<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

De beste vinene fra polets bobleslipp

Torsdag klokken 10 er det duket for spesiallansering av musserende vin, med et spenn av årganger fra 2004 til 2020. Vi har funnet de mest spennende kjøpene.

Publisert 14. juni
Oppdatert 20. juni
Lesetid: 19 minutter
Artikkellengde er 4568 ord
BOBLER: Engelske musserende og champagne Ole S. Berg

I tillegg til musserende viner og champagne lanseres også stille hvite viner, og noen røde viner i hovedsak fra Bourgogne-regionen.

Økt fokus

Engelsk musserende har fått økt fokus siste årene.  Nå lanseres 31 nye varelinjer med engelsk musserende på Vinmonopolet. Årgangene strekker seg fra 2013 til 2020 med hovedvekt av nyere årganger.

Til tross for at England har en relativt lang vinhistorie, er det først på 2000-tallet at de musserende vinene har vært i fokus. Mange vinerier har slått igjennom nylig med sterke årgangene som 2009 og 2014, og enkelte så sent som med 2018-årgangen. 

Med en stor andel kalkholdig jordsmonn og voksende talent blant vinmakerne har de varmere områdene, spesielt i sør-øst-England, vist seg å produsere utmerket musserende vin. Vinene er laget på de samme som druene de bruker i Champagne og til tross for en mindre regulert vinproduksjon holder produsentene en høy standard på vinene. I dag ligger prisene og kvaliteten på vinene tett på champagne.

De beste engelske boblene

Blant vinene vi smakte var det spesielt fra 750 kroner og oppover at kvaliteten utmerket seg. Busi-Jacobsohn blanc de blancs brut 2019 er blant de beste i det lavere prissjiktet. Vinen har en kombinasjon av moden og frisk frukt og en tydelig kalkmineralitet som er typisk for de engelske vinene. 

I England finner du det samme kalkholdige jordsmonnet i Champagne som tilfører den unike og friske karakteren. Vinen har en frisk og intens ankomst, med rik og kremet midtparti som gir fin balanse til syrefriskheten. Et veldig godt eksempel av engelsk musserende som byr på mer enn bare kalkmineralitet og syre. 120 flasker blir lansert.

Klassisk produsent

I det høyere prissjiktet var det den velkjent produsenten Gusbourne som utmerket seg. I 20 år har de produsert musserende vin i England og har raskt etablert seg som en av de beste produsentene i landet. På torsdag lanseres deres Gusbourne blanc de blancs late disgorged brut 2013. Til 1.350 kroner er dette ikke en billig flaske, men om du vil sikre deg et av de beste eksemplene av engelsk musserende på markedet, er dette en god kandidat.

Vinen er ung i utrykket og er noe tilbakeholden på aroma nå med preg av grønne epler, lime og kjeks. På smak viser vinen en god dybde, kremede bobler, balansert syre og en lang og fruktig ettersmak. 2013 er en veldig god årgang med viner som er godt egnet for videre lagring. Kun 60 flasker blir lansert.

Det beste kjøpet

Det beste kjøpet av engelsk musserende på torsdagens slipp er Sugrue cuvee Dr. Brendan O'Regan brut 2016 Magnum. Druene til denne vinen kommer fra en sørliggende åsside i Jenkyn Place, Hampshire.

Dette er en langt mer rik og dyp vin enn man typisk finner fra England. Kun 48 flasker som blir lansert og vinen er kun tilgjengelig på magnum til 3965 kroner. 2016 var en krevende årgang for mange produsenter med relativt små avlinger, men av god kvalitet. Vinen er dyp og konsentrert med aroma av brioche, grillet sitron, gule epler og kalk. På smak er den generøs og fruktig med frisk syre og en lang og mineralsk avslutning. En imponerende vin som vil bli enda bedre ved videre lagring i fire år og som uten problem kan ligge 20 år i kjelleren.

Smaksnotater

Busi-Jacobsohn blanc de blancs brut 2019 England, West Sussex
Kremet og frisk på aroma med moden sitron, og kombinasjon av gule og grønne epler og kalkmineralitet.
God intensitet på smak med frisk og syrlig ankomst, kremet og fruktig midtparti og intens sure som dominerer noe i en lang avslutning. Strålende eksempel av engelsk musserende som byr på mer enn bare kalkmineralitet og syre. Bedre om to til fire år, men vil holde lenger enn ti år.

  • Varenummer: 17329201
  • Pris: 749.9 kroner.
  • 91 poeng.

Gusbourne blanc de blancs late disgorged brut 2013 England, Kent
Sjenert og tilbakeholden på nese med friske grønne epler, lime, sitrusskall, honning, kalk og kjeks.
Klassisk i uttrykket med fin kompleksitet. God dybde på smak med kremede bobler, balansert syre og frukt som sitter lenge i avslutningen. Leverer mer på smak enn nese nå. Veldig god vin.

