<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kvalitetsvin på pinot noir: Etienne Julien opparbeidet seg raskt høy status. Foto: Ole S. Berg

Disse vinene bør du sikre deg på onsdag

Etienne Julien er en ny stjerne i Bourgogne. Onsdag 4. september lanseres vinene i ny årgang.

Category iconMat og drikke
    Publisert 30. aug.
    Lesetid: 4 minutter

    Historien til Domaine Gérard Julien strekker seg tilbake til 1800-tallet, men det var først da unge Etienne Julien tok over i 2012 at kvaliteten økte betraktelig. På ti hektar vinmark er halvparten av produksjonen under Côte-de-Nuits Villages-appellasjonen, men Etienne produserer også vin fra velkjente toppvinmarker som nå lanseres i 2022-årgangen.

    Smaksnotater

    Dom. Gerard Julien Aloxe-Corton Les Valozières 2022
    Ekspressiv og intens på nese, med bringebær, blomster, jord, jern og sødmefulle eikekrydder. Livlig og frisk på smak, med intens syre og fine tanniner fra midt som støttes godt av den delikate frukten i en lang avslutning.
    116 flasker lanseres. Cirka 3.500 flasker produsert.

    • Poeng: 90.
    • Varenummer: 13180601.
    • Pris: 700 kroner

    Dom. Gerard Julien Nuits-Saint-Georges 2022
    Dyp karakter med kombinasjon av røde og mørke bær, søte krydder og skogbunn. På smak har den fine tanniner, balansert syre og en bløt fruktkarakter med en fruktig og lang avslutning. 107 flasker lanseres. Cirka 6.000 flasker produseres.

    • Poeng: 90.
    • Varenummer: 13180301.
    • Pris: 800 kroner.

    Dom. Gerard Julien Nuits-Saint-Georges Aux Saints-Julien 2022
    Tett og tilbakeholden på aroma nå, med røde bær, krydder, lakris, urter og jord. På smak har vinen en fast tekstur som balanseres av en dyp frukt og sødmefull karakter fra eikelagring. Lang avslutning. 95 flasker lanseres. Cirka 4.000 flasker produsert.

    • Poeng: 91.
    • Varenummer: 13180201.
    • Pris: 860 kroner.

    Dom. Gerard Julien Nuits-Saint-Georges Premier Cru Les Bousselots 2022
    Noe tilbakeholden og kompakt på aroma nå. Åpner opp med en dyp karakter med modne bringebær, kirsebær, blåbær, søte eikekrydder og en underliggende jordlig karakter. God fylde og fruktkonsentrasjon på smak som sitter lenge i avslutningen og støttes av en frisk og balansert syre.  83 flasker lanseres. Totalt 3.500 flasker produseres.

    • Poeng: 92.
    • Varenummer: 13180701.
    • Pris: 1.096 kroner.

    Dom. Gerard Julien Echèzeaux Grand Cru 2022
    Tettpakket og kompleks på aroma nå, med modne røde og mørke bær, kaffe, krydder, lakris, jord og urter. Fløyelsmyk, bløt og fruktig på ankomst, med fine og elegante tanniner og en godt balansert syre som vedvarer veldig lenge i en balansert avslutning.  35 flasker lanseres. Totalt 1.000 flasker produseres.

    • Poeng: 94 (Vil bli bedre med lagring).
    • Varenummer: 13180501.
    • Pris: 2.550 kroner.

    Klassisk tilnærming

    Etienne Julien har raskt opparbeidet seg høy status for kvalitetsvin på pinot noir-druen. Han har en klassisk tilnærming til vinmakingen; full avstilking av drueklasene og lagring på en høy andel nye, franske eikefat. 

    Vinene er delikate og fruktige, men har også konsentrasjon og tekstur til å gjøres svært lagringsdyktige. 

    I skråningen til Corton

    Vineriet ligger i den lille landsbyen Comblanchien, midt mellom Nuits-Saint-Georges og Aloxe-Corton. Aloxe-Corton er kanskje ukjent for noen, men her finner du blant annet den legendariske grand cru-vinmarken Corton (Corton-Charlemagne), kjent for både røde og hvite viner. 

    Rett på nedsiden av denne vinmarken ligger Les Valozières. Les Valozières-vinmarken er delt i to: Øvre del, som grenser mot Corton, er klassifisert på premier cru-nivå, og den nedre nedre delen er klassifisert på village-nivå. Det er her Domaine Gérard Julien Aloxe-Corton Les Valozières 2022 kommer fra.

    Vinene herifra er rustikke og kraftfulle, og trenger helst noen års lagring. Vinen er intens og aromatisk i stilen, med floralitet, frisk syre og intensitet på smak. Den kan med fordel lagres i to til fire år for ytterligere balanse og kompleksitet. 

    Enkeltmarksviner for videre lagring

    En liten kjøretur nordover ligger Nuits-Saint-Georges. Her produserer Domaine Gérard Julien tre viner som nå lanseres. Den ene, Dom. Gerard Julien Nuits-Saint-Georges 2022, kommer fra fire ulike vinmarker sør i appellasjonen. 

    De to andre vinene hans fra Nuits-Saint-Georges er to enkeltvinmarksviner fra den nordlige delen av området som grenser mot Vosne-Romanée. 

    Dom. Gerard Julien Aux Saint-Juliens 2022 kommer fra en liten parsell i den seks hektar store vinmarken som ble plantet i 1950. Disse gamle vinstokkene gir en tett og intens vin med aroma av røde bær og krydder, og med fast karakter på smak, balansert av moden frukt og med en sødmefull karakter fra eik. Denne er noe sjenert på aroma nå, og trenger helst fem års lagring for å vise sitt fulle potensial. 

    På samme åsside, bare et steinkast ovenfor, ligger Aux Bousselots Premier Cru. Vinmarken på rett over fire hektar, med sørlig eksponering og rikt jordsmonn, er kjent for balanserte og bløtere viner. 

    Dom. Gerard Julien Nuits-Saint-Georges Premier Cru Les Bousselots 2022 fremstår ung og viser seg noe tilbakeholden og kompakt på aroma nå, men med luft byr den på en dyp og bløt fruktkarakter og en underliggende jordlig karakter. Denne kan med fordel lagres i over fem år. 

    Kraftfull og elegant Grand Cru

    Produsentens beste og mest ettertraktede vin kommer fra deres eneste vinmark i naboappelasjonen Vosne-Romanée, selveste Echezeaux grand cru. På hele 36 hektar med vinmark er dette en av de største Grand Cru-vinmarkene i Bourgogne. 

    Echezeaux Grand Cru: En av de største Grand Cru-vinmarkene i Bourgogne. Foto: Ole S. Berg

    Domaine Gérard Julien Echezeaux Grand Cru 2022 kommer fra en liten parsell på en kvart hektar i en av de elleve mindre delene, med navn Les Treux. Denne er også tett og knyttet på aroma nå, men har masse kompleksitet med mørke bær, kaffe, krydder, lakris, jord og urter. På smak har den en fin og elegant tanninstruktur, og godt balansert syre som sitter godt i en veldig lang avslutning. En imponerende vin som har mye å by på nå, men vil bli langt bedre med fem til ti års lagring.  

    Kun 35 flasker lanseres, så det kan være en fordel å være rask når de blir tilgjengelige på Vinmonopolets nettsider klokken 08:00 den 4. september.