Slik sikrer du maksimal pris for boligen

Simen Smith Ringdal er alltid dyrest, røper salgshemmeligheter og trikset for å få maksimal pris for boligen. En sprøere og mer brutalt ærlig boligmegler skal du lete lenge for å finne.

DØNN ÆRLIG: Simen Smith Ringdal sier rett ut det hans meglerkolleger ikke alltid setter like stor pris på. Foto: Iván Kverme

SANDEFJORD/LARVIK

Simen Smith Ringdal

Alder: 43 år.

Sivilstand: Gift, tvillinggutter på 18 år.

Stilling: Eiendomsmegler MNEF.

Aktuell: En av DNB Eiendoms mestselgende eiendomsmeglere.

Bakgrunn: Startet i PrivatMegleren, startet eget firma, Meglerhuset Sandefjord (Postbanken), som han solgte til Garanti. Fem år i håndballklubben Runar som markeds- og arrangementssjef, tilbake i DNB Eiendom med fersk bachelorgrad.

Stortingets talerstol blir din. Hva tar du opp?

Det ville blitt den lengste dagen i Stortingets historie, for jeg brenner for så mye. Jeg ville gitt mer penger til skole og idrett. Det er lettere å forebygge enn å reparere. Foreldre må sette krav til barna sine, slik at lærerne kan bruke tid på å undervise og ikke på oppdragelse. Så ville jeg avskaffet all skam. Nå er det kjøttskam, flyskam, oljeskam, bilskam og andre skammer. Selv for oss som ikke føler noen skam, begynner vi å føle skam for ikke å ha noen skam. Og hva skal vi leve av etter oljen? Selv om vi skal pumpe opp det sorte gullet i flere mannsaldre til, så kanskje burde vi stake ut nok en kurs. Jeg heier på at vi skal utvikle medisiner og helserelaterte ting. Vi lever lenger og lenger, men jeg vil ikke bli 110 år hvis det ikke er 110 gode år. Problemet med å leve lenger er at det ikke er de morsomme og spreke årene fra man er mellom 10 og 30 årene vi får ekstra. Det er vel heller det at vi klarer å holde oss pustende i flere år selv om det meste svikter.

Hva bør Norge bruke mindre penger på?

Byråkrati. I Norge, som så mange andre samfunn som går godt, eser byråkratiet ut i takt med pengesekken. I tillegg bør Norge kutte ut de tiltakene som koster mer enn de smaker.

Hva er din dårligste investering?

Listen er lang, men jeg tror at piggsko er en höydare her. De er tøffe å se på, men hva skal jeg med piggsko når jeg ikke driver med sprint? I tillegg er jeg veldig glad i å kjøpe gadgets, men hater bruksanvisninger. Dermed ender jeg opp med masse ting som har mye bra ved seg, men jeg skjønner det ikke, og da blir de sendt videre til evig hvile i en roteskuff.

Hvilken bok vil du lese om igjen?

«Bare én kom tilbake» av Øystein Molstad-Andresen og Stein Gabrielsen. En bok om et norsk forlis hvor det også var sandefjordinger med. Skildringene i boken om Stein Gabrielsen og hans tre dager på en flåte er intense. Jeg har sikkert lest den 30 ganger.

Hvor går drømmereisen?

Til USA. Jeg har testet alt fra California til Miami med Las Vegas og LA i midten. Kanskje på tide å sjekke ut landsbygda eller noen øyer. USA er landet som aldri har hørt om janteloven, og et land der man møter ufattelig mange interessante mennesker. Det er passe overfladisk, men det er også litt av sjarmen.

– Jeg elsker at folk er kjeltringer. Eller i hvert fall at de er så kreative. De er alltid først ute med det meste. Det tar uhyre kort tid fra noe oppstår, som nå med corona-hysteri, til noen klarer å utnytte det til sin fordel, sier Simen Smith Ringdal, manøvrerer konebilen, en Volvo XC 90, og utbasunerer at alle kan lease en dyr konebil. Ringdal snakker med umiskjennelig Sandefjord-dialekt. Faktene er mange og ansiktet er levende. Dressjakken sitter godt og skjorten matcher både jakke og jeans. Han er megleren uten spisse sko og stor klokke, jakter på hvordan dagene kan få flere timer og far til tvillinggutter.

– Hvis gutta blir tatt for å kjøre litt for fort med motorsykkel, skal jeg ikke si noe. Men hvis de får en kraftig bot for å kjøre for fort forbi barneskolen her borte, da skal de få premie!

Et batteri som aldri tar slutt

Ringdal var han lille som aldri sov. Han som alltid måtte gjøre alt litt mer enn alle andre. Når de andre løp én runde, løp Ringdal to. Når de andre klippet plenen, klippet Ringdal både hekken og plenen. Når de andre plukket noen jordbærkurver, plukket Ringdal kassen full. Hadde han vært ung i dag, er han ikke i tvil om at han hadde fått en diagnose på fire bokstaver.