  • Varenummer: 15704801
  • Pris: 1349.9 kroner.
  • 93 poeng.

Sugrue cuvee Dr. Brendan O'Regan brut 2016 Magnum England, West Sussex
Druer fra sørliggende åssider i Jenkyn Place, Hampshire.
Dyp og konsentrert på nese med ristede nøtter, brioche, grillet sitron, bakte gule epler og kalk.
På smak er vinen generøs og rik intens med frisk syre og mineralitet som tilfører god balanse til den rike karakteren. Imponerende vin som gir mye nå, men vil få enda mer fire år eller lengre lagring.

  • Varenummer: 17336105
  • Pris: 3965 kroner.
  • 95 poeng.

Moden champagne til god pris

Det lanseres også en rekke topp champagner. For mange er de prestisjefulle vinene som Charles Heidsieck blanc des millénaires 2014 og Pol Roger cuvée sir Winston Churchill 2015 i fokus. Men det er også rimeligere og mindre kjente viner som imponerte.

Spesielt Lemaire mont d'hor extra brut 2012 leverer strålende kvalitet for prisen. Vinen er mineralsk med moden aroma av sitron og blomster. På smak har den fine og kremede bobler og et lett utviklet preg fra lang modning på bunnfall. Til 745 kroner er dette et veldig godt kjøp. Vinen drikker godt nå, men kan med fordel legges tre til åtte år i kjelleren. 600 flasker lanseres.

Blanc de noirs med rik karakter

Rundt 1000-lappen er det spesielt Maillart Jolivettes blanc de noirs extra brut 2019 som utmerker seg. Dette er en enkeltvinmarks-Champagne fra landsbyen Bouzy Grand Cru laget på 100% pinot noir. 

Vinen har en dyp og fruktig karakter med lett oksidativt preg og lett nøttepreget aroma. På smak har den rike bobler, balansert tekstur og en lang og bred avslutning med presis syre. En imponerende vin som vil holde godt i ti år. 240 flasker lanseres.

Top rosé-champagne i useriøs innpakning

Av rosé-champagne utmerket Gratien paradis rosé brut 2008 seg spesielt. Til tross for en lite seriøs innpakning leverer vinen høy kvalitet med lagvis frukt, moden sitrus, epler og røde bær. På smak har vinen en god konsentrasjon med balansert frukt, en lang kalkpreget avslutning og tydelig autolysepreg. 240 flasker lanseres.

STORE FLASKER: Vin på magnum er utmerket for lagring Ole S. Berg

Champagne for videre lagring

Skal du sikre deg en magnum champagne til videre lagring er en av de beste kjøpene du kan gjøre Gimonnet millesime de collection blanc de blancs brut 2014. Denne vinen tappes kun på magnum flaske og består av 100 prosent chardonnay-druer hentet fra tre landsbyer i Côte de Blancs. 

Vinen er dyp og kompleks på aroma med moden frukt og lett utviklet preg fra lang lagring på bunnfall. På smak har vinen rik karakter med stor konsentrasjon og balansert syre. 2014 er en undervurdert årgang i Champagne med mange gode eksemplarer. Vinen har veldig mye å gå på og trenger gjerne fem år for å balansere den rike karakteren, men vil lagre godt over de neste 20 årene.

Smaksnotater Champagne

Lemaire mont d'hor extra brut 2012 Frankrike, Champagne
Degosjert 2022. 51 % pinot noir, 15 % pinot meunier, 34 % chardonnay. Kalkpreget og kremet karakter med moden sitron og blomster. Frisk på ankomst med intens midt, tekstur som er balansert av kremede bobler og moden frukt. Lang avslutning. Imponerende kvalitet til prisen.
Kan med fordel utvikle seg i kjelleren i tre til åtte år.

  • Varenummer: 17349501
  • Pris: 745.5 kroner.
  • 92 poeng.

Maillart Jolivettes blanc de noirs extra brut 2019 Frankrike, Champagne
Enkeltvinmarks champagne men 0 gram dosage. Oksidativ og nøttepreget stil med aroma av mandler, bakt sitron og rødt eple. Rik og balansert på smak med god dybde og balansert friskhet. Fin mousse og balansert tekstur mot en lang avslutning. Unik champagne som viser seg veldig godt nå, men vil holde godt i ti år og utvikle ytterligere med kompleksitet. Imponerende vin.

  • Varenummer: 17337701
  • Pris: 1098 kroner.
  • 93 poeng.

