+ mer
ETABLERT MERKEVARE: Sveen håper at Epicenter kan bli like etablert i Oslo som i Stockholm, hvor Microsoft, Amazon og Google holder til. Foto: Eivind Yggeseth

Henriette Sveen er ny sjef i Epicenter

Hver måned skal 10.000 kvadratmeter fylles opp med vekstbedrifter. Jobben gikk til Henriette Sveen.

Ved Holbergs plass sentralt i Oslo ligget et brunt murbygg. Tidligere var det Oslo Kemnerkontor. Enda tidligere holdt oljeselskapet Shell til i lokalene. Nå huser bygget ett av tre innovasjonssentre under paraplyen ved navn Epicenter. 

En stor, svart og hvit logo henger over inngangsdøren til det totalrenoverte bygget, og på innsiden leder en bred trapp opp til et bordtennisbord, kontorer fylt med moderne møbler og gründerspirer spredt overalt i lokalet.

– Jeg farget håret mitt rosa i starten av coronakrisen. Da tenkte jeg at muligheten var der siden jeg ikke skulle ut på kundemøter, sier Henriette Sveen energisk.

Henriette Sveen

 • Navn: Henriette Sveen.
 • Alder: 34.
 • Sivilstand: Singel.
 • Aktuell: Nylig ansatt som sjef i Epicenter Oslo.
 • Stilling: Country Manager i Epicenter.
 • Bakgrunn: Bachelor i økonomi fra Universitetet i San Francisco, salgssjef i Kindly og country manager i Mynewsdesk.
 • Stortingets talerstol blir din. Hvilken sak tar du opp? Det er mange ting å ta opp, men jeg må si eldreomsorg. Det er altfor lite ressurser og mange har en uverdig måte å leve sine siste leveår. Der må folk ta seg sammen, for det er viktig.
 • Utenlandsturen du aldri glemmer? Da jeg studerte i USA var jeg på en roadtrip i Arizona og det sitter i meg fortsatt. Det sto folk langs veien med rifle, alle gikk med pistol i beltet og homofili var ikke godtatt. Det synes jeg var så spesielt fordi det er nabostaten til California og jeg kom fra San Francisco, men så er det så store forskjeller med noen mils avstand.
 • Hva er din dårligste investering? Jeg har egentlig ingen store blemmer, men jeg har en dårlig privatinvestering. Jeg kjøpte et oppussingsobjekt av et hus med en jeg var sammen med, men så gjorde vi det slutt rett etterpå. Da måtte vi selge huset etter åtte måneder og tapte masse penger.
 • Hvilken bok vil du lese om igjen/anbefale til andre? Man’s search for meaning av Viktor Frankl. Forfatteren satt i konsentrasjonsleir, og boken handler om hvordan man skal finne mening i en håpløs situasjon.
 • Din første jobb. Fortell! Den første ordentlige vil jeg si var et internship i San Francisco. Da jobbet jeg på en kvinneklinikk som er gratis for kvinner som ikke har helseforsikring. Jeg lagde medlemssystemer, som var en ganske enkel jobb, men det var kjempeviktig og spennende å være del av det miljøet.

Hun sitter i en brun sofa tilhørende en stor kantine, med et bredt smil og en hårfarge som har returnert til sin naturlige blondfarge.

– Det er selvsagt veldig kult å få norske selskaper ut i verden, men det er også spennende med selskaper som holder seg lokale og har fokus på Norge. Variasjonen av ambisjoner og mål i selskapene gjør det mer interessant.

FOKUSERER PÅ VEKST: Epicenters oppgave er å hjelpe medlemmene sine med å vokse. Foto: Eivind Yggeseth

Det er en drøy måned siden Sveen begynte å gå inn døren til Epicenter på fast basis. Tredje august trådte hun inn i sin nye jobb som country manager i Epicenter Oslo. Et kontorfellesskap som skal fremme innovasjon og bidra til vekst i både startups, scaleups og etablerte selskaper.

Skal bidra til vekst

Mange moderne kontorfellesskap har vokst frem de siste årene. Mesh, WeWork og Spaces, for å nevne noen. Men Sveen mener Epicenter skiller seg ut i mengden.

– Dette er et innovasjonshus hvor medlemmene er del av et unikt fellesskap. Her er det ikke bare fokus på kontorene, men også på fellesskapet. Selskapene som sitter her skal kunne jobbe sammen og få mest mulig ut av hverandre ved å dele kompetansen sin, forklarer hun.

Over 500 bedrifter og mer enn 6.000 unike medlemmer er tilknyttet Epicenter fordelt over tre land og tre tilhørende byer. Det første kontoret ble etablert i Stockholm i 2015, og siden har konseptet vokst inn i to andre markeder i Oslo og Helsinki.