UNNGÅ SLURV: Boligkjøpere hater slurv. Fullfør alle påbegynte prosjekter, tipser Simen Smith Ringdal. Foto: Iván Kverme

– Hjemme i Sandefjord hadde vi én regel: Simen fikk aldri gå ut av huset før klokken seks om morgenen, sier mannen som fortsatt er som en maskin fra klokken fire om morgenen. Han var innom mange idretter, som håndball, fotball, turn og selskapsdans. Nå løper han.

Det er bare å si at jeg ikke klarer noe, så er jeg i gang

– Jeg ble utfordret av en kompis i et annet meglerfirma. De mente jeg ikke kunne løpe en maraton. Så da gjorde jeg det. Men jeg har gått videre til Backyard Ultra som er 82 kilometer i skog og mark. Jeg ble også utfordret til å sykle Trondheim-Oslo. Kompisene mine sa det ikke var mulig uten å ha syklet før. Jeg kom i mål på litt over 17 timer. Det er bare å si at jeg ikke klarer noe, så er jeg i gang.

Den fødte megler

Ringdal har mange mantraer. Ett av dem er aldri å ha en plan B i livet.

– Hvis du har det, gjør du ikke plan A godt nok. Da har du alltid en utvei.

Han har jobbet i sportsbutikk, på et eldresenter og et trykkeri før han havnet i transportbransjen som 21-åring, som den aller yngste transportmegleren. Så ble han hentet inn for å være med i oppstarten av PrivatMegleren Sandefjord. Første dag på jobb ble han bedt om å dra på en befaring. Ringdal sa ja, vel vitende om at han aldri hadde vært på en visning i hele sitt liv.

– Der og da, sammen med kunden, fant jeg ut at dette var jeg laget for!

SUPERPATRIOT: Simen Smith Ringdal har kontor i Larvik, men det er Sandefjord som er hans by. Foto: Iván Kverme

Etter fem år ble han, sammen med en kollega, hentet for å starte Postbanken Eiendom som skiftet navn til Meglerhuset Sandefjord. Ringdal gikk inn som eneeier etter kort tid.

– Vi ville gjøre ting morsomt og annerledes. Vi konkurrerte ikke på pris, men på service, og det fungerte som ei kule. Så kom det nye lovkrav, og jeg måtte ha en bachelor i eiendomsmegling for å fortsette som megler.

Han solgte firmaet for en særdeles hyggelig pris og fikk muligheten til å lage sin egen drømmejobb, samtidig som han studerte BI-pensum om natten. I fem år var Sandefjord-patrioten markeds- og arrangementssjef i Runar håndball. For to og et halvt år siden ble han hentet til DNB Eiendom, og nå har han også, etter 12 år, fått sin bachelorgrad:

– Jeg er verdens eldste nybegynner, men jeg er også nybegynneren med mest erfaring.

Er nesten alltid den dyreste

Ringdal har den siste tiden vært en av dem som leverer best hos DNB Eiendom, og i desember var han aller øverst på listen. Selv mener han det skyldes at han jobber vanvittig mye mer enn alle andre.

Jeg er verdens eldste nybegynner, men jeg er også nybegynneren med mest erfaring

– Jeg konkurrerer ikke på pris, men på service. Der kan ingen slå meg, for jeg har flere timer i døgnet enn alle andre. Sier jeg at jeg jobber til midnatt, så gjør jeg det.

KONEBILEN: Alle kan lease en dyr konebil, hevder Simen Smith Ringdal. Foto: Iván Kverme

Megleren jobber mellom 70 og 90 timer i uken. 70 er unntaksvis. Men i helgene jobber han ikke. Da er han familiemann fra fredag kveld til mandag morgen, bortsett fra at han sniker seg unna for å ta noen jobbtelefoner innimellom. Og han har fått med seg alle foreldremøter og barnas håndballkamper. Da er det ikke flere timer igjen i døgnet, selv for Megler Smith, som han titulerer seg på sosiale medier.

– Jeg er nesten alltid dyrest og kanskje den aller mest krevende megleren. Jeg krever at selgerne gjør mest mulig for å få høyest mulig pris. Det betyr alt fra å bytte lyspærer, banke på de siste listene, rydde opp, måke snø, rydde og klargjøre boligen for salg. Det er trist at ikke alle gidder. For meg handler megling om et samarbeid. Skal de få maksimalt betalt, må kunden bidra. Til gjengjeld får de en megler som er tilgjengelig døgnet rundt i ukedagene. Jeg oppfatter at kundene liker å bli fortalt hva som forventes av dem, men jeg har også mistet noen kunder på å være så nazi.

