fengsel for fem grove brudd på svensk bokføringslov. Han har selv konsekvent nektet straffskyld på alle anklager. 

Fargerikt persongalleri

En annen sentral aksjonær er raneren Baha Kadhum, som bl.a. sto bak det spektakulære ranet av Nationalmuseet i Sverige på begynnelsen av 2000-tallet. Det samme gjelder den ukrainskfødte forretningsmannen Aleksandr Blyumkin, som er bak selskapet Petroteq som opprinnelig ervervet den omstridte oljelisensen.  

Til slutt kan vi nevne Olaf Tobias Hallin. Hallin er mangeårig forretningsforbindelse med raneren Kadhum. Han forsvant sporløst på vestkysten av Florida i november i fjor. På forsvinningstidspunktet var han oppført med Ecoteq-aksjer til en verdi av 130 millioner kroner. I USA var han sentral i det amerikanske selskapet Global Gold Exchange, som i 2019 gikk på en smell i retten etter en felles etterforskning av både det amerikanske skattevesenet, IRS og FBI. Den amerikanske påtalemyndighet la til grunn at Global Gold Exchange blant annet hadde drevet med hvitvasking for mexicanske karteller.  

– Tviholder på sin uskyld

Kapital har henvendt seg til managing partner Halvor Grov i KWC, samt hans to kolleger Simen B. Weiby og Trond Bjerge som utførte attestatsjonsoppdraget, men de har ikke villet kommentere denne saken. KWCs advokat, Fredrik Dahm i Wiersholm, bekrefter kortfattet at varselet om søksmål er mottatt. 

–  KWC Revisjon vil bestride det varslede kravet. For øvrig ønsker vi ikke å kommentere dette ytterligere ettersom det er varslet rettslige skritt, opplyser han. 

KWC Revisjon vil bestride det varslede kravet. For øvrig ønsker vi ikke å kommentere dette ytterligere ettersom det er varslet rettslige skritt.
Fredrik Dahm i Wiersholm, KWCs advokat,

I aksjonærgruppen som nå saksøker KWC, hersker det en viss forbløffelse over at KWC ikke har villet komme dem i møte i denne saken. De mener det helt klart er avdekket at selskapets revisorer har opptrådd uaktsomt:   

– Det er ekstra sjokkerende at KWC nå i bakkant, etter at fakta er kommet bordet, fortsetter å tviholde på at intet galt har skjedd, konkluderer Standal.