<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sjeføkonom: – Pengepolitikken har ikke vært nok

Powell varsler flere rentehevinger og innstramminger, i et aggressivt tempo. Skylder på et sterkt arbeidsmarked og utilstrekkelig pengepolitikk.

Publisert 29. juni 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 170 ord
UTILSTREKKELIG PENGEPOLITIKK: Sjeføkonom, Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken, forklarer at pengepolitikken ikke har vært tilstrekkelig restriktiv over tid, som kan føre til flere nødvendige innstramminger. Foto: Ivan Kverme

Sentralbanker har levert en rad av haukete rentebeskjeder i det siste. Fed utelukker ikke muligheten for to nye rentehevinger på rappen i juli og september. Dette uttalte Powell i går på paneldebatten under ECBs årlige sentralbank-konferanse i Portugal.

Powell snakket om inflasjonen på paneldebatten og forklarte til sine kollegaer at han forventer flere rentehevinger fremover, i et aggressivt tempo. 

– Vi har troen på at at flere innstramminger kommer og at det som virkelig driver det er et veldig sterkt arbeidsmarked, sier Powell. 

Høy sannsynlighet 

«Uttalelsen til Powell kommer på bakgrunn av en pengepolitikk som ikke har vært tilstrekkelig restriktiv over tid til å dempe prispresset», skriver sjeføkonom Marius Gonsholt Hov, i morgenrapporten til Handelsbanken.

Markedet har denne uken begynt å ta noe høyde for at det faktisk kan bli to rentehevinger fra Fed.  Det er om lag 20 prosent sannsynlighet for at renten heves to ganger innen utgangen av november, ifølge Gonsolt Hov.

Det amerikanske aksjemarkedet reagerer noe blandet, hvor S&P stengte flatt i går, samtidig som at Nasdaq var opp 0,27 prosent.