– Norske selskaper som sitter her har også medlemskap på Epicenter i Stockholm for eksempel. Da kan de bruke nettverket og fellesskapet i Sverige for å komme seg ut til nye markeder. Reisingen dit har jo stoppet opp akkurat nå, men ellers pleier byene å bli brukt mye om hverandre.

RUTINEMENNESKET: Sveen er glad i rutiner og struktur, og spiser gjerne det samme til frokost hver eneste dag. Foto: Eivind Yggeseth

Sveen har fått i oppgave å lede utviklingen til Epicenter Oslo, og er ansvarlig for å hjelpe medlemmene deres i den norske hovedstaden.

– Vi skal legge til rette for vekst, så noe av det aller viktigste er å få fellesskapet til å bli verdifullt for medlemmer og dermed tiltrekke oss nye medlemmer. Vi ønsker å skape et økosystem for tech-selskaper i Norge, og vil at det skal være så velfungerende at folk ønsker å komme hit for at vi skal hjelpe dem med vekst. Det er målet.

Rutinemennesket

34-åringen er født og oppvokst i Bærum. Med mor, far, en storebror og en lillesøster. Ifølge Sveen selv var matematikk hennes sterkeste fag på skolen.

– På barneskolen gjorde jeg ferdig matteboken på to uker. Jeg er veldig glad i å sette to streker under svaret, og hodet mitt er strukturert og organisert.

Hun er et rutinemenneske, og spiser det samme til frokost hver dag. Det har hun gjort i to år nå.

I dag er det å være gründer og å jobbe i startup virkelig ettertraktet.
Henriette Sveen

– Knekkebrød med peanøttsmør. Hver morgen. Før det spiste jeg cottage cheese med syltetøy i to år. Og jeg spiser veldig mye av det samme til middag og, sier hun og ler av seg selv.

– Jeg trenger rutiner på mange måter, men om det blir det samme hele tiden blir jeg veldig rastløs og kjeder meg. Jeg har et kontrollbehov, men trenger samtidig litt kaos.

Kommer fra Mynewsdesk og Kindly

Selv mener Sveen at det ikke nødvendigvis er ambisjonene hennes som har fått henne dit hun er i dag.

– Jeg har egentlig aldri jaget karriere i det hele tatt, men her sitter jeg.

Rastløsheten har kanskje mer av skylden. Den har drevet Sveen oppover karrierestigen siden studietiden. For ti år siden trådte hun inn i den digitale PR-plattformen Mynewsdesk. Hun begynte som selger, deretter teamleder, så salgssjef og til slutt country manager i Norge.

UTVIDER: I dag er det ni faste ansatte i fulltidsstillinger hos Epicenter Oslo. Nå skal de utvide med ytterligere to personer, innen 2021. Foto: Eivind Yggeseth

– Det var min første heltidsjobb og jeg hadde aldri jobbet med salg, så det var mye å lære. Og vi måtte tråkke opp markedet, for den gangen var digital PR litt nytt. Men det var kanskje mest spennende de første årene som country manager. Til slutt satt jeg med mye administrasjon og jeg savnet en variert arbeidshverdag og å være ute med kunder, forteller Sveen.

For to år siden gikk veien over til tech-selskapet Kindly, i stillingen som salgssjef.

– Det føles ut som en evighet siden allerede.

Kindly tilbyr chatboter basert på kunstig intelligens og maskinlæring, som kan benyttes til kundeservice.

– Det var to selgere der da jeg startet, og da jeg sluttet var vi ti. Nå bruker for eksempel Norwegian Kindly sin chatbot på nettsidene sine som kundesupport.

Epicenter ble neste stopp.

– Mange ønsker fleksible arbeidsplasser

Ved Holbergs plass er det 10.000 kvadratmeter som hver måned skal fylles opp med medlemmer. De korteste medlemskontraktene strekker seg over tre måneder.

– Noen selskaper her har kontorer over flere etasjer, andre sitter på et studio med fire stykker eller i åpent landskap uten fast plass. Det er veldig variert.

Bak mange glassvegger kan vi skimte folk som sitter og jobber. Andre sitter i et åpent landskap, og har et pågående møte via en eller annen digital portal. Teams. Zoom. Eller kanskje Google Hangout. Utallige fysiske møter har blitt digitale og mange har fortsatt hjemmekontor, men på Epicenter er det likevel liv.

