<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kinas økonomi under press: – reell risiko for resesjon

Den kinesiske økonomien er under press. Det siste kaoset i landets eiendomssektor øker nå sjansene for en resesjon.

Publisert 15. aug. 2023
Oppdatert 15. aug. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 415 ord
UNDER PRESS: Kina har opplevd lav økonomisk aktivitet siden COVID. Flere økonomer mener nå det trengs flere og sterkere stimulansepakker fra regjeringen. Foto: Bloomberg

Kinas økonomi opplever økende press fra flere fronter, og den kinesiske sentralbanken tok en uventet beslutning om å senke styringsrenten for andre gang på tre måneder. Dette er et forsøk på å stoppe den akselererende nedgangen som har skapt bekymring blant investorer og økonomer. 

Den ettårige mellomlange lånefasiliteten (MLF) ble kuttet med 15 basispunkter til 2,50 prosent.

Landets makrotall publisert tirsdag viser tegn til en ytterligere brems i økonomien. Industriproduksjonen i Kina steg med 3,7 prosent i juli, langt under forventede 4,4 prosent på årsbasis. Detaljomsetningen økte med 2,5 prosent, også under forventningene på 4,5 prosent.

«Alle de viktigste aktivitetsindikatorene lå under konsensusforventningene i juli, og de fleste av dem var enten stillestående eller knapt økende fra måned til måned,» uttalte Julian Evans-Pritchard, økonom ved Capital Economics, ifølge Reuters.

Resesjonfare

Han påpekte også at den siste utviklingen i den kinesiske eiendomsutvikleren Country Garden Holdings, som har slitt med å betale rentene sine, vil påvirke boligmarkedet og øke sannsynligheten for en resesjon.

«Og med økonomiske problemer hos utviklere som Country Garden som sannsynligvis vil påvirke boligmarkedet på kort sikt, er det en reell risiko for at økonomien glir inn i en resesjon med mindre politisk støtte økes raskt.»

Analysene fra en av Japans største investeringsbanker, Nomura, er like dystre.

«Vi tror den kinesiske økonomien står overfor en umiddelbar nedadgående spiral, der det verste ennå ikke har kommet, og rentekuttet i morges vil ha begrenset hjelp,» kommer det frem i analysen.

Arbeidsledighet på 21 prosent

Ekspertene advarer om at Kinas økonomi nå er i en kritisk fase, og at ytterligere politisk støtte er nødvendig for å revitalisere veksten. I tillegg til økonomiske utfordringer sliter landet med høy arbeidsledighet, spesielt blant unge. I juni var arbeidsledigheten på hele 21,3 prosent i aldersgruppen 16–24 år.

Den samlede arbeidsledigheten økte også til 5,3 prosent i juli fra 5,2 prosent måneden før. Den kinesiske økonomien, som har vært en global vekstmotor, ser nå ut til å møte betydelige utfordringer som kan påvirke ikke bare landets, men også verdensøkonomiens utvikling i tiden fremover.

Råvaremarkedet

– Vi bør følge nøye med om økonomien roer seg ytterligere ned og om det går utover råvare-handelen. I så fall kan det påvirke olje- og gasspriser, som er Norges viktigste eksportprodukter, skrev sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank mandag.

Oljeprisen holder seg relativt stabil på tallene. Den amerikanske WTI-oljen er ned 0,16 prosent til 82,38 dollar fatet, mens Brent-oljen, også kalt nordsjøoljen, er ned 0,07 prosent til 86,16 dollar pr. fat.