Gratien paradis rosé brut 2008 Frankrike, Champagne
63% chardonnay og 37% pinot noir. Lagvis med rik frukt, moden sitrus, epler og frisk rød frukt. Intens fra ankomst med fast og balansert tekstur. Lang avslutning med ristede nøtter, autolyse og grillet sitron som sitter i lenge. Strålende vin til tross for innpakningen. Topp roséchampagne i useriøs innpakning.

  • Varenummer: 6094701
  • Pris: 1200 kroner.
  • 93 poeng.

Gimonnet millesime de collection blanc de blancs brut 2014 Magnum Frankrike, Champagne
Flaskes kun i magnum. 59% Cramant, 25% Chouilly, 16% Cuis. Fire gram dosage.
Dyp, kompleks og moden karakter med ristet brioche, grillet sitron og gule epler. Rik på smak med bred midt og frisk balansert syre og lang avslutning. Intens vin hvor frukten ligger litt i bakgrunnen nå. Trenger fem år for å balansere den rike karakteren og gi litt mer plass til frukten.

  • Varenummer: 17340205
  • Pris: 2399.9 kroner.
  • 94 poeng.
 

Hvite viner fra Bourgogne

I tillegg til musserende viner lanseres også rett over 50 hvite viner, og noen røde viner i hovedsak fra Bourgogne- regionen. Av disse er det nok vinene fra Raveneau det blir mest rift om. I tillegg til 2021-årgangen er det også eldre årganger av Raveneau tilbake til 2008. Av disse har vi kun smakt Raveneau Chablis 2021

Vinen viser seg langt mer åpen og aromatisk enn da vi tidligere smakte vinen i desember 2023. Aroma av moden frukt, bakt sitron, blomster og eik. Eik dominerer noe på smak nå og vinen vil trenge tre til fem år for bedre integrasjon av eik, og vil uten problem kunne lagre mye lenger. Kun 24 flasker blir lansert.

Grand cru til god pris

Et godt alternativ blant de stille vinene fra Chablis er Droin Chablis Grenouilles grand cru 2022. For nesten samme prisen som en flaske Chablis Village fra Raveneau får man her en utmerket vin på Grand Cru-nivå til 1.100 kroner. 

Vinen er klassisk i uttrykket med dyp og kompleks med god mineralitet og moden frukt på aroma. På smak er den rik med balansert tekstur på midt og lang avslutning. En strålende vin som er åpen og tilgjengelig nå, men som vil få mye mer ved lagring og uten problem kan ligge ti år i kjelleren.

UNGE VINER: Friske hvitviner fra nye årganger Ole S. Berg

Smaksnotater

Raveneau Chablis 2021 Frankrike, Burgund
Viser seg langt mer åpen og tilgjengelig enn tidligere smakt (desember 2023).
Moden gult eple, eik, bakt sitron, blomster og kalk. Eik dominerer på smak med moden frukt mot midt og lang avslutning. Vil trenge tre til fem år for bedre balanse av eik.

  • Varenummer: 17333901
  • Pris: 1043.9 kroner.
  • 91 poeng.

Droin Chablis Grenouilles grand cru 2022 Frankrike, Burgund
Dyp og kompleks på nese med masser av kalkmineralitet, gult eple, gul melon, moden sitron, brød og eik. Bløt og rik på ankomst med balansert tekstur på midten. Lang avslutning.
Strålende vin som har mye å by på nå, men vil lagre godt i ti år.

  • Varenummer: 17332701
  • Pris: 1098.3 kroner.
  • 92 poeng.

Gode kjøp fra Mâconnais

Det blir også lansert en rekke gode viner fra Mâconnais sør i Bourgogne. Dette er et av de mest spennende områdene i Bourgogne-regionen akkurat nå, og til tross for prisene har økt kan man enda gjøre veldig gode kjøp herfra.

Av vinene vi smakte var det spesielt to viner som utmerket seg som de beste kjøpene. Barraud Pouilly-Fuissé en Buland vieilles vignes 2022 er laget på chardonnay-druer fra gamle vinstokker plantet i 1934. De gamle vinstokkene kombinert med en varm og tilgjengelig årgang gir en dyp og konsentrert vin som kan minne mer om sentral Bourgogne i stilen. Aroma av eik, pære, epler og kalkmineralitet med en frisk syre og god dybde på smak gir en vin som passer utmerket for lagring over de neste tre til fem årene. Kun 84 flasker lanseres.

Saftig rødvin til sommeren

Av de syv røde vinene som lanseres, er alle på pinot noir-druen, med unntak av én. Pascerette des Vignes Mâcon-Serrières 2022 er fra en liten appellasjon på 25 hektar i Mâconnaise som lager røde viner på gamay-druen. Denne druen har litt mer struktur og tanniner sammenlignet med pinot noir, men tilfører også en delikat og elegant frukt til vinen. 600 flasker lanseres. Vinen er saftig og delikat i uttrykket med friske røde bær og urter på aroma. Til under 300 kroner er dette et veldig godt kjøp som passer perfekt å drikke lett avkjølt i sommer. Den vil også passe utmerket til mindre kraftige kjøttretter på grillen.

