<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Amundsen: – Jeg vil nesten fraråde foreldre å la barna se på Supernytt

Per-Willy Amundsen (Frp) kjemper om en fremtid som stortingspolitiker. Venstresidens fremmarsj mener han skyldes propaganda fra NRK og en skole som har mislyktes.

Publisert 3. sep. 2021
Oppdatert 6. sep. 2021
Lesetid: 9 minutter
Artikkellengde er 2222 ord
Article lead
lead
TETT I TROMS: Per-Willy Amundsen fikk drøye året som justisminister. Nå kjemper han for en ny periode på Stortinget.   Foto: Iván Kverme
TETT I TROMS: Per-Willy Amundsen fikk drøye året som justisminister. Nå kjemper han for en ny periode på Stortinget.   Foto: Iván Kverme

Selvsikker. Uredd. Kontroversiell. Per-Willy Amundsen har logget seg på Zoom fra hjemmet sitt i Harstad. Han tar en liten pust i bakken fra en intens valgkamp som handler om hans fremtid på Stortinget. Ivar Prestbakmo, (Sp), Nils Foshaug (Ap) og Torgeir Knag Fylkesnes (SV) er de tre andre som kjemper om to av stortingsplassene fra Troms. De siste meningsmålingene samlet av «Poll of polls», viser en oppslutning på rundt 12 prosent for Frp og en nasjonalforsamling der Amundsen hopper inn og ut. Det kan bli første gang siden valget i 1993 at Frp blir stående uten en representant fra Troms.

– Flere av disse meningsmålingene ser rare ut. På en måling i VG var vi på 10-tallet og mindre enn SV. På en annen måling i NRK, gjort på samme tid og med like mange spurte, hadde vi 13,6 prosent og var større enn SV og Høyre. Begge disse målingene kan ikke ha rett.

Per-Willy Amundsen

Alder: 50.

Sivilstand: Gift, en sønn.

Aktuell: Kjemper om stortingsplass.

Bakgrunn: Startet på siviløkonom-studiet, men fullførte aldri. Har vært statssekretær i kommunal- og moderniseringsdepartementet og justisminister.

Stortingets talerstol blir din. Hva tar du opp?

Vold og overgrep mot barn er en sak jeg er veldig opptatt av. Frp har fått mange gode gjennomslag for å bekjempe det, men vi må gjøre enda mer. Vi trenger strengere straffer for å få tatt de pedofile monstrene.

Hva er din dårligste investering?

Jeg kommer ikke på noe. Det er sikkert fordi jeg er forsiktig med penger.

Hvilken bok vil du anbefale andre?

«Dominion» av Tom Holland. Den handler om kristendommens sentrale rolle, på godt og vondt, i vestens sivilisasjon og fremveksten av de verdiene vi har i dag. Det er en ekstremt underholdende bok, som samtidig er underholdende.

Ferieturen du aldri glemmer?

Disneyland Paris med guttungen. Det er ren, barnslig glede.

Din første jobb?

Hos kjøttproduksjonsfabrikken Brødr. Bothner. Jeg var der hvert eneste år fra det var lov til jeg gikk inn i forsvaret. Jeg drev med alt fra produksjon av kjøtt og pølser til pakking og mottak av fisk.

Han snakker om enorme feilmarginer og at mediene ofrer presisjon for nyhetsverdi.

– Det er noe som ikke stemmer med matten. Fotarbeidet er ikke godt nok, så jeg tar disse tallene med knusende ro. Det handler ikke om arroganse, men at Frp ofte ligger dårligere an på målingene enn det vi ender med på valgdagen.

Så du er sikker på at du kommer inn på Stortinget?

– Nei, men jeg tenker at media bør være tilbakeholden med overskrifter som bygger på så usikre tall.

Du er en sentral skikkelse i Troms. Hvis du skulle ryke ut av Stortinget, ser du på det som et personlig nederlag eller tenker du mer at Frps politikk ikke strakk til?

