<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norges Willy Wonka raser mot regjeringen

– Jeg er bekymret for at vi i Norge skal få et enda større sjokk når neste indeks kommer, sier Rune Forsberg. 

Publisert 16. juli 2023
Oppdatert 18. juli 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 527 ord
ØKER OMSETNINGEN: Rune Forsberg, daglig leder i Hval sjokoladefabrikk kan skilte med en omsetningsvekst på 22 prosent første halvår.  Foto: Cathrine Røyeng

«Det synes ikke å være tilstrekkelig politisk forståelse i regjeringen for hva energikostnader og svak krone innebærer for videre prisdannelse på matvarepriser»,  skriver adm. direktør Rune Forsberg i Hval Sjokoladefabrikks halvårlige aksjonærmelding. 

1. juli i år justerte matvarekjedene prisene. Det gjorde også sjokoladefabrikken. 

– Grunnen til at vi øker prisene er den høye strømprisen vi hadde i hele vinter, og grunnen til det igjen er at regjeringen ikke ga tilbake den store strøminntekten til bedriftene igjen, sier Forsberg til Finansavisen. 

Sjokoladefabrikkens produksjon krever store mengder energi, og strømkostnadene økte fra 50.000 kroner til 300.000 på det verste, ifølge Forsberg. 

– Man (regjeringen, red.anm.) kan ikke bare si at det skal vi dekke selv, alt dette blir skjøvet på forbrukeren med nye priser, sier direktøren. 

Høyere omsetning

Hval Sjokoladefabrikk omsatte for 27 millioner kroner i årets første halvår, mot 22 millioner kroner samme periode i fjor.

Sjokolade i løsvekt drar opp volumet, men halve økningen skyldes prisøkningen til dagligvarekjedene, som har fått økte råvarepriser gjennom import, grunnet svak krone. 

- Folk kjøper rimelig sjokolade, og den rimeligste er smågodt som ikke er pakket inn. Hvis du skal ha en god sjokolade billigst mulig, så plukker du Hval sjokolade. Så for oss er jo det helt supert, men det er jo egentlig ikke sånn vi vil ha det, sier Forsberg.

Salg i løsvekt står i dag for 75 prosent av fabrikkens omsetning. 

Snøballeffekt

Forsberg frykter at prisveksten vil bli enda høyere. 

- Nå har vi sett mange skriverier om høye matvarepriser i juni, men juli kommer til å bli mye verre, mener Forsberg. 

– Jeg er bekymret for at vi i Norge skal få et enda større sjokk når neste konsumprisindeks kommer, hvor juli er med, for det er da vi har lagt på prisene. Det gjelder både Hval og alle andre.

Forsberg mener regjeringens håndtering av inflasjonen er underlig: 

– Av alle ting så har de funnet ut at KPI skal være matvarer og strøm, og det er jo de som har økt mest. Koblingen til KPI og renter er det vel få som skjønner noe av. Vi skal kjøle ned hele økonomien fordi prisen på matvarer stiger, og matvarene stiger på grunn av strømmen, som regjeringen har tatt inn i budsjettet og beholder selv, sier Forsberg.

Politisk uvilje

– Hva burde regjeringen gjort annerledes?

– I stedet for å selge så mye kroner som de har drevet med, så burde de kjøpt norske kroner og styrket den. Og så burde de ikke true alle formuende til å stikke av med pengene, sier direktøren. 

– Nå ser vi at kronen styrker seg litt fordi renten går opp, men det er jo en svær pris å betale. Alle husholdninger i Norge skal få høyere rente for at vi skal styrke kronen, når det hele startet på grunn av strømmen til bedrifter. 

– Regjeringen kunne jo gjort alt mulig for å bedre situasjonen, men det ser ut til at de gjør alt det motsatte, mener Forsberg. 

Hval Sjokoladefabrikk er notert på Oslo Børs’ OTC-liste. Forsberg er største eier med drøye 40 prosent, mens Christen Sveaas er inne med 12,3 prosent. Arne Olav Borgen er tredje størst og sitter på 9 prosent.

Finansavisen har tidligere omtalt 2022-regnskapet til Hval Sjokoladefabrikk. Fjerning av sukkeravgiften dro opp inntjeningen voldsomt, og det ble et svært søtt år for sjokoladefabrikken.