Smaksnotater

Barraud Pouilly-Fuissé en Buland vieilles vignes 2022 Frankrike, Burgund
Beliggende på samme åsside som Sur La Roche. Vinmarken vender nordøst istedenfor sørliggende og er derfor kommunevin. Vinmarken ble plantet 1934. Tolv månedet på fat med 35% ny eik. Dyp aroma med sitrus, tydelig eik, gul pære og kalkmineralitet. Fyldig på ankomst, fast tekstur som gir balansen til eikepreget på midt. Dyp og lang i avslutning. Flott vin som trenger tre til fem år for bedre balanse.

  • Varenummer: 17178301
  • Pris: 590 kroner.
  • 91 poeng.

Pascerette des Vignes Mâcon-Serrières 2022 Frankrike, Burgund
Liten appellasjon på 25 hektar for rødvin laget på Gamay. Saftig og fruktig med krydret karakter. Friske kirsebær, jordbær og urter. Slank og frisk ankomst med leskende frukt og en delikat tanninstruktur. Perfekt sommervin som bør serveres avkjølt. Kun 600 flasker lanseres. Drikker godt alene, men vil også fungere utmerket til mindre kraftige kjøttretter på grillen.

  • Varenummer: 17329801
  • Pris: 299.7 kroner.
  • 87 poeng.

Smaksnotater på andre viner fra spesiallansering av musserende vin

Guiborat Prisme.18 Blanc de blancs Extra brut NV Frankrike, Champagne.
Sitrus, nøtter, epler, bakverk og blomster. Rund ankomst med frisk frukt, fast og noe kremet midt. Noe bitterhet mot avslutning med ok lengde. Fin kombinasjon av lett oksidativ og kremet karakter.

  • Varenummer: 17349001
  • Pris: 833.8 kroner.
  • 91 poeng.

Suenen Oiry Grand cru Blanc de blancs Extra brut NV Frankrike, Champagne
Ren Oiry Grand Cru. Vinen er basert på totalt en og en halv hektar vinmark basert på fem parseller med gjennomsnittsalder på 45 år. Basevinen laget på kombinasjon av tank, bourgogne fat og demi-muid.
Rik på aroma med eple, sitron, kalk og underliggende bakst. Lett oksidativt preg kombinert med frisk mineralitet og blomster. Litt sjenert på nese nå, men leverer på smak med en løftende syre, god intensitet på frukt og fine bobler og lang avslutning.

  • Varenummer: 17104701
  • Pris: 949.5 kroner.
  • 92 poeng.

Hundred Hills Blanc de blancs Brut 2019 England, Oxford
Åpen og frisk på aroma. Friske grønne eple, kalk, sitrus og gjær. Fast, syrlig og intens fra ankomst, fin frukt, men savner noe dybde i frukten for å støtte den intense syren, fast og tørr avslutning.

  • Varenummer: 17376301
  • Pris: 739.9 kroner.
  • 91 poeng.

Peters L'Esprit Blanc de blancs Extra Brut 2019 Frankrike, Champagne
Rik på aroma med kalk, sitrus, bakst og nøtter. Kremet og bred på ankomst, intense kremede bobler som vedvarer i en lang avslutning. Strålende og rik vin som forsvarer prisen. Godt kjøp.

  • Varenummer: 12304701
  • Pris: 899.9 kroner.
  • 92 poeng.

Gimonnet Fleuron Blanc de blancs Brut 2019 Frankrike, Champagne
Blanding av av grand cru og premier cru landsbyer fra nordlige Côte de Blancs.
Modne epler, appelsinskall, kalk og kremet karakter. Frisk og balansert på ankomst med fyldig midt, modne epler og bred mousse på smak. Fast, kalkpreget og tørr avslutning. Vil ha godt av to til tre års lagring. God til prisen.

  • Varenummer: 17339901
  • Pris: 799.9 kroner.
  • 90 poeng.

Wiston Blanc de blancs Brut 2018 England, West Sussex
Modne grønne epler, sitronsaft, kalk, gjær og brioche. Intens syre fra ankomst, den faste teksturen er balansert av kremet midt og en intense bobler som løfter smaken. Syren dominerer noe i avslutning.

  • Varenummer: 17336401
  • Pris: 840.1 kroner.
  • 90 poeng.

Black Dog Hill Blanc de blancs Brut 2018 England, East Sussex
Klar grønne epler, sitronskall, blomster og kalk. Intens men fin balansert friskhet fra ankomst, fine mousse som støttes av moden sitrus og en kremet karakter på smak. Pen lengde med imponerende konsentrasjon og balansert syre.