– Jeg liker å vinne, la oss si det sånn. Haha. Motgang gir meg bare mer ståpåvilje. Det er sånn jeg er skrudd sammen.

Hva kunne dere gjort annerledes?

– Det var feil å sitte i regjering med KrF og Venstre. Velgerne straffer oss for det nå.

Supernytt

Når han snakker med velgerne i Troms handler det om bedre veier, at staten skal overta ansvaret for de viktigste fylkesveiene og om å skape arbeidsplasser. Og det handler om utvinning av olje og gass.

– Vi har en klimadebatt der de venstreradikale sosialistene leker seg med noen absurde ideer som å stoppe oljeproduksjonen. Det er presumptivt voksne mennesker som mener vi bare skal fjerne inntektene våre, og som tror det skal gi oss et bedre samfunn.

Venstresiden ligger an til å gjøre et godt valg. De treffer åpenbart noe i folk?

– De når frem til radikal ungdom. Jeg tror de vil vokse det av seg, for det er en utopi at vi fremover skal ha det like bra som nå uten å ha noe næringsgrunnlag for det. Jeg tror de voksne tenker litt annerledes. Det er et generasjonsskille.

Altså ungdom som kommer til å skjønne mer når de blir eldre?

– Jeg skylder på skolen, og særlig NRK. Ungene blir utsatt for ensidig propaganda som sprer naive forestillinger til ungene. Jeg vil nesten fraråde foreldre å la ungene se på Supernytt. Det kan ikke eksistere noen tvil om at statskanalen er blitt enda mer venstrevridd enn den var. Nå har de til og med en egen klimaredaksjon.

OLJENÆRINGEN: Per-Willy Amundsen mener Norge kan bli veldig fattig, veldig fort hvis MDG, SV og Rødt får makt etter valget. Foto: Iván Kverme

Han mener unger blir servert et uriktig premiss om at verden vil gå under i morgen.

– Da er det ikke rart at ungene blir engasjerte og vil gjøre alt de kan for at det ikke skal skje. Hvem vil ikke det? Det er skremselspropaganda av verste sort.

Hva tenker du selv når du leser FNs klimarapport?

– Jeg har ikke lest FNs klimarapport. Det har jeg ikke hatt tid til. Jeg later heller ikke som at jeg har lest, som andre politikere gjør.

Amundsen har derimot snakket med folk som har lest rapporten.

– De sier at den legger til grunn til de mest ekstreme virkelighetsbeskrivelsene som har ganske lav grad av sannsynlighet.

På motsatt side av det politiske landskapet sier MDG-leder Une Bastholm at hun blir redd når hun leser rapporten og vil sette en sluttdato for norsk oljeutvinning. Hun viser til at FNs generalsekretær sier at verden må stoppe all leting etter olje, kull og gass.

– Vi må ta innover oss at Norge slipper ut 0,2 prosent av verdens CO2-utslipp. Det er ikke våre kutt som vil avgjøre verdens fremtid når Kina kan slippe ut det de vil frem til 2030. Hvis Norge slutter å produsere olje, vil den bli produsert et annet sted. Det handler om tilbud og etterspørsel.

Startet som 14-åring

Amundsen er født i Harstad, og spør du en av hans lærere fra barneskolen snakket den unge nordlendingen om å bli statsminister.

– Jeg tror det toget har gått, haha.

Det politiske engasjementet var der tidlig. Allerede som 14-åring drev Amundsen valgkamp for Frp. Carl I. Hagen var den overbevisende stemmen.

– Han var annerledes enn alle andre politikere og hadde åpenbart bedre løsninger. Det var helt eksepsjonelt. Der andre politikere var grå og kjedelige, kom denne mannen og sa ting enkelt, og kunne svare ja og nei på spørsmål. 

