<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Flyttet til Norge for å lede vinneraksje: – Sønnen min har det bedre her.

En vinner på Oslo Børs har møtt en stjerne fra Microsoft. Men det var sønnens sykdom som bragte Melissa Mulholland til Frogner.

Publisert 7. mai 2021
Oppdatert 10. mai 2021
Lesetid: 7 minutter
Artikkellengde er 7 ord
Article lead
+ mer
lead
EXPAT: Melissa Mulholland er inspirert av sin gamle sjef, Satya Nadella. Hun vil ta tankegods fra Microsoft til norske Crayon. Foto: Eivind Yggeseth
EXPAT: Melissa Mulholland er inspirert av sin gamle sjef, Satya Nadella. Hun vil ta tankegods fra Microsoft til norske Crayon. Foto: Eivind Yggeseth

– Vi solgte alt vi eide i Seattle. Nå har vi startet et nytt liv her, sier Melissa Mulholland.

Leiligheten i Balders gate på Frogner er nyoppusset og plettfri. Det er kun én ting som må ryddes av veien før vi kan starte intervjuet: Hennes mann, Kyle. Han tar med seg teamsmøtet og går inn på et arbeidsværelse.

Gulvet er nyslipt, veggene har trendy farger og stukkaturen fra slutten av 1800-tallet har fått pleie og omsorg.

– Nå er han i full jobb. I USA kunne han ikke jobbe, sier Mulholland om mannen. Forklaringen skal vi få litt senere.

Mulholland har tatt fatt på et aldri så lite sosialantropologisk prosjekt.

Lutefisken har hun ikke rørt, men brunosten er blitt en venn. Det er imidlertid kanelbollene som får henne til å føle seg norsk.

– Jeg er besatt av dem, jeg elsker dem. Særlig de jeg får på Åpent Bakeri. Nå gjenstår det bare å lære seg norsk.

SNART FAST? Melissa Mulholland er midlertidig konsernsjef i Crayon. Foto: Eivind Yggeseth

Lykketreff

Denne historien handler om to stjerner som møtte hverandre. Den ene heter Crayon og ble etablert av Rune Syversen og Jens Rugseth for omtrent 20 år siden. Investorene på Oslo Børs har hentet selskapet frem fra en støvete krok i datarommet til å bli en brennhet aksje som alle snakker om. Etter børsnoteringen i 2017 er kursen nesten tidoblet.

På hjemmesiden blir vi møtt av et bildet av en turgåer med ryggsekk og et løftet om hjelp til å «ta riktige valg på din digitale reise». Her er det bare å løse billett. Reisebyrået har nå en børsverdi på 11 milliarder.

Det er faktisk en dresskode her i landet, som både mannen min og jeg ble overrasket over. Det begynner allerede i barnehagen.

Den andre stjernen heter Melissa Mulholland og var en «rising star» i Microsoft. Mulholland var et viktig ansikt utad for softwaregigantens satsning på skylagring og jobbet mot bedrifter verden over. Hun er skylagringens suksessforfatter og har skrevet ikke mindre enn 12 bøker som til sammen er lastet ned to millioner ganger. Alle bøkene er utgitt av Microsoft, men tilgjengelig for alle.

Mulholland er i dag konstituert CEO i Crayon etter at Torgrim Takle trakk seg.

Melissa Mulholland

  • Sivilstand: Gift med Kyle. To barn.
  • Alder: 36 år.
  • Stilling: Konstituert CEO i Crayon.
  • Aktuell: Kan bli ny konsernsjef i Crayon.
  • Bakgrunn: En rekke stillinger i Intel og Microsoft. Sitter i dag i styret i SHE og Techstep.


Stortingets talerstol blir din. Hvilken sak tar du opp?

Skysikkerhet. Det må opp også på den politiske agendaen.

Utenlandsturen du aldri glemmer?

Alle utenlandsturene! Jeg glemmer ingen av dem, jeg elsker å reise.

Hva er din dårligste investering?

Et par nye Gucci-sko som ble ødelagt samme dag som jeg tok dem i bruk.

Hvilken bok vil du lese om igjen?

Satya Nadellas «Hit Refresh» og Peter Drucker «The Effective Executive».

Hva var din første jobb?

Jeg fikk jobb i en bank i California.