  • Varenummer: 17348701
  • Pris: 650 kroner.
  • 91 poeng.

Pertois-Moriset Chouilly Grand cru Extra brut 2018 Frankrike, Champagne
Rik på nese med modne epler, sitron, bakverk og sødmefulle krydder.
Generøs og moden på smak med bred syre og fast tekstur fra midten som dominerer mot avslutning nå. Vil nok bli bedre om tre + år, men en flott champagne for prisen.

  • Varenummer: 17331401
  • Pris: 899.9 kroner.
  • 92 poeng.

Suenen Robarts Grand cru Blanc de blancs Extra brut 2017 Frankrike, Champagne
Enkelvinmark fra Cramant Grand Cru. 41 år gamle stokker. Rik vin med imponerende intensitet of dybde. Modne gule epler med lett oksidativ karakter, sitron, kremet bakverk og krydder. Intens og dyp fra ankomst, fruktig mousse og delikate bobler. Fast men balansert tekstur, kalkpreget avslutning og kremet karakter. Lang lengde. Flott vin som vil bli bedre med fire til fem år lagring og vil holde godt i over ti år.

  • Varenummer: 17111301
  • Pris: 2199 kroner.
  • 93 + poeng.

Nyetimber Blanc de blancs Brut 2016 England, West Sussex
Blend av regioner. 9,6 gram dosage. lett reduktiv karakter på aroma. Lime, grønne epler, blomster og kalk. Fine bobler og delikat mousse med intens og frisk syre og sitrus på smak som vedvarer i en medium lengde.

  • Varenummer: 17350001
  • Pris: 799.9 kroner.
  • 90 poeng.

Roederer Blanc de Blancs Brut 2016 Frankrike, Champagne
Fra vinmarken La Cote i Avize. 7 år på bunnfall. 5 bar trykk. Tettpakket på nese nå. Aroma av eple og mandler, sitron, blomster og kalk. Balansert og frisk på ankomst med rik og fasthet på midt og en ok lengde. Litt skuffende nå, men vil nok vise seg bedre om to til tre år.

  • Varenummer: 17355001
  • Pris: 899.9 kroner.
  • 91 poeng.

Moncuit Chetillon Blanc de blancs Brut 2016 Frankrike, ChampagneIngen dosage. Rik på nese med modent gult eple, kalk, bakst og nøtter. Bred på ankomst, fast på tekstur med pent balansert syre og fine bobler.
Ikke veldig ekspressiv på smak nå.

  • Varenummer: 11742501
  • Pris: 1390 kroner.
  • 92 poeng.

Hattingley Valley Blanc de blancs Brut 2015 England, Hampshire
Lett reduktiv preg på nese med grønne epler, grillet sitron, lime, blomster og ristet brød. Imponerende konsentrasjon på smak med en frisk og løftende syre og medium lengde.

  • Varenummer: 17375501
  • Pris: 499.9 kroner.
  • 90 poeng.

Chapel DownKit's Coty Blanc de blancs Brut 2015 England, Kent
Parfymert og kremet karakter på aroma med sitron, eple, hvit fersken og bakverk.
Frisk syre fra ankomst med kremet midt, fast og kalkpreget avslutning.

  • Varenummer: 13235601
  • Pris: 920.8 kroner.
  • 91 poeng.

Charlemagne Cuvee Charlemagne Coulmets Blanc de blancs Extra brut 2015 Frankrike, Champagne
Dyp og lett oksidativ karakter på nese. Moden eple, sitron, og kjeks på nese som får balanse av en frisk floralitet og sitrus karakter. Rund på smak med fin intensitet fra ankomst og frisk syre som balanserer den modne og rike karakteren. God lengde. God vin til prisen.

  • Varenummer: 1059001
  • Pris: 829.9 kroner.
  • 92 poeng.

Pol Roger Blanc de blancs Brut 2015 Frankrike, Champagne
Veldefinert aroma med rik frukt og kremet karakter. Moden sitrus, gule epler, kalk. Rund og balansert på ankomst med bred og frisk syre som støtter den modne og kremede karakteren. Pen og klassisk champagne som leverer.

  • Varenummer: 14248001
  • Pris: 899 kroner.
  • 92 poeng.

Charlemagne Mesnillesime Blanc de blancs Extra brut 2015 Frankrike, Champagne
Aroma av krydder, kjeks, sitrus og grønne nedfallsepler. Lett grønn karakter. Rik på smak med solid konsentrasjon på frukten, kremede bobler og fast tekstur på midt til en lang avslutning.

  • Varenummer: 14473101
  • Pris: 1199.9 kroner.
  • 93 poeng.

