<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 30. mars 2022 kl. 20.00
Oppdatert 3. apr. 2022 klokken 08.40
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 485 ord
Torgeir Knag Fylkesnes (SV). Foto: NTB

Skal NorgesGruppen deles?

Dette var Trygve Hegnars leder onsdag 30. mars.

Næringspolitisk talsmann i SV, Torgeir Knag Fylkesnes, som også er fungerende leder i Næringskomiteen på Stortinget, har kommet med et oppsiktsvekkende utspill. Han mener at konkurransen i dagligvaremarkedet er så dårlig, at den største aktøren, NorgesGruppen, bør splittes opp. Slaktes og deles.

NorgesGruppen har rundt 44 prosent av markedet, mens Coop har rundt 23 prosent og Reitan rundt 21 prosent.

Det er korrekt at dette er en sterk konsentrasjon med bare tre store aktører, og NorgesGruppen har butikkene Meny, Spar, Joker Deli de Luca, Mix og Jafs. Til sammen 1.800 butikker. Det er mye. Den kontrollerende eier er Johannson-familien.

Men dette at NorgesGruppen er blitt så stor, gir ikke automatisk en hjemmel for å splitte opp selskapet, slik Knag Fylkesnes vil.

Slik vi ser det, finnes det ingen lovhjemmel, og skulle SV og Knag Fylkesnes prøve seg, får vi rettssaker i mange tiår. Stortinget står fritt i å innføre eierskapsbegrensninger, men de er ikke der nå.

NorgesGruppen har blitt stadig større ved utvikling av de «gamle» kjedene og en effektiv oppkjøpsstrategi, og de har vært usedvanlig flinke til å eie og leie sentrale butikklokaler.

Størrelsen på konsernet er også så stor at de kjøper inn varer billigere enn alle andre (det skal kanskje bli forbudt).

Selv Ole Robert Reitan klager på dette. Han mener Rema-butikkene ville vært veldig mye mer lønnsomme om de hadde fått NorgesGruppens innkjøpspriser.

Det er trolig korrekt, men det gir ingen hjemmel for å splitte opp NorgesGruppen. Knag Fylkesnes må ha sett for mange dårlige amerikanske mafiafilmer, og kanskje fått med seg oppsplittingen av amerikanske oljeselskaper.

John D. Rockefellers Standard Oil Company ble tvangsoppløst ved dom i 1911, og mange av dagens oljeselskaper har sitt utspring i dette. På vesentlige områder hadde Standard Oil Company 80-90 prosent av markedet.

De kan gjerne surre med noe slikt på Stortinget

Meny og Spar er noe ganske annet. Johannson-familien bør ikke uro seg over en mulig oppsplitting. Ikke har vi et lovverk for dette, og ikke er det politisk vilje. Og staten har ikke penger til erstatningssakene.

Tar vi Fylkesnes ned på jorden, sier han at «det er bred politisk enighet om at det ikke er konkurranse i dagligvaremarkedet, men ingen enighet om hvilke tiltak som faktisk trengs».

De kan gjerne surre med noe slikt på Stortinget, men har har ører å høre med og øyne som ser, så er det knallhard konkurranse på hvert hjørne, i hver by og i alle tettsteder.

Man må kanskje ha TV (som Knag Fylkesnes sikkert har siden han bor i pendlerleilighet) for å se alle rabattkonkurransene og priskrigen. Akkurat nå kjører Rema-butikkene TV-reklame for pris (Odd Reitan orker ikke se at noen slår Rema på pris) og 1.000 andre grunner til å velge Rema 1000.

Dette klarer ikke Konkurransetilsynet å endre eller gjøre noe med.

At det ikke er konkurranse, slik Knag Fylkesnes hevder, blir litt for dumt når vi alle ser det motsatte hver dag. Kanskje Knag Fylkesnes har satt alle innkjøp bort til mor?