Tøft svangerskap

Ingen norsk leder skal imidlertid ha æren for at Mulholland og mannen valgte å selge alt og flytte fra Seattle til Norge. En langt mer betydningsfull person ble avgjørende.

For syv år siden var hun gravid og forsto at noe var galt. Nærmere undersøkelser viste at fosteret hadde en tilstand som innebærer komplikasjoner i bakre urinrørsventil.

Denne skaden har høy dødelighet for fosteret da urinen tar feil vei.

– Vi møtte heldigvis en dyktig lege som gjorde en rekke inngrep rundt uke 16. Etter den tiende operasjonen bestemte jeg meg for at dersom barnet overlever dette skal jeg gjøre alt jeg kan for å hjelpe han og andre med samme lidelse.

I USA er det ingen selvfølge å få ti operasjoner under svangerskapet på grunn av en sjelden tilstand hos fosteret.

– Jeg var utrolig heldig som jobbet i Microsoft og hadde helsedekning. Uten denne dekningen hadde vi ikke hatt mulighet til å gjøre omfattende operasjoner.

UT PÅ TUR: Kyle, Emma, Melissa og Conor på tur. Foto: Privat

Fødselen gikk greit og lille Conor ble født i 2014.

– Vi trodde da at marerittet var over og at vi hadde et friskt barn. Men etterhvert skjønte vi at Conor trengte ekstra oppfølging. Vi fikk etterhvert greie på at han hadde autisme.

I USA ble ordningen derfor at Kyle tok forsvarsposisjonen ved kjøkkenbenken, mens moren fortsatte å angripe i sin superkarriere i Microsoft.

– Vi snakket mye om fremtiden. Hva skjer med Conor dersom vi ikke kan ta oss av ham lengre? Vi følte at mye var usikkert.

Mulholland hadde jobbet en tid i Norge. Hun begynte å studere det norske velferdssystemet. For samtidig var hun ønsket til Crayon.

– I Norge sørger staten for et verdig liv for dem som ikke fungerer helt som normalt på skole og i arbeidslivet. Det har en enorm verdi.

Jo mer hun og mannen snakket om det, jo mer lokket Norge.

– Før dette hadde jeg aldri sett for meg å bo i Oslo. Jeg kommer fra California. Norge er alt for kaldt!

Paret har også en datter, Emma, som er åtte år. Nå går hennes to barn på Uranienborg skole.

– Jeg liker også det norske skolesystemet. I USA er det et ekstremt press på å måle og prestere fra ung alder. I Norge er det mer fokus på å tilrettelegge for å utløse nysgjerrighet og lærevilje hos barn.

Smaken av Norge

Samtidig var det to andre fristelser i Norge. Kanelboller og Crayon. Mulholland hadde bidratt til mye av det Crayon hadde utviklet innen kunstig intelligens. Og hun var ønsket på fulltid.

Hun kommer inn i et selskap som har vist kjempevekst.

– Jeg kom inn i Crayon for å bidra til å ta selskapet videre. Jeg skal bidra til at vi når ambisjonen om å doble størrelsen.

– Aksjen er nesten tidoblet på børs. Er du redd for at du kommer inn på topp?

– Det er et godt spørsmål, men jeg er trygg på at det fundamentet som er bygget opp i selskapet de senere årene er solid og at aksjekursen gjenspeiler dette. Fundamentet forsvinner ikke, det er tvert imot noe vi skal bygge videre på.

– Vi har lykkes godt de seneste årene og Torgrim skal ha mye av æren for det. Nå skal vi bruke dette til å få opp farten i enkelte store markeder, som USA. Det blir min jobb.

Mulholland vil ta det beste fra Microsoft og overføre til Crayon.

– Hvordan kan vi fortsette den suksessen? Jeg tror vi skal gjennom en endring som ligner litt på den Microsoft gjorde fra 2000 og frem til i dag.

– Crayon har en utrolig entreprenørkultur skapt av mennesker som har vært med selskapet lenge. Det er allerede et globalt selskap. Likevel går vi nå inn i en ny fase. Nå må vi tenke mer som Microsoft, med 100.000 ansatte.

– Hit refresh, sier Mulholland, med referanse til boken Microsoft-sjef Satya Nadella skrev om kulturendringen i Microsoft.

Det er notert over 70 nye selskaper på Euronext Growth i løpet av et år. Dersom disse skal vokse må vi importere kunnskap. Det bør Norge greie.

