<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kjøp rosévin til 1.000 kr? Ja, faktisk

Marsannay er et av de mest undervurderte områdene i Bourgogne, og området lager bedre vin enn noen gang. Dette er noen av de beste kjøpene. 

Publisert 21. juni
Lesetid: 5 minutter
Artikkellengde er 1159 ord
Ny generasjon: Laurent Fournier har driver i dag Domaine Jean Fournier. Foto: Ole S. Berg

Helt nord i Bourgogne ligger Marsannay, en liten landsby med omtrent 250 hektar vinmark. Reiser du fra Chablis i nord og sørover inn i Bourgogne-regionen kjører du gjennom dette området kjent som den gylne porten av Côte de Nuits. De fleste kjører rett forbi og videre ned til de velkjente områdene som Gevrey-Chambertin, Chambolle-Musigny og Vosne-Romanée. Men området er verdt et stopp. 

Smaksnotater

Fournier Marsannay Les Longeroies Rouge 2021
Frisk, åpen og ekspressiv med fioler, kirsebær, bringebær og urter.
Frisk syre på smak med delikat og moden frukt på midt og fine tanniner som sitter lenge i avslutningen.
Utmerket kvalitet og struktur som vil støtte videre lagring. Vil kunne ligge syv år uten problem.
Virkelig god pinot noir for prisen.

  • Poeng: 91.
  • Varenummer: 16853401
  • Pris: 599,90 kroner. (2 flasker tilgjengelig i butikk på Alna og på bestilling).

Jean Fournier Marsannay Rouge Es Chezots 2020
Florale noter, moden rød frukt, krydder, kalk og lett innslag av eik. På smak er vinen presis med frisk syre, masser av rød frukt og floralitet med en lang ettersmak. Virkelig godt kjøp for 550 kroner. Vil lagre godt over de neste fem årene i kjelleren.

  • Poeng: 90.
  • Varenummer: 16393601
  • Pris: 549 kroner. (5 flasker tilgjengelig i butikk på Nesodden og på bestilling).

Sylvain Pataille Marsannay Rosé Fleur de Pinot 2021
Intens aroma av jordbær, søte kirsebær, lett jordlig karakter og innslag av søte krydder. På smak har vinen frisk syre og elegante tanniner som sitter lenge i en fruktig avslutning. En virkelig god og seriøs rosévin som er verdt prisen.

  • Poeng: 92.
  • Varenummer: 16944701
  • Pris: 939,90 (Tilgjengelig i butikk på Storo og Valkendorfsgt og på bestilling).

Ung appellasjon

Marsannay er den eneste landsbyen i Bourgogne som kan produsere både hvit, rosé og rødvin av «village»-nivå. Området fikk først appellasjonstatus i 1987 og siden har lokale kooperativer, bulkvin og dårlig rosévin lenge dominert produksjonen. Dette har nok vært ødeleggende for landsbyens omdømme.

Snart premier cru?

Nå bringer nye generasjoner et frisk pust til området. Vinene er bedre enn noen gang og på kort tid har Marsannay skapt et navn for seg selv. Nå er området i prosess med å få godkjent hele 14 (!) vinmarker på premier cru-nivå. Dette kan skje allerede i 2025.

Spesielt tre produsenter har stått i spissen for å bringe oppmerksomhet til området: Bruno Clair, Sylvain Pataille og Jean Fournier. Førstnevnte har også stort fokus på mer kjente appellasjoner som Chambolle-Musigny og Gevrey-Chambertin, mens Pataille og Fournier i hovedsak er fokusert på vinmarkene i Marsannay.

Ny generasjon

I 2001 tok Laurent Fournier over produksjonen fra sin far hos Domaine Jean Fournier. Familien hadde produsert druer siden 1600-tallet, men først i 1962 begynte de å produsere og flaske sin egen produksjon. Nå dekker eiendommen hele 22,5 hektar med vinmark. Siden Laurent tok over har mye endret seg hos Domaine Fournier. Først ble arbeidet i vinmarkene lagt om etter økologiske prinsipper, og siden han ikke ønsker å maskere vinene med en sterk aroma av eik kastet han ut alle de små franske eikefatene og erstattet de med store 500-liters eikefat fra Østerrike.