STUDERTE I USA: Henriette Sveen studerte økonomi ved Universitetet i San Francisco fra 2007 til 2010. Foto: Eivind Yggeseth

– 2020 er jo et spesielt år og vi har blitt påvirket av corona som alle andre, men medlemstallet vårt har vært ganske stabilt og vi ser at mange ønsker fleksible arbeidsplasser. Tidligere har vi holdt mange fysiske arrangementer, men nå er det mer digitalt. Den overgangen har gått ganske mye raskere enn vi egentlig hadde planlagt. 

Sveen mener det har vært et skifte i det norske startup-miljøet.

– Det begynner å bli et veldig spennende miljø. Det har modnet og forandret seg veldig de siste årene i forhold til hvordan det var tidligere. Før ville folk jobbe i større og etablerte selskaper, da fikk man stjerne i boka. Den gang var det ikke like kult å jobbe i en startup, men i dag er det å være gründer og å jobbe i startup virkelig ettertraktet.

– Er det et marked for en plass som Epicenter i Oslo?

– Vi merker at det er et veldig stort marked for det. I Stockholm sitter Microsoft, Amazon og Google der. Der er det godt etablert og det er venteliste på å sitte der.

I Oslo sitter blant annet Fjong, Antler og Spacemaker hos Epicenter.

– Vi er litt kresne på hvem vi ønsker å ha som medlemmer. Vi vil i bunn og grunn ha vekstselskaper, de som driver med innovasjon og som kan bidra med noe til fellesskapet her. Det må være et selskap som har ambisjoner og som er i vekst. Vi vil helst ikke ha noen i en bransje som er på vei nedover eller som har stagnert.

– Hva slags bransjer er det?

– Det kan gjelde noen i bransjen du er i, for eksempel, sier Sveen og ler en liten latter.

– Neida, i mediebransjen skjer det veldig mye spennende. Det viktigste for oss er at selskapet ser muligheter innenfor sin egen bransje, og at de har troen på sine egne vekstmuligheter. Vi skal hjelpe våre medlemmer å vokse og da må også medlemmene våre ha ambisjoner om å vokse.

Forelsket seg i San Francisco

Etter fullført videregående skole gikk Sveen direkte over til jusstudiet. Men det varte kun ett år.

– Da jeg var yngre ville jeg blant annet bli advokat fordi jeg er veldig glad i å diskutere og har veldig mange meninger. Jeg synes det kan være gøy å diskutere bare for diskusjonens skyld. Men det studiet var det kjedeligste jeg har gjort.

BÆRUM: Sveen vokste opp i Bærum med storebroren Mikael Sveen (t.v.), som inspirerte henne til å studere i USA. Foto: Privat

Hun valgt i stedet å følge i familiens fotspor, med studier i San Francisco i USA. Der tok hun en bachelor i økonomi ved Universitetet i San Francisco, hvor hun ble uteksaminert i 2010.

– Faren min hadde også studert økonomi, før han gikk over til salg og deretter ble daglig leder. Jeg har egentlig gått akkurat samme veien som han. Og både broren og onkelen min har studert i San Francisco, på fotballstipend begge to. Jeg var mange ganger og besøkte byen da broren min bodde der.

– Var det stipend på deg og?

– Nei, jeg måtte betale alt selv, sier hun og smiler.

– Men jeg elsker San Francisco. Det var så deilig at jeg kunne være akkurat den jeg ville. Ingen dømmer deg på noen ting. Og da jeg studerte der hadde det ikke blitt den tech-byen det er i dag, men det hadde begynt å komme. Det gikk sakte, men sikkert, fra en hippie-by til en tech-by. Jeg merket det skiftet, utdyper hun.

Hun husker spesielt godt et fag fra studiet som het Public Speaking.

– Jeg hadde alltid syntes det var skummelt å holde presentasjoner, og det er nok fortsatt ikke min sterkeste side, men det å ha et eget fag med det synes jeg man burde gjort i Norge også. Du ble tvunget til å holde presentasjoner på forskjellige måter, men det var så fint fordi hele klassen var en heiagjeng.

De amerikanske klassekameratene er byttet ut med ni faste kollegaer på innovasjonshuset. Det er fredag ettermiddag og Sveen skal ta med sin nye heiagjeng på en av Oslos mange flytende badstuer i Oslofjorden for å innvie helgen.

– Vi er en energisk og sosial gjeng som jobber her, også har vi den luksusen at vi får teste ut nye medlemsfordeler i Epicenter som Green Boat Sauna på Aker Brygge som vi skal i dag. Neste gang skal vi teste ut Allstar Padel Oslo, som er et annet partnerskap vi nylig har satt opp, som en fordel for våre medlemmer. Det er viktig å ha det gøy og få et avbrekk også, både for oss og for medlemmene.

Lørdag
Profil