– Norge har et utrolig utgangspunkt for å trekke til seg utenlandsk arbeidskraft med høy kompetanse. Det er en skattefordel her i landet for expats som ikke er så mye kjent.

Men skal man leve i landet må man raskt venne seg til våre rare vaner.

– Det er faktisk en dresskode her i landet, som både mannen min og jeg ble overrasket over. Det begynner allerede i barnehagen. Barna har en bestemt type ryggsekk, parkdress og sko. Jeg tror det gjenspeiler at mange tenker likt om hvordan barna skal møte livet.

Men også blant jevnaldrende kvinner ser hun en norsk uniform.

– Det er sportsbriller, høy hestehale, pannebånd og sorte tights. Også de joggeskoene, sier hun og leter etter navnet.

– Hoka?

– Hoka, svarer Mulholland.

– Det virker som om norske kvinner ikke ønsker å skille seg så mye ut. Jeg ser stadig vekk to kvinner som er nesten identisk kledd. I USA er det motsatt. Du ønsker absolutt ikke å gå til lunsj og ha samme antrekk som en av dine venninner.

Dette har de helt sikkert humret litt over i en lunsj på Åpent Bakeri, Melissa Mulholland og Jennifer Lee Koss. Ektefellen til olympisk mester Johan Olav Koss kom til Norge på litt samme måte. Koss & Koss bestemte seg for at Hemingland var riktig sted å la sine fire barn vokse opp.

– Hun var den første jeg ringte til da jeg kom til Norge, sier Mulholland..

Felles for både Crayon-gründer Rune Syversen, Koss og Mulholland er at de alle kjenner Heidi Aven som står bak SHE, konferansen og organisasjonen som jobber for å få kvinner inn i en tydeligere leder- og eierrolle i norsk næringsliv. Aven begynner å ligne en edderkopp i norsk næringsliv.

Mulholland har også vært sentral i utviklingen av SHE Index. Hun sitter også i styret Techstep.

Kunstig fosterintelligens

Vi har glemt det viktigste. Det som ble hennes livs prosjekt. Historien om sønnen og historien om utviklingen av kunstig intelligens smeltet sammen.

Mulholland jobbet med kunstig intelligens og kunne ikke forstå hvorfor man ikke kunne bruke kunstig intelligens på en bedre måte til å diagnostisere fostere.

– Jeg så at vi kunne lage noe som kunne hjelpe andre.

Sammen med noen av de fremste ekspertene på kunstig intelligens i Microsoft bygget hun en modell som kunne lese ultralydbilder. Maskinen skulle se og forstå bilder av friske barn og greie å si fra når det fant et bilde av et barn som hadde samme tilstand som hennes egen sønn. AI-modellen ble trent opp på tusenvis av ultralydbilder.

– Til slutt hadde vi greid å få den til å forstå, med 99 prosent sikkerhet.

Modellene ble en del av Microsoft. Satya Nadella, som også har en handikappet sønn, delte Mulhollands historie for de ansatte i Microsoft.

TAR OVER VINNERAKSJE: Melissa Mulholland er midlertidig konsernsjef i Crayon. Foto: Eivind Yggeseth

Langt hjemmefra

Teknologimiljøet i California har trukket til seg tusenvis av nordmenn, og mange har gjort imponerende karrierer. Det er nok å nevne Børge Hald, Lasse Andersen og Birger Steen.

Å gå motsatt vei er ikke like vanlig. Nå skal familien på fire skape et nytt liv, langt hjemmefra.

Selv vokste Mulholland opp i Redding i California, en by på størrelse med Drammen. Foreldrene tok henne verden rundt fra hun var åtte år. Den første delen av karrieren skjedde i Intel. Her oppdaget hun potensialet for å gjøre om computer-chip til materiale som kan brukes i solceller. Hun tok forretningsmuligheten til helt til topps og den skal til slutt ha blitt utnyttet av Intel-ledelsen.

– Det kunne blitt en fin startup i Silicon Valley?

– Hehe, ja, det tenkte jeg faktisk aldri på der og da. Det sier nok noe om meg. Jeg er ekstremt lojal til det selskapet jeg jobber for.

– Du er konstituert CEO men snakker som om du skal ta Crayon inn i en ny epoke. Får du jobben?

– Jeg er i intervjuer nå.