<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Ingen rentepause med det første

Ledigheten stiger og sysselsettingen faller, men fortsatt rekordhøy lønnsvekst betyr trolig den 15. britiske renteøkningen på rad i neste uke.  

Publisert 12. sep. 2023 kl. 09.42
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 438 ord
TOLKER BRITISKE TALL: Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets. Foto: Iván Kverme

Tall fra britiske statistikkmyndigheter viste tirsdag en arbeidsledighet på 4,3 prosent i mai-juli, opp fra 4,2 prosent i tremånedersperioden før og den høyeste raten sett siden tredje kvartal 2021. 

Dette var som ventet, og indikerer at arbeidsmarkedet kan være i ferd med å kjøle seg ned. Et større fall enn ventet i sysselsettingen – med 207.000 til 32,88 millioner – peker i samme retning.

Rekordhøy lønnsvekst

Samtidig holdt gjennomsnittlig lønnsvekst i mai-juli (eksklusive bonuser) seg derimot på 7,8 prosent fra samme periode i fjor, sitt høyeste siden sammenlignbare målinger startet i 2001. Samlet lønnsvekst kom inn på 8,5 prosent, løftet av engangsutbetalinger til helsearbeidere (NHS) og offentlige tjenestepersoner for å avslutte streiker.

Eksklusive bonuser var lønnsveksten som ventet uendret, mens den samlet sett steg fra 8,4 prosent i den forrige tremånedersperioden. Konsensus pekte ifølge Trading Economics mot et fall til 8,2 prosent.

Dette betyr uansett at lønningene stiger mer enn prisene – en utvikling britiske husholdninger vil sette pris på, men som hos Bank of England (BoE) trolig vil forsterke bekymringene for inflasjonen.

Avlyser rentepause

«BoE er nok fortsatt mer bekymret for den høye lønnsveksten. (...) Dermed blir det heller ingen rentepause med det første. Markedet priser inn en klar sannsynlighetsovervekt for en ny heving ved det kommende rentemøtet (neste torsdag)», skriver sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets i tirsdagens morgenrapport.

15 PÅ RAD? Markedet tror Bank of England, ledet av Andrew Bailey, hever renten igjen neste uke. Foto: NTB

På forrige rentemøte hevet BoE styringsrenten for 14. gang på rad, med 25 basispunkter til 5,25 prosent  – det høyeste nivået siden 2008. Bankens pengepolitiske komité vedtok renteøkningen med flertall 6-3, men to av medlemmene som stemte imot ville øke med 50 basispunkter – som på møtet før. 

Når målet om to år?

Komitéen gjentok i kjølvannet av august-møtet sitt restriktive syn på pengepolitikken, men skrev også at «vi vil sikre at styringsrenten er tilstrekkelig restriktiv tilstrekkelig lenge for å få inflasjonen tilbake til og liggende på 2 prosent-målet på mellomlang sikt.»

BoE venter et ytterligere betydelig fall i inflasjonen fremover, til rundt 5 prosent innen utgangen av året. Det vil være raskere enn i tidligere prognoser, og banken sikter nå mot å nå inflasjonsmålet innen andre kvartal 2025. 

Tall sluppet i august viste 6,8 prosent totalinflasjon på årsbasis i Storbritannia i juli, ned fra 7,9 prosent i juni. Kjerneinflasjonen holdt seg derimot uendret på 6,9 prosent.