Tips for et godt kjøp

Ringdals hjemmemarked er Vestfold. Der er det ikke snakk om så store svingninger; pluss minus tre til fem prosent. I Oslo, som er det markedet alle snakker om, kan boligmarkedet gå opp 24 prosent ett år for å falle med 12 prosent, slik vi opplevde for få år siden.

Jeg er nesten alltid dyrest og kanskje den aller mest krevende megleren

– Da klager folk og er bekymret over at det kun kommer fire på visning. Hallo! Det er vår hverdag at det ofte ikke kommer noen, eller kanskje bare to. Hvis du vil vite hvordan det står til i boligmarkedet, må du snakke med meglere utenfor Ring 3, først da får du tatt temperaturen på boligmarkedet i Norge.

– Hva er de viktigste driverne i boligmarkedet?

– Frykt. Frykt for høyere rente, frykt for fallende priser, frykt for virus, frykt for ditt og datt. Men det viser seg at vi ikke frykter noen ting. Jeg har ikke møtt noen som ikke vil på visning på grunn av coronaviruset.

– Hva er ditt beste tips til selger?

– Hør på megleren din. De vet hva kunder etterspør og hva de klager på.

– Og hva klager de på?

– Slurv. Og at det mangler en rød tråd gjennom boligen. For eksempel gulvfellen; rommene er blitt pusset opp etter hvert som eieren har fått feriepenger. Da ender du opp med syv ulike gulv.

KORT TIDSHORISONT?: Hvis du ikke har et femårsperspektiv, ikke kjøp bolig, tipser Simen Smith Ringdal. Foto: Iván Kverme

Super-meglerens tips for en høy pris, er å fullføre alle påbegynte prosjekter, fjerne overflødige ting, skap rom og luft, men ikke fjerne familiebildene.

– Boligen skal fremstå som et sted det er godt å bo, og gjerne være personlig. Det betyr blant annet å sette frem sportsutstyr og la bildene henge. Det skal se ut som et lunt hjem, for det selger godt.

Tips for et godt salg

Vi befinner oss hjemme hos Ringdal. Huset ser ut som det er gjort klart for visning.

– Jeg har støv på hjernen, og jeg vasker selv slik at jeg vet at resultatet blir bra. Hver uke bruker jeg klor i alle sluk, og jeg er allergisk mot ting som ikke har en funksjon. Hvorfor har folk egentlig pynteting?

Vi observerer en rosa stein i stuen, på toppen av en skjenk. Ringdal er lynrask, løfter opp steinen og sier:

– Hvorfor har vi en rosa stein? Fordi min kone Karina mener det er noe energigreier, og jeg mener at den kan legges oppå bunken med servietter når vi spiser utendørs, så da får vi litt bruk for den.

Med vi mener han tvilling-guttene Oscar og Leon på 18 og ektefellen som er avdelingsleder på en barneskole.

TIPS TIL UNGE KJØPERE: Hvis du ikke orker å pusse opp, kan du heller ikke eie et hus. Foto: Iván Kverme

– Hva er ditt beste tips for et godt salg?

– Snakk med banken først. Men før det igjen: spar til din egen økonomi. Banken hjelper deg, men kan ikke trylle. Finn ut hvor du vil bo og hva du trenger de neste fem årene. Hvis du ikke har et femårsperspektiv - ikke kjøp bolig, for kostnadene ved kjøp og salg er så høye.

Det skal se ut som et lunt hjem, for det selger godt

Ringdal tipser også alle, uansett alder, å skrive opp din maks-grense på en lapp og aldri, under noen omstendighet, by over det som står på lappen.

– Tips til unge kjøpere: senk standarden! Din mor og far kjøpte heller ikke drømmeboligen første gang. Hvis du ikke orker å pusse opp, kan du heller ikke eie et hus.

Hater floskler i annonser

Ringdal omgås floskler. Boligannonsene er fulle av dem. Som at alt er stort og romslig.

– Hvor stor og romslig kan en tretti kvadratmeters leilighet bli? Og hva er høy standard? Er det enstavsparkett? Varmt vann i dusjen? Praktisk og funksjonelt er mye viktigere. Men det er mulig å gjøre noe artig når det gjelder floskler i annonser. Mine kolleger er ikke alltid enige, men det bryr jeg meg ikke noe om, sier mannen som i egne prospekter bruker ord som «et meglersteinkast unna vannet» og «massevis av sjenerende sol fra morgen til kveld».

NB!: Uansett alder - skriv opp din maksgrense for hvor mye du er villig til å betale, og gå aldri, under noen omstendighet over denne grensen, tipser Simen Smith Ringdal. Foto: Iván Kverme

– Litt humor kan jeg alltid blande inn.

– Den premien du nevnte at gutta skulle få, du fortalte aldri hva det var…

– Jeg skal spandere en annonse på Finn.no med teksten «Ekstremt billig motorsykkel til salgs».