<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Jakten på en lisens til å bygge vindmøller

Å gå seirende ut av en vindkraft-auksjon blir ikke lett når Helge Lund og BP overbyr de fleste.

Publisert 16. apr. 2021
Oppdatert 16. apr. 2021
Lesetid: 5 minutter
Artikkellengde er 1129 ord
GRØNT PROSJEKT: Det grønne skiftet er Anders Opedals prosjekt i Equinor. I november tok han over for Eldar Sætre. Foto: Equinor/Ole Jørgen Bratland

Snakk om déjà vu. For 10-15 år siden var det oljeproduksjonsvekst de store oljeselskapene var desperate etter og de betalte dyrt for ukonvensjonelle ressurser i USA. Nå er det grønn produksjonsvekst oljeselskapene vil ha.

Equinor og eks-sjef Helge Lund har over 200 milliarder grunner til å ikke gjøre samme feil igjen. Men igjen er altså fokuset på vekst og volum, og igjen slåss oljeselskapene om en viss type energiressurser. Og som styreleder i BP har Helge Lund en rolle også denne gangen.

«Det er en boble», sa Total-sjef Patrick Pouyanné til Financial Times i februar.

John Olaisen, ABG Sundal Collier

Vi ser konturene av et nytt Equinor der olje- og gassvirksomheten kommer i høstefasen og blir en sterk cash-ku, og fornybarsatsningen ser sterk vekst. Vi tror olje- og gassvirksomheten om noen få år vil generere en årlig kontantstrøm på ca. 20 kroner pr. aksje i året, og vil kunne forsvare en pris på rundt 200 kroner aksjen. Fornybarvirksomheten er veldig godt posisjonert innen offshore-vind, og kommer til å se sterk vekst i årene som kommer. I 2026 kan Equinor faktisk ha en netto offshore-vind produksjon på nivå med det Ørsted har i dag. Vi tror fornybarvirksomheten er verdt 30-50 kroner pr. aksje. Alt i alt ser vi verdier på NOK 230-250/aksje i Equinor.

KJØP, KURSMÅL 210 KRONER

BULL: Analysesjef John Olaisen i ABG Sundal Collier. Foto: Iván Kverme

Det er mulig Pouyanné er litt bitter. Han vil også investere mer i fornybar energi, men ikke for enhver pris. Artikkelen ble publisert noen dager etter en vill auksjonsrunde i Storbritannia, der BP (sammen med EnBW) bladde opp 1,8 milliarder pund for en lisens til å bygge en vindpark på 3 gigawatt. Tradisjonelle utbyggere som Ørsted, Iberdrola og SSE la inn bud de også, men ingen klarte å slå BPs bud.

«Global konkurranse for offshore vindkraft er så het at lisensauksjonene ligner olje- og gassauksjonene for noen år tilbake», skrev Reuters i forrige uke.

Det er dette som er utfordringen for Anders Opedals prosjekt i Equinor. Hvordan klare å vokse grønt, uten å betale for mye. Det kan bli vanskelig med 8-12 prosent årlig kapitalavkastning på grønne investeringer når dine konkurrenter er vel så desperate som deg selv.

HAVVIND: Det skal bli mange offshore vindparker i årene fremover, og Equinor skal være med. Foto: Equinor/Øyvind Gravås

Teodor Sveen-Nilsen, SpareBank 1 Markets

Til tross for sterkt fornybarfokus er fortsatt rundt 90 prosent av verdiene i Equinor, og mye mer enn 90% av dagens inntjening er knyttet til olje og gass. Selskapet vil derfor forbli et spill på olje og gasspriser i lang tid fremover. Likevel er det verdt å merke seg at inntekter fra offshore-vind porteføljen over tid vil utgjøre en større andel. De siste kvartalene har selskapet vist at strategien om å gå tidlig inn i vindprosjekter har vært lønnsom. For eksempel fikk selskapet igjen 11 ganger investert kapital da en andel i Empire Wind i USA ble solgt til BP. Rent verdsettelsesmessig mener vi selskapet er fornuftig priset nå. Vi har en nøytral-anbefaling med kursmål 185 kroner. Det tilsvarer i 2021 P/E på ca 10,5-gangeren.

HOLD, KURSMÅL 185 KRONER

- HOLD: SpareBank 1 Markets-analytiker Teodor Sveen-Nilsen. Foto: Iván Kverme

Du befinner deg fort i samme situasjon som en boligbygger i Oslo. Kapitalavkastningen på prosjektene med de tomtene du kjøpte for et par år siden blir knallgod, men hvis du må kjøpe tomten nå blir det verre. Og hvem vet hvor lenge lave renter skal fortsette å presse boligprisene, eller prisen for en vindpark, opp?