Nytenkende med tradisjonell tilnærming

I hovedsak produserer Fournier røde viner på pinot noir-druen. De produserer også en liten andel hvitvin på chardonnay og aligoté, samt en rosévin på pinot noir som ikke blir importert til Norge. Laurent tenker langsiktig og er ikke bundet av tradisjon. Blant annet plantet han allerede for 20 år siden syrah-druer for å eksperimentere med druesorter som er bedre egnet til å takle klimaendringene. Det er, for å si det forsiktig, en uvanlig druesort i Bourgogne. Disse vinstokkene produserer nå sine første viner fra 2023-årgangen.

Fournier lager vin etter tradisjonelle prinsipper. På de røde vinene bruker de rundt 50 prosent hele drueklaser i produksjonen for å tilføre ekstra karakter, men Fournier understreker at de ikke ønsker noen grønn karakter i vinene. Derfor avstilker han druene før pressing, for å så legge dem tilbake i mosten for videre vinifikasjon. De røde vinene kan minne noe om vinene fra Gevrey-Chambertin med en krydret og strukturert aroma, men er mer lettbente og tilgjengelige på smak og med en delikat fruktprofil.

Topp pinot til god pris

I dag finner du både røde og hvite viner fra Fournier på Vinmonopolet. Blant vinene vi har smakt er det de røde vinene som utmerker seg. En av disse er Fournier Marsannay Les Longeroies Rouge 2021. Longeroies er en av de 14 vinmarkene som vurderes for premier cru-status. 

Vinen viser seg åpen, frisk og ekspressiv med floralitet, røde bær og urter på aroma. På smak har vinen en frisk syre, men delikat og moden karakter og fine tanniner som tilfører tekstur og lengde.

2021-årgangen var en frisk og kjølig årgang som var krevende for mange produsenter, men Fournier slapp unna frost, og oppnådde ønsket modenhet på druene. Vinene fra denne årgangen er friske og lettbente sammenlignet med 2020 og 2022-årgangen, men de viser også en utmerket kvalitet og struktur som vil støtte videre lagring, og vinen vil kunne ligge syv år uten problem. For rett under 600 kroner gir vinen virkelig god pinot noir for prisen.

Topp pinot: Es Chezots vinmarken leverer strålende viner Foto: Ole S. Berg

En annen vin fra produsenten som utmerket seg var Jean Fournier Marsannay Rouge Es Chezots 2020. Vinmarken må ikke forveksles med «Echezeaux», den velkjente grand cru-vinmarken fra Vosne-Romanée. Es Chezots-vinmarken vurderes til premier cru status, men må bytte navn for å unngå forveksling med Echezeaux hvis det skjer. Med andre ord vil dette muligens være den siste årgangen med dette vinmarksnavnet på etiketten.

Es Chezots 2020 er også en ekspressiv vin som viser både florale noter, moden rød frukt, krydder og kalk med lett innslag av eik på aroma. På smak er vinen presis med frisk syre, mye rød frukt, god intensitet og lang ettersmak. For en pris på 550 kroner er dette et virkelig godt kjøp som drikker veldig godt i dag, men vil lagre godt over de neste fem årene i kjelleren.

Bourgogne-regionens beste rosévin

Når man snakker om Marsannay må man snakke om rosévin. De færreste anser Bourgogne-regionen som en kilde for rosévin av kvalitet. Likevel, hvis du er åpen for å prøve en seriøs rosévin på pinot noir-druen fra Bourgogne, er dette stedet. Dessverre er utvalget på Vinmonopolet mangelfult.

Vår favoritt i denne kategorien, som finnes tilgjengelig i dag, er Marsannay Rosé Fleur de Pinot 2021 fra produsenten Sylvain Pataille. Vinen er laget på 100 prosent pinot noir fra gamle vinstokker plantet i kalkholdig jordsmonn. Vinen får lett pressing og videre lagring i eikefat, hvor en tredjedel er ny eik. På aroma viser vinen en intens karakter av jordbær og søte kirsebær, med et lett jordlig karakter og innslag av søte krydder. På smak har vinen frisk syre og elegante tanniner som sitter lenge i en fruktig og frisk avslutning.

Til 940 kroner er vinen i høyeste laget av hva de fleste av oss er villig til å betale for en rosévin. Det forklarer kanskje hvorfor den enda finnes tilgjengelig både i butikk og på bestilling, da Pataille sine hvite og røde viner raskt rives av hyllene på aktuelle vinslipp. Skal du likevel unne deg en smak av Bourgogne-regionens beste rosévin er dette en vin som er verdt prisen. 

Magisk Marsannay Rosé: Seriøs rosévin fra Pataille Foto: Ole S. Berg