Bank of England (BoE) holder styringsrenten uendret på 5,25 prosent, varsler sentralbanken torsdag.
Det var i tråd med konsensus, ifølge Trading Economics.
BoE følger dermed eksempelet fra både ESB , Federal Reserve og Norges Bank ved å sitte stille i båten.
Rentekomitéen var splittet. Tre ville heve styringsrenten til 5,50 prosent, mens flertallet på seks stemte på ingen endring – og vant altså frem.
Senker rentebanen
Torsdagens rentedom er ikke like overraskende som den forrige, da BoE og sentralbanksjef Andrew Bailey brøt en rekke på 14 renteøkninger på rad, etter at uventet lave inflasjonstall endret bildet rett i forkant.
Samtidig med rentedommen er BoE ute med en ny, pengepolitisk rapport, og rentebanen der peker mot en styringsrente på rundt 5,25 prosent (altså dagens nivå) frem til tredje kvartal 2024 – før den deretter faller gradvis til 4,25 prosent innen utgangen av 2026.
Rentebanen er dermed senket sammenlignet med august-rapporten.
– Rentetoppen nådd
Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets vurderer pressemeldingen fra BoE slik at ytterligere renteøkninger ikke kan utelukkes helt, og peker på ordlyden om at en enda strammere pengepolitikk vil være påkrevd i tilfelle sentralbanken ser «bevis på mer vedvarende inflasjonspress.»
Samtidig skriver BoE at guidingen nå først og fremst peker mot behovet for at styringsrenten holder seg høy i «en lengre periode.» Meglerhuset tolker dette slik at rentetoppen nå er nådd.
«Vi fortsetter å se noe effekt av den strammere pengepolitikken på arbeidsmarkedet og momentum i realøkonomien mer generelt. Gitt den betydelige økningen i styringsrenten siden starten av syklusen, er det gjeldende pengepolitiske synet restriktivt», skriver sentralbanken.
«Og våre seneste prognoser indikerer at pengepolitikken vil være restriktiv i en lengre periode», heter det videre.
Unngå resesjon?
BoE ser nå for seg nullvekst for britisk BNP i tredje kvartal, en nedjustering fra august.
«Noen undersøkelser peker mot et svakt fall i fjerde kvartal, men andre er mindre pessimistiske. BNP er ventet opp 0,1 prosent i kvartalet, også dette svakere enn i tidligere prognoser», skriver sentralbanken.
Financial Times vurderer det slik at BoE går på en stram linje i sin søken etter å stagge inflasjonen – og samtidig ikke sende britisk økonomi inn i resesjon i 2024, som ventes å bli et valgår.
På målet om to år?
BoE erkjenner at konsumprisveksten (CPI) fortsatt ligger godt over målet på 2,0 prosent, men venter et kraftig fall fremover – til 4,75 prosent i fjerde kvartal 2023, via 4,25 prosent i første kvartal 2024 til 3,75 prosent i andre kvartal 2024.
«Lavere prisvekst for energi, kjerne- og matvarer ventes å forårsake denne nedgangen, og etter januar vil noe lavere tjenestepriser også bidra», heter det videre i torsdagens rapport.
I september (og tredje kvartal) overrasket CPI på oppsiden ved å komme inn på 6,7 prosent på årsbasis.
Sentralbankens prognoser peker nå mot at CPI er tilbake på målet innen utgangen av 2025.