<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Ikke tidligere rentekutt av dette

Fallet i inflasjonen kan stoppe opp og til og med snu, tror Karine Alsvik i Handelsbanken.

Publisert 17. okt. 09:21
Oppdatert 17. okt. 12:51
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 448 ord
FALLET OVER? Prissignalene fra SSB-undersøkelsen tyder på at inflasjonen i hvert fall ikke vil falle fort fremover, mener makroøkonom Karine Alsvik i Handelsbanken. Foto: Are Haram

Handelsbanken Capital Markets mener SSBs konjunkturbarometer viser klare tegn til økt prispress, særlig på forbrukervarer. Makroøkonom Karine Alsvik konkluderer:

– Det er ingen indikasjon i data som tillater Norges Bank å senke renten tidligere enn ventet.

Gjennomgående er det små endringer fra andre til tredje kvartal i konjunkturbarometeret. Samlet score for bedriftene er 1,5, ned fra 3,5 foregående kvartal, og nå også under det historiske gjennomsnittet på 2,9. Likevel er verdiene temmelig stabile, og på linje med norske PMI-målinger.

– Men vi er mer bekymret over prissignalene, understreker Alsvik.

Inflasjonen opp igjen?

Bedriftslederne i undersøkelsen varsler fortsatt prisvekst både for norskproduserte og importerte varer, men altså særlig sterk for forbrukervarer.

Dette tilsier at fallet i prisveksten for norskproduserte varer er i ferd med å flate ut. Disse prisene pleier å følge utviklingen i prisveksten på importerte varer.

– Litt lenger frem kan vi til og med se ny vekst i inflasjonen for disse varene, advarer Alsvik.

Problemet blir større ved at kronen igjen er svakere enn Norges Bank har anslått.

– Internasjonalt overrasker inflasjonen igjen og igjen på nedsiden, og er nå svært lav både i Sverige, eurosonen og Storbritannia. Hvorfor tror du at importert prisvekst vil trekke norsk prisvekst opp?

– Ja, vi har lave målinger internasjonalt, men på toppen har vi kronekursen, som vil ha en forsinket effekt på importerte priser, sier Alsvik.

– Kronen er igjen svakere enn Norges Bank har lagt til grunn, understreker hun.

– Bunner ut

– Vi har hatt overraskelser på nedsiden på inflasjonen også i Norge, men drivkreftene tyder nå på sterkere prispress fremover.

– Tar Norges Bank feil med forventningen om lavere importert inflasjon neste år?

– Vi tror at importert inflasjon begynner å bunne ut. Dermed vil ikke importprisene bidra på samme måte fremover, og kan heller trekke norsk inflasjon opp med et tidsetterslep.

Kredittstrateg Ole André Kjennerud i DNB Markets argumenterte i et notat i helgen for at kronen til nå har hatt overraskende liten effekt på prisene i Norge. En mulig grunn er at importørene ikke våger å justere prisene opp i takt med den sterkt svingende kronekursen.

Alsvik utelukker ikke at dette har vært en faktor.

– Men dette er også noe av grunnen til at kronekursen virker med et tidsetterslep. Det tar tid fra kronen svekker seg til det påvirker norske priser.

Utsatt rentekutt?

– Mener du at konjunkturbarometerets prissignaler tilsier en høyere inflasjon i 2025 enn Norges Bank har lagt til grunn?

– Det er i hvert fall ingenting her som tyder på at vi kan kutte renten tidligere.

Handelsbanken venter selv en kjerneinflasjon på 3,1 prosent neste år og en total KPI-vekst på 3,2 prosent. Dette kjerneinflasjonsanslaget er bare marginalt høyere enn Norges Banks.

– Og vi gjør ingen endringer i de prognosene med det første, sier Alsvik.