Exton Park Blanc de blancs Brut 2014 England, Hampshire
Frisk og kjølig stil. Aroma av grønne epler, lime, blomster og gress. På smak har vinen en intens og syrlig ankomst med fast tekstur på midten som vedvarer lenge sammen med den intense syren. Savner litt dybde i frukten for bedre balanse.

  • Varenummer: 17343501
  • Pris: 795 kroner.
  • 91 poeng.

Fourny Monts de Vertus Extra brut 2014 Magnum Frankrike, Champagne
Vinmarken i Vertus. 50 år gamle stokker. Rik, balansert og dyp på nese med eple, moden sitron, kjeks, og underliggende urter. Kremet på smak med moden og balansert frukt og brede bobler. Flott ekspressiv frukt og dybde på smak med lang avslutning. Tilgjengelig og behagelig vin som forsvarer prisen på en magnumflaske veldig godt.

  • Varenummer: 17003605
  • Pris: 1492.2 kroner.
  • 92 + poeng.

Charles Heidsieck, Blanc des Millénaires 2014 Frankrike, Champagne
100% druer fra Côte de Blancs. Aroma av bakt sitron, gule epler, krem, bakverk, blomster og kalk.
På smak er vinen balansert og rund med kremet karakter på ankomst, fast midt og kalkpreget mineralitet på som sitter lenge i avslutning sammen med en presis syre. Litt tilbakeholden på aroma nå, men virkelig flott vin som vil få mye med videre lagring fra fem til femten år.

  • Varenummer: 17343601
  • Pris: 2295 kroner.
  • 94+ poeng

Diebolt-Vallois Fleur de Passion Blanc de blancs Brut 2013 Frankrike, Champagne
Dyp og kraftig på nese med moden sitrus, nøtter, bakverk, krem og lett oksidativt preg på nese.
Rik på ankomst med bløt frukt, fine bobler, fast og balansert tekstur på midten og lang avslutning. Veldig god vin som vil ha godt av seks til ti års lagring.

  • Varenummer: 17348901
  • Pris: 1628.8 kroner.
  • 94 poeng.

Taittinger Comtes de Champagne Blanc de blancs Brut 2013 Frankrike, Champagne
Rik og kremet nese med epler, bakt sitron, kalk, mandler, ristet brød, blomster og underliggende eikepreg.
Frisk ankomst, kremet midt med presis syre og lang avslutning. En vin som viser mye nå men vil få mer med fire til femten års lagring.

  • Varenummer: 17328901
  • Pris: 3000 kroner.
  • 95 poeng.

Black Dog Hill Blanc de noirs Brut 2020 England, East Sussex
Parfymert nese med røde epler, sitron og jordbær. Rik og fruktig på ankomst. Frukten forsvinner litt mot midten hvor teksturen tar over og korter ned avslutningen som oppfattes veldig tørr.

  • Varenummer: 17348601
  • Pris: 650 kroner.
  • 90 poeng.

Hundred HillsHillside No. 3 Single Vineyard Limited edition Brut 2019 England, Oxford
Frisk sitrus, modne grønne epler og kalk på nese. Frisk og klar på smak med presis syre, velbalansert autolyse karakter og fin lengde. God vin til ok pris.

  • Varenummer: 17349401
  • Pris: 599.9 kroner.
  • 89 poeng.

Sugrue Trouble With Dreams Brut 2019 England, West Sussex
Ristet brød, moden sitron og epler. Frisk syre på ankomst med fast midt og lang avslutning som er noe dominert av syre nå.

  • Varenummer: 17335901
  • Pris: 801.1 kroner.
  • 92 poeng.

Henners Brut 2018 England, East Sussex
Aroma av sitron, mandler og grønne epler med en underliggende grønn karakter. Frisk syre på ankomst, fin tekstur som er godt balansert. Medium lengde.

  • Varenummer: 14249801
  • Pris: 545.2 kroner.
  • 89 poeng.

Bara Brut 2018 Frankrike, Champagne
Fra Bouzy i Montagne de Reims. 90% pinot noir og 10% chardonnay.
Rik karakter på nesen med modent eple, kalk og pent integrert autolyse karakter. Dyp på smak med bred syre, balansert tekstur og rik mousse med fine bobler som bærer smakene godt og sitter lenge i avslutningen. Veldig fin vin for prisen som fint kan ligge fire + år for videre utvikling og mer kompleksitet.

  • Varenummer: 15768401
  • Pris: 771.1 kroner.
  • 92 poeng.

Pierre Paillard Mottelettes Bouzy Grand cru Extra brut 2018 Frankrike, Champagne
Enkeltmark i Bouzy. 100% chardonnay. Dyp på aroma med moden sitron, eple, bakverk og kalk. På smak gir vinen en kombinasjon av frisk kalkaktig mineralitet som chardonnay-druen fremhever kombinert med musklene og dybden som er typisk for Bouzy grand cru. Balansert vin med flott tekstur, presis syre og lang ettersmak. Imponerende vin som vil vise seg enda bedre om tre til fem år.

