<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 16. mai 2022 kl. 20.00
Oppdatert 19. mai 2022 klokken 09.28
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 450 ord
Næringsminister Jan Chr. Vestre og Sovjetunionens diktator Josef Stalin. Foto: ntb

Stalin sniker seg inn

I dag skal næringskomiteen på Stortinget levere sin innstilling om hvordan de kan få regulert og styrt dagligvarehandelen, og det går ikke bare om politikernes (alle sammen!) lyst til å bestemme hvordan butikkene (kjedene) skal forhandle med leverandørene, de vil også ha en mening om butikkenes mulighet og rett til å etablere og selge såkalt egne merker (EMV) i egne butikker.

Stortinget vil bestemme over vareutvalget hos Rema 1000, NorgesGruppen og Coop. Er det mulig?

Når snek Stalin seg inn i næringskomiteen?

Det er mulig de har lyttet til lederen i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Kjersti Hoff, som er blitt i overkant selvsikker etter statens pengedryss over bøndene i årets jordbruksoppgjør.

Skattebetalerne skal drukne bøndene i penger

Hoff sier til Nationen at hun vil ha en slutt på at «kjedene selger egne produkter med tap, og øker prisene tilsvarende på andres merkevarer. Man priser opp merkevaren og priser ned EMV-en. Konsekvensen da kan bli at merkevaren blir borte.»

Bondelederen vil altså ha priskontroll også.

Hun avfeier påstanden om at EMV kan bidra til mangfold og konkurranse, og sier at «gir varene forbrukerne mer mangfold eller er de kopier som forvirrer forbrukeren, både fordi de er lik merkevaren og fordi opprinnelsen er utydelig.»

Og det er mer: Hoff sier «det trengs et lovverk som sikrer sammenheng mellom priser inn til butikk og ut fra butikk.»

Næringskomiteen på Stortinget møtes i dag for å diskutere hvordan man skal innføre like innkjøpspriser for store og små kjeder og butikker, hvem som skal eie butikklokalene, skal Stortinget forby egne merker og skal de følge bondelederen som vil ha priskontroll?

Alle partiene vil regulere dette helt eller delvis. Høyre og FrP også.

Slik vi ser det, burde dagens møte avlyses. Alt dette er noe kjedene selv og leverandører må bestemme. Butikkene bør ha så mange egne merker de vil, de må prise varene som de vil og eie så mange lokaler og bygg som de vil. Det er bare knallhard konkurranse og nye og konkurrerende produkter som får prisene ned. Prisen på egg og melk og biff får de jammen holde seg unna.

Næringsminister Jan Chr. Vestre skjønner at han er på tynn is, for han vil foreslå at de i denne omgangen utreder betydningen av butikkenes egne merker «fordi EMV kan bety at de store aktørene sikrer seg en stadig større kontroll over verdikjeden.»

Alt dette røret sitter altså næringskomiteen og diskuterer. Grav alvorlig eller med store latterkuler?

Leverandører til kjedene og deres egne merker er ofte bøndene selv. Dette sammensuriumet av reguleringer, priskontroll og kommunisme har bare noen få sikre vinnere: Matgigantene som aldri har tjent mer. Får de lurt stortingsrepresentantene litt til, tjener de enda mer.

Skattebetalerne skal drukne bøndene i penger og vi skal likevel ha verdens dyreste mat.

Når var det Stalin fikk plass ved bordet?