Selv har han lagt bak seg en politisk karriere med en mengde kontroversielle utspill. Da han ble utnevnt til justisminister i desember 2016 holdt daværende støttepartier Venstre og KrF en pressekonferanse for å komme med sine bekymringer på grunn av statsrådens tidligere uttalelser, som at «mange somaliere har total mangel på respekt for norske lover og regler», «folk må ta innover seg at etniske nordmenn er i ferd med å bli en etnisk minoritet i hovedstaden» og «jeg frykter for at et nytt korstog blir nødvendig».

– Jeg er ikke redd for å si det jeg mener. Som innvandringspolitisk talsmann for Frp var jeg veldig tydelig. Jeg er ikke en mann som lar være å si ting fordi det er kontroversielt.

Så stempelet som kontroversiell politiker lever du godt med?

– Jeg vet ikke om jeg er kontroversiell, men jeg kan si ting som folk godt ut på venstresiden kan oppfatte som kontroversielt. Jeg opplever at definisjonen flytter seg fra år til år. For ti år siden ville ikke folk hevet et øyebryn for det som nå oppfattes som kontroversielt.

Pøbler i Oslo

Da det var demonstrasjoner mot organisasjonen SIAN (Stopp islamiseringen av Norge) mente Amundsen at politiet var for snille. Han sa det var behov for tøffe politimestre, ikke sosionomer som vil forstå kriminelle ihjel.

Da var det ikke bare venstresiden som reagerte. Erna Solberg lurte på hvilken verden du lever i?

– Høyre høres mer og mer ut som partiene på venstresiden. Etter å ha sittet i regjering med Venstre og KrF er det blitt dvaske greier. Hvis Høyre skal drive høyrepolitikk trenger de et sterkt Frp.

Amundsen har sagt at politikere på venstresiden legitimerer aggresjon mot politiet. At venstreradikale og innvandrerungdom angriper politiet. At pøbler herjer fritt i Oslos gater uten at politiet griper inn.

– Det er åpenbart et problem. Bare se på TV-bildene.

Da tenker du på demonstrasjonen mot SIAN?

– Ja, eksempelvis den. Retorikken som blir ført viser en total mangel på forståelse. Folk ser på det som skjer i USA og sammenligner det med norsk politi, men det finnes ikke strukturell rasisme i politiet i Norge.

Har vi en situasjon i dag der pøbler herjer fritt i Oslos gater?

– Vi opplever det fra tid til annen, ja. Bare se på demonstrasjonen mot SIAN.

Så det er enkelthendelser, ikke et generelt problem?

– Nå leser du meg i verste mening. Du høres ut som disse.. haha. Nei, det er ikke sånn at dette skjer hver eneste dag i Oslo, men når det skjer, aksepterer man det. Det har også Erna Solberg gjort, og det må hun ta ansvar for.

Programmerer 

Gjennom det uskarpe skjermbildet er det vanskelig å skimte de 16 Amiga-maskinene i rommet der Frp-politikeren sitter. Når han mekker på dem kan han koble helt av, for utenom politikk var det data og økonomi som opptok Amundsen. Han startet på veien til å bli siviløkonom, men fullførte aldri graden. Han gikk ut i jobb og startet etter hvert opp gründerbedriften Aot Go Online med to andre. Selskapet utviklet en av de første nettbutikkløsningene.

– Vi hadde registrering av produkt, salg og registrering av salg. En betalingsløsning lå også i systemet. Vi solgte ganske mye.

Dette var slutten av 90-tallet. I en kunnskapspark utenfor Stavanger ble selskapet til.

– Hvis ikke jeg kommer inn på Stortinget trenger jeg litt oppdatering innen programmering. Det har skjedd litt siden da.

Det er et reelt alternativ?

– Jeg har ingen plan B.

Hatprat

Der det før var Twitter-meldinger som skapte furore, er det i år innlegg på Facebook fra Amundsen som har fyrt løs kommentarfeltene og vært bakgrunn for flere nyhetssaker. Amundsen skrev at Pride må handle om mer enn bare oppmerksomhet, og at foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (FRI) konstruerer problemer i Norge. De må ta et oppgjør med islam for å kunne ha troverdighet i spørsmål om skeives rettigheter. Et par måneder senere skrev han om Vestens overlegenhet og at kulturer ikke har lik verdi. Sistnevnte innlegg handler mye om Rødts fremmarsj på meningsmålingene.

