<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 9. feb. 2021
Oppdatert 14. feb. 2021
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 448 ord
Elon Musk. Foto: Bloomberg

Elon Musk og andre spekulanter

Mange er sjokkert og overrasket over at Tesla, ved Elon Musk, har kjøpt kryptovalutaen bitcoin for 13 milliarder kroner. Som en finansplassering. På kort tid har bitcoinkursen falt til 20.000 dollar, for så å klatre til over 40.000 dollar. Kursen ligger nå rundt 46.000 dollar.

Ingen vet hva «verdien» er. Musk kan ta feil, eller Tesla kan tjene en liten formue på noe som er en tåkedott. Det eneste sikre i Musk-tilfellet er at Tesla-kursen har hatt en eventyrlig vekst i 2020 og at Musk er blitt verdens rikeste. Ved å selge rundt 500.000 biler årlig.

I dette store bildet blir et mulig tap på 1,5 milliarder dollar bare noe Elon Musk kan vifte bort.

Hele historien rundt GameStop-kursen og amatørenes kamp mot hedgefondforvalterne som har shortet aksjen, forteller oss at det kan gå fort opp og like raskt rett ned.

I boligmarkedet i Oslo går det bare rett opp, og et boligprisfall er ikke i sikte.

Blir prisutslagene utrolige og uforståelige, kommer det en reaksjon

VG kan fortelle om en leilighet på 16 kvadratmeter på Sagene i Oslo som nylig er solgt for 2,8 millioner kroner, eller utrolige 175.000 kroner pr. kvadratmeter. Er vi alle rike nå? Kanskje, her det i hvert fall snakk om substans og virkelige verdier. Det er for få små leiligheter i Oslo, fordi kommunen har bestemt at det er ulovlig å bygge smått i Oslo sentrum. Ingen har tenkt på studenter, enslige og andre som bare ønsker ett rom eller et bøttekott.

Gjennomsnittsboligen i Oslo koster 6 millioner kroner, og da blir det ikke plass til sykepleiere og andre med lav lønn.

Alle vet hva som kan avhjelpe litt. Mange nye boliger og mange flere små. Politikere og utbyggere snakker og snakker, og alt tar tid. Småleiligheter i Oslo er rene bitcoinen.

Kanskje vil det hjelpe litt at det angivelig er veldig mange utleieleiligheter som ikke finner leietagere. Det kan presse boligprisene litt ned, men ikke mye. Det er ikke bitcoin, dette her.

Men kanskje litt Tesla. Opp, opp og opp, og så?

Vi tror ikke det er noen enkle løsninger i Oslo eller andre steder med ekstraordinær prisvekst. Det eneste som hjelper over tid, er nybygging.

I mellomtiden er svaret for de boligsøkende å flytte ut av byen. Til Lier, Nittedal, Strømmen, Moss eller Drammen. En bolig i Drammen koster det halve av en bolig i Oslo (gjennomsnitt pr. kvadratmeter).

Men vil noen betale 175.000 kroner pr. kvadratmeter på Sagene, er vi alle (nesten) rike. Det går faktisk uten bitcoin og Tesla.

Blir prisutslagene utrolige og uforståelige, kommer en reaksjon. Det sørger markedene selv for. Først for bitcoin, deretter Tesla og så for boligmarkedet.