«Hvis du ikke kjøper, vil BP kjøpe det», ble Pouyanné fortalt i forbindelse med en annen vindkraft-auksjon, ifølge Financial Times-artikkelen. Men Pouyanné avsto fordi det ble for dyrt.

BP har en ambisjon om 50 gigawatt med fornybar energi og 40 prosent lavere oljeproduksjon innen 2030. Helge Lunds BP er den grønneste av dem alle. Equinor har foreløpig et mål om 4-6 gigawatt innen 2026 og 12-16 gigawatt innen 2035. Men dette ventes å bli oppjustert, og da Opedal inntok sjefsstolen i november sa han at Equinor skal være et «ledende selskap innen det grønne skiftet».

LEDER AN: Helge Lund er styreleder i BP. BP skal kutte oljeproduksjonen med 40 prosent innen 2030 og mangedoble installert kapasitet av fornybar energi. Foto: NTB

Anders Opedal må føle presset. Han vet at det ikke holder med de vindkraftlisensene Equinor har fra før. Ja, Equinor vil sikkert bli godt belønnet med en passende andel av norske havvind-lisenser, men han må likevel ut i verden for å konkurrere om nye lisenser. I USA har han slått seg sammen med BP for å vinne nye vindkraftlisenser. Så får vi alle krysse fingrene for at Equinor ikke senker kapitalkravene for mye.

Men i disse dager er det ingen som klager på kapitalavkastningen i vind. Når selskapet rapporterer tall for første kvartal 29. april, vil resultatene løftes av en bokført gevinst på 1,3 milliarder dollar på salg av havvindlisenser i USA og i Doggerbank-prosjektet i Storbritannia.

Equinor

Opprettet som Den norske stats oljeselskap AS Statoil, gjennom stortingsvedtak i 1972, med hovedkontor i Stavanger.

Har rundt 20.000 ansatte fordelt på 35 land. Markedsverdi er på rundt 530 milliarder kroner.

Anders Opedal er konsernsjef og Jon Erik Reinhardsen er styreleder.

Børsnotert og delprivatisert i 2001 da staten solgte seg ned til en eierandel på 62,5 prosent. Staten kjøpte seg så opp til 67 prosent i forbindelse med Hydro-fusjonen.

Produserer rundt 2 millioner fat oljeekvivalenter pr. dag. Endret navn fra Statoil til Equinor i mai 2018.

2021 ligger an til å bli et godt år for Equinor etter katastrofeåret 2020. Oljeprisene er høyere, gassprisene er litt høyere, Equinor nyter fortsatt effektene av den norske skattepakken, og konsensus forventer at inntjeningen i selskap kommer opp på 2019-nivåer. Gjenåpningen av corona-stengte samfunn ventes å øke verdens oljeforbruk kraftig gjennom året og gi støtte til oljeprisene, mens OPEC balanserer det hele med små produksjonsøkninger på veien.

Er du redd for inflasjon er oljeaksjer noe av det beste som finnes. Tror du på høyere realrenter, er verdiaksjer det foretrukne valget i aksjemarkedet. Og skal man tro konsensus av norske forvaltere og investorer, er det verdiaksjer man helst bør satse på nå.

Resultatregnskap

(Mill.USD) 2020 2019
Driftsinntekter 45.753 62.911
Driftsresultat −3.483 9.299
Resultat før skatt −4.259 9.292
Resultat etter skatt −5.496 1.851

Med en forventet utbytteavkastning på rundt 4 prosent, er ikke Equinor den beste utbytteaksjen blant de store oljeselskapene. Men skal oljeprisen opp, skal også Equinor-aksjen opp, og selskapet er edruelig priset på rundt 11 ganger neste tolv måneders (justerte) inntjening. Analytikerne oppjusterer kursmål og estimater på løpende bånd, og kursmålene ligger nå i intervallet 165 kroner og 235 kroner.

Har du derimot et evighetsperspektiv på investeringene dine, kan fremtidig kapitalavkastning på de stadig økende investeringene i fornybar energi være en liten bekymring. I tillegg skal man ikke lukke øynene for hvor store skader et potensielt nytt oljeprisrally kan gjøre for fremtidig oljeetterspørsel – at peak oil demand kommer litt brått på.

Største aksjonærer

Nr. Aksjonær Eierandel
1 Olje- og energidepartementet 67,00%
2 Folketrygdfondet 3,55%
3 JPMorgan Chase Bank London 2,31%
4 State Street Bank and Trust 2,18%
5 Clearstream Banking 1,37%
6 State Street Bank and Trust 0,73%
7 JPMorgan Chase Bank London 0,72%
8 The Bank of New York Mellon 0,61%
9 JPMorgan Chase Bank London 0,58%
10 JPMorgan Chase Bank London 0,57%

christer.teigen@finansavisen.no