– Et parti som definerer seg selv som kommunistisk ser ut til å bryte sperregrensen, og vi kan få det mest venstreradikale valgresultatet siden 1945. Da synes jeg det var på sin plass å minne folk om historien og hvilken farlig ideologi de leker seg med, sier Amundsen.

– Jeg ville peke på de tingene som har ført oss til det gode samfunnet vi har i dag. Det er ikke de ideene MDG, Rødt og SV står for.

Hva tenker du kan skje hvis disse partene får makt?

– Jeg er bekymret for at de kommer til å gjøre oss veldig fattige, veldig fort. Og på sikt er jeg bekymret for ytringsfriheten på grunn av debatten og diskusjonen om hatprat. Hvis noen på venstresiden blir angrepet er det hat, men det samme gjelder ikke hvis noen på høyresiden blir angrepet. Det blir i større grad forsøk på å stilne kritikk, og det er farlig i et demokrati.

Folk må tåle litt hatprat?

– Nei. Hatprat er et subjektivt begrep. Hvem skal definere det? Folk sier masse dumme ting hele tiden, men vi kan ikke forby det av den grunn. Det er en helt fundamental ting. Vi kan ikke innskrenke ytringsfriheten av hensyn til noens følelser.

Du kan bruke sterke karakteristikker. Har du et ansvar selv for at det er blitt sånn?

– Ganske enkle uttalelser fra en Frp-er blir fort stemplet som nazisme eller rasisme, men når Lan (Marie Berg red. anm), eller noen av de andre snille blir angrepet er det fælt og grusomt. Da er det hatprat.

Hvorfor er det blitt sånn?

– Det svaret vet du. Bare se hvordan journalistene stemmer. MDG, Rødt og SV ville fått omtrent rent flertall. Frp er ikke representert.

Velger journalister 

Amundsen har tidligere boikottet lokalavisen iTromsø og vurderte å gjøre det samme mot konkurrenten, og landsdelens største avis, Nordlys.

Hvordan passer det inn med det du snakker om rundt ytringsfrihet og demokrati?

– Utmerket godt, for det var et personlig valg. Jeg nektet ikke avisa å trykke eller skrive noe som helst, men jeg ville ikke forholde meg til den sånn som situasjonen var da.

I januar 2018 startet boikotten etter en iTromsø-forside om varsler mot daværende nestleder i FpU. Avisen ble felt i PFU for manglende samtidig imøtegåelse i enkelte av artiklene.

– De ble felt. Nå er vi godt forlikte og gode venner.

Er boikott en reaksjon du kan vurdere igjen?

– Ja, hvorfor ikke?

Da Amundsen som justisminister vurderte boikott av Nordlys, gikk statssekretær ved statsministerens kontor, Sigbjørn Aanes, ut og sa at regjeringen ikke boikotter noen nyhetsmedier.

– Det ble uansett ikke nødvendig med boikott. Grunnlaget for uenigheten gjaldt et bompengefritt veiprosjekt. Vi hadde rett, og avisa tok feil. Jeg synes uansett det er uredelig å få det til å handle om ytringsfrihet. Jeg som stortingsrepresentant må få velge om jeg vil snakke med en journalist eller ikke. Politikere tar de valgene hele tiden. Jeg bare sa det høyt.

Er det noe du har sagt som du angrer på?

– Nei, jeg står for alt jeg har sagt. Hvis man vil tolke ting i verste mening klarer man det, men da får vi et fattig ordskifte. Jeg sier hva jeg mener uten at jeg har tenkt til å forsvare og forklare meg.

I slaget om Nord-Norgebanen har SVs Fylkesnes og Frps Amundsen forent sine krefter, men det stopper nok der for de to kandidatene som kjemper om en plass på Stortinget. Valgkampen er på vei inn i sluttspurten.