<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hodepinen fortsetter

Den europeiske sentralbanken sliter med å få ned inflasjonen. Økonomer er delte i synet på hva det betyr for renten på september-møtet.

Publisert 31. aug. 2023 kl. 11.20
Oppdatert 31. aug. 2023 klokken 12.53
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 597 ord
TØFF JOBB: ESB-sjef Christine Lagarde sliter med å få ned inflasjonen i eurosonen. Foto: Bloomberg

Tall fra Eurostat viser torsdag 5,3 prosent totalinflasjon i eurosonen på årsbasis i august. Dette var høyere enn konsensus som ifølge Trading Economics pekte mot 5,1 prosent – og uendret fra måneden før.

Kjerneinflasjonen, som skreller bort de mer volatile energi- og matprisene, var også 5,3 prosent på årsbasis. Dette var som ventet og ned fra 5,5 prosent i juli.

MØTES OM TO UKER: ESB og styremedlem Isabel Schnabel. Foto: Bloomberg

Energiprisene falt mindre (3,3 prosent mot 6,1 prosent i juli), mens prisene på mat, alkohol og tobakk steg mindre (9,8 prosent mot 10,8 prosent).

Til tross for svekkelsen i kjerneinflasjonen, er den fortsatt langt over Den europeiske sentralbankens (ESB) inflasjonsmål på 2,0 prosent. Bloomberg mener alarmklokkene ringer, og at dagens tall utgjør en utfordring før ESB møtes om to uker for å vurdere om prispresset er for høyt til å risikere en pause i renteøkningene.

Pause eller ikke?

I forrige uke sendte Bundesbank-sjef Joachim Nagel ganske klare signaler i et intervju med nyhetsbyrået.

– For meg er det altfor tidlig å tenke på en rentepause. (...) Vi bør ikke glemme at inflasjonen er rundt 5 prosent. Så dette er altfor høyt. Vårt mål er 2 prosent, og det er et stykke igjen, sa han.

Rentestrateg Theophile Legrand i Natixis hevder overfor Bloomberg at dagens inflasjonstall er tilstrekkelig for at ESB kan ta en rentepause på september-møtet, men ikke alle er overbevist.

– Vår overordnede vurdering er at inflasjonen er i ferd med å komme med, men ikke nok til at ESB skal få troen på en snarlig retur til inflasjonsmålet. Denne rapporten støtter en renteøkning i september slik vi ser det, sier sjefstrateg Piet Christiansen i Danske Bank.

– Et dårlig tegn

En renteøkning på september-møtet vil være den tiende på rad, og løfte innskuddsrenten til rekordhøye 4 prosent. Markedet priser nå inn 30 prosents sannsynlighet for et slikt utfall.

DÅRLIG TEGN: Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SpareBank 1 SR-Bank. Foto: SpareBank 1 SR-Bank

– Det at totalinflasjonen kom inn høyere enn ventet er et dårlig tegn, og viser at vi ikke er helt utenfor fare ennå. Den gode nyheten er at vi var over 10 prosent i høst, så den har jo gått ned. Men utviklingen har vært nærmest flat de siste tre månedene, til tross for at energiprisene er lavere enn i fjor, kommenterer sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SpareBank 1 SR-Bank.

– Samtidig har kjerneinflasjonen ligget jevnt hele året, og det er ikke tegn til at den kommer ned ennå, føyer han til.

– Helt åpent

ESB-styremedlem Isabel Schnabel setter torsdag ord på avveiningen sentralbanken står overfor.

– Dersom vi vurderer at pengepolitikken er uforenlig med en snarlig retur til inflasjonsmålet på 2 prosent, vil en ytterligere renteøkning være berettiget. Vurderer vi at pengepolitikken senker inflasjonen som ønsket, kan vi tillate oss å vente til neste møte for å samle mer bevis, sier hun til Bloomberg.

Uttalelsen virker å samstemme med det Schnabels finske kollega Tuomas Valimaki sa tidligere denne uken, at utfallet på neste rentemøte er «helt åpent.»