  • Varenummer: 17338101
  • Pris: 1449 kroner.
  • 93 poeng.

Vilmart Coeur de Cuvee Brut 2016 Frankrike, Champagne
80% chardonnay og 20% pinot noir. Blomster, mandler og sitrus på nese med underliggende kremet bakst og kalk. Rik ankomst, med god fylde, kremede bobler og lang avslutning. Vel verdt prisen.

  • Varenummer: 17331901
  • Pris: 1424.9 kroner.
  • 93 poeng.

Bara Special Club Brut 2016 Frankrike, Champagne
70% chardonnay og 30% pinot noir. Moden sitrus og eple og kalkmineralitet med pent autolysepreg. Viser seg litt tilbaketrukket på nese nå. Mer trykk på smak med fin balansert tekstur og lang avslutning.

  • Varenummer: 13574101
  • Pris: 949.5 kroner.
  • 92 poeng.

Chiquet Special Club Brut 2015 Frankrike, Champagne
Viser seg litt dempet på nese med moden sitron, eple, appelsinskall, krydder og kalk.
Mer intensitet på smak med frisk syre, bred midt og ok lengde.

  • Varenummer: 17329401
  • Pris: 999.5 kroner.
  • 90 poeng.

Pol Roger Cuvee Winston Churchill Brut 2015 Frankrike, Champagne
Utelukkende druer fra grand cru-landsbyer og kun vinstokker som var i produksjon da Churchill levde. Rik og tettpakket på aroma med moden steinfrukt, sitrus, bakst, blomster og krydder. Intens på ankomst, fast midt og bred syre som løfter den rike smaken. Vinen er litt tilbakeholden nå og vil ha godt av fem års lagring.

  • Varenummer: 15712201
  • Pris: 2250 kroner.
  • 94 poeng.

Nyetimber Single Vineyard Tillington Brut 2014 England, West Sussex
Dyp og konsentrert på nese med kremet bakverk, grillet sitron og ristede hasselnøtter og kalk.
God konsentrasjon og kompleksitet. Balansert friskhet og tekstur, flott kalkaktig mineralitet som ligger godt i en lang avslutning. Imponerende vin som vil vise seg enda bedre om tre til fem år.

  • Varenummer: 17350101
  • Pris: 1399.9 kroner.
  • 93 poeng.

Charles Heidsieck Brut 2013 Frankrike, Champagne
57 % pinot noir og 43% chardonnay. Klassisk uttrykk med steinfrukt, blomster, nøtter og bakst. Delikat og frisk på ankomst med fin modenhet på midten og lang, lett krydret og fruktig i avslutning. Fin, men litt dyr champagne.

  • Varenummer: 15757301
  • Pris: 979 kroner.
  • 91 poeng.

Pertois-Moriset Rosé Blanc Collection Grand cru Extra brut NV Frankrike, Champagne
92% Chardonnay fra Côte de Blancs, tilsatt 8% rødvin fra Bouzy på pinot noir. 3gr dosage, ingen malo. 70% base, 30% reserve. Delikat aroma med røde epler, bringebær, fersken, moden sitron og kjeks. Rik på ankomst med pen konsentrasjon i frukten, balansert tekstur og god lengde.

  • Varenummer: 17331301
  • Pris: 639.9 kroner.
  • 91 poeng.

Dagueneau XXI 2021 Frankrike, Loire
100% sauvignon blanc. Eneste vinen Dagueneau produserte fra Loire i 2021 årgangen på grunn av 60% reduserte avlinger. Ubalansert og vegetal på aroma. Bløt på ankomst, fin friskhet på midten. Fint balansert frukt med fin fylde og frisk syre på smak. Medium lang avslutning. Leverer mer på smak enn på aroma, men ikke verdt prisen.

  • Varenummer: 17355301
  • Pris: 1699.9 kroner.
  • 89 poeng.

Ch. Montelena Napa Valley Chardonnay 2020 USA, California
Dyp, intens, gule epler, eik og urter. Rik og moden ankomst og bløt midt med lang, saltpreget avslutning.
Noe varmende alkoholpreg. Stor vin som trenger tre til fem års lagring for bedre integrasjon av eik og alkohol.

  • Varenummer: 11716201
  • Pris: 899.9 kroner.
  • 92 poeng.

V. Dauvissat Chablis Forest 2021 Frankrike, Burgund
klar, frisk og klassisk i uttrykket med frisk sitrus, østersskall og gule epler. Frisk på ankomst med god frukt og lang avslutning. Strålende vin som viser seg godt nå, men vil bli bedre med lagring fire til ti år.

