<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Krever krisetiltak for boligmarkedet

Byggeaktiviteten stuper allerede, og nå rykker enda en renteheving nærmere. – Vi trenger tiltak umiddelbart, mener Tone Tellevik Dahl, Norsk Eiendom.

Publisert 18. okt. 2023
Oppdatert 20. okt. 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 636 ord
RAMMER LENGE: Hvis ikke stupet i byggeaktiviteten stanses raskt, vil Norges største fastlandsnæring slite i årevis, frykter Tone Tellevik Dahl. Foto: NTB

– Det er skummelt hvis renten heves videre. Eiendomsbransjen synker allerede, sammen med resten av verdikjeden, sier Tone Tellevik Dahl, adm. direktør i Norsk Eiendom.

Finansavisen skrev onsdag at renteforventningene i markedet trekker opp, og at det nå er anslått minst 50 prosent sannsynlighet for at Norges Bank kommer med nok en renteheving i desember eller januar.

– Mange husholdninger har allerede et kritisk kostnadsbilde, og holder igjen. Salget av boliger som skal stå ferdig om noen år har stoppet helt opp. Derfor settes heller ingen nye boliger i gang, sier hun.

– Når vi på toppen har hatt økte byggekostnader i noen år og samtidig har befolkningsvekst og økt boligbehov, blir det en veldig dårlig match.

Tellevik Dahl peker på at det allerede er et historisk høyt underskudd på boliger.

– Nå legger eiendomsutviklere, entreprenører og andre leverandører inn årene. Vi har fått en betydelig økning i antall konkurser, permitteringer og oppsigelser. Det rammer utover i verdikjeden i Norges største fastlandsnæring. Det går ikke rundt nå!

– Rammer 400.000 ansatte

Forrige gang Norge hadde en tilsvarende nedgang i bolig- og byggemarkedet, på 1990-tallet, tok det ti år før aktiviteten var gjenvunnet.

– Det gir enorme ringvirkninger i næringer som samlet sysselsetter 400.000 mennesker.

– Skal Norges Bank ignorere høy inflasjon og en svak kronekurs og holde renten i ro?

– Nei, vi skjønner at Norges Bank står i en krevende spagat. Dette er en beskjed til politikerne. De må bruke alle tilgjengelige verktøy for å hindre en enda større boligkrise. Det vil også gjøre det lettere for Norges Bank å håndtere sitt oppdrag, mener hun.

Seks konkrete ønsker

Selv peker Norsk Eiendom på seks tiltak som kunne dempet krisen. Ett er å øke rentefradraget på boliglån midlertidig, et annet å endre boliglånsforskriften slik at det blir lettere for førstgangskjøpere å fullfinansiere boligkjøpet.

Dessuten peker Norsk Eiendom på lavere formuesskatt på sekundærboliger, økte rammer til Husbanken, flere kommunale nyboligkjøp og saldoavskrivning for profesjonell boligutleie.

– Svarte det ferske forslaget til statsbudsjett på noen av disse ønskene?

– Nei, der det var endringer, var de til det verre. For eksempel ble ikke bunnfradraget i formuesskatten prisjustert, slik at skatten i realiteten ble skjerpet.

– Har dere hatt kontakt med Stortinget om disse forslagene?

– Vi var i høring i finanskomiteen mandag, og der la vi frem flere av forslagene. Vi la særlig vekt på saldoavskrivning for profesjonelle boligutleiere, slik det er for kontorbygg, sier Tellevik Dahl.

– Og gjennom lavere formuesskatt for sekundærboliger kan man gjøre det lettere for dem med økonomi til det til å bidra i et utleiemarked i krise.

Norsk Eiendoms krav

Midlertidig økt rentefradrag på boliglån

Endret boliglånsforskrift, lettere fullfinansiering og avdragsfrihet

Lavere formuesskatt på sekundærboliger

Økt ramme i Husbanken til grunnlån for boligbyggere

Flere kommunale kjøp i nyboligmarkedet

Saldoavskrivning for profesjonell boligutleie


– Pilene brattere ned

– Er dere bare bekymret for boligutleierne, og ikke for husholdningene?

– Jo, ved å sørge for at det er en forsyning av boliger, sikrer vi at folk lettere får råd til å kjøpe seg en bolig, også i nyboligmarkedet. Mange er i leiemarkedet fordi de ikke har råd til å kjøpe, understreker Tellevik Dahl.

– Men det hjelper ikke med ensidige tiltak rettet mot husholdningene, hvis man ikke setter de som skal bygge i stand til det.

– Hvordan blir 2024?

– Pilene peker bare brattere nedover. Antall konkurser i leverandørleddet har økt kraftig. Vi frykter at det vil ta lang tid selv før pilene flater ut. Og vi vet fra 1990-tallet at da kan det ta veldig lang tid å komme i gang igjen. Vi mistet kompetanse da, og det frykter vi nå. Det er derfor vi må gjøre ting veldig raskt, for å holde hjulene i gang, og for å beholde kompetansen.