  • Varenummer: 17342301
  • Pris: 749 kroner.
  • 92 poeng.

Droin Chablis Montee de Tonnerre 2022 Frankrike, Burgund
Tettpakket på nese med kalk, blomster, moden sitrus og søte krydder. Bløt og fyldig på smak med kombinasjon friske epler, kalkmineralitet, flint og eik. God lengde i avslutning.

  • Pris: 630.5 kroner.
  • Varenummer: 17333001
  • 90 poeng.

Maillet / Boisseau / Chagnoleau Melting Potes 2022 Frankrike, Burgund
100% savagnin-drue. Parfymer nese med tydelig savagninkarakter. Aroma av blomster, sitron, honning, kvede og lavendel. Fin friskhet med pent balansert moden frukt og medium lengde på avslutning. Karakterstærk og frisk vin som forsvarer prisen.

  • Varenummer: 17334501
  • Pris: 379.9 kroner.
  • 88 poeng.

N. Maillet, Macon-Ige 2022 Frankrike, Burgund

Frisk, floral med moden steinfrukt og steinmineralitet. Frisk mineralsk ankomst på smak og fin fylde med ok lengde. Savner litt dybde på nesen, men enkel og god vin.

  • Varenummer: 17334401
  • Pris: 389.9 kroner.
  • 89 poeng.

N. Maillet Macon-Verze Le Chemin Blanc 2022 Frankrike, Burgund

Frisk og floral på nese med frisk sitrus og grønne epler. Steinmineralitet på smak kombinert med moden og balansert frukt. Lang avslutning. Strålende Mâcon som leverer mye for under 500 kroner.

Godt kjøp. Åpen og tilgjengelig nå, men kan fint ligge tre til seks år.

  • Varenummer: 17334601
  • Pris: 429.9 kroner.
  • 91 poeng.

Pascerette des Vignes Macon Milly-Lamartine Genevrieres 2022 Frankrike, Burgund
Sitronolje, epler, pærer, blomster og søte krydder. Frisk på ankomst med veldefinert frukt og medium lengde i avslutningen. Ok for prisen.

  • Varenummer: 10729801
  • Pris: 313.9 kroner.
  • 87 poeng.

Litaud Macon-Vergisson La Roche 2022 Frankrike, Burgund
Brød, kalk, sitron og friske gule epler på aroma. Frisk ankomst, flott tekstur og mineralitet på midt som utvikler seg til en rik og lang avslutning. Strålende vin fra en av de ledende “nye” produsentene i området.
Vel verdt prisen.

  • Varenummer: 17330001
  • Pris: 545 kroner.
  • 91 poeng.

G. Morat Pouilly-Fuisse Haut de la Roche 2022 Frankrike, Burgund
Elleve måneder på eik, tolv prosent nye fat. Fyldig aroma med eik, modne epler og sitrus.
Frisk mineralitet, god fylde på smak med lang avslutning. Mot sentral Bourgogne i stil.

  • Varenummer: 17342101
  • Pris: 590 kroner.
  • 90 poeng.

G. Morat Pouilly-Fuisse Sur La Roche 2022 Frankrike, Burgund
390 meter høyde på vinmarken. 60 år gamle vinstokker. Aromatisk nese med blomster, kvede, sitrus og kalkmineralitet. Moden frukt på midt med god mineralsk karakter men lett bitter mot avslutning.

  • Varenummer: 17342001
  • Pris: 756 kroner.
  • 91 poeng.

Litaud Pouilly-Fuisse Sur La Roche 2022 Frankrike, Burgund
Fin, klar og mineralsk på nese med eple, pære, brød og moden sitrus. Frisk ankomst med bløt og lett eikepreget midt med steinaktig mineralitet mot en lang avslutning. Strålende vin.

  • Varenummer: 17330101
  • Pris: 1070.5 kroner.
  • 92 poeng.

G. Morat Pouilly-Fuisse Aux Vignes Dessus 2022 Frankrike, Burgund
Elleve måneder i barrique med tolv prosent ny eik. Klar, frisk og elegant på nese med gule epler, kalk og blomster. Tydelig men fint integrert eik. Frisk på ankomst, med medium intensitet og lengde. Fin vin men litt høy pris.

  • Varenummer: 17342201
  • Pris: 540 kroner.
  • 88 poeng.

Pierre Morey Meursault Clos Le Meix Tavaux 2021 Frankrike, Burgund
Fin konsentrasjon på aroma. Moden eple, fersken, sitron, kalk, gjør og nøtter. Frisk på ankomst, presis og frisk syre med lett saltaktig mineralitet på smak og lang avslutning. God vin. 

  • Varenummer: 17341501
  • Pris: 1149.9 kroner.
  • 92 poeng.