<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Cappelen Damm med vekst tross gigantbot

Cappelen Damm hadde Norges mest solgte bok, sakprosabok og barnebok i fjor, men det var likevel utdanningsfeltet som sto for mesteparten av veksten til Norges største forlag. 

Publisert 8. mars 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 359 ord
SOLGTE GODT: Cappelen Damm hadde Norges mest solgte bok, sakprosabok og barnebok i fjor. Foto: Cappelen Damm

Cappelen Damm fikk en omsetning på nesten 1,3 milliarder kroner i 2022. Det er en oppgang opp 7 prosent fra året før, opplyser selskapet. 

Årsresultatet før skatt er på 98 millioner kroner, og legger seg dermed midt mellom forlagets resultater for 2020 og 2021, da forlaget fikk et årsresultat på henholdsvis 56 og 118 millioner kroner. 

Sterk vekst innen utdanning

Den norske delen av forlagsvirksomheten, uten bokklubb, fikk en vekst på 11,5 prosent. Og da var det spesielt på utdanningsfeltet at forlaget fikk den sterkeste veksten. Med en vekst på 100 millioner kroner, 22 prosent, omsatte utdanningsfeltet for 533 millioner kroner. 

Allmennmarkedet landet på 740 millioner i omsetning.

De samlede digitale inntektene for Norges største forlag utgjorde 28 prosent av omsetningen i 2022. 

På den litterære siden var 2022 et sterkt år for Cappelen Damm. Forlaget hadde blant annet den mest solgte boken i Norge, uavhengig av sjanger: Valerie Perrins «Å vanne blomster om kvelden». Mens den mest solgte sakprosa-boken, uavhengig av utgivelsesår, var Abid Rajas «Min skyld» og den mestselgende barneboken, uavhengig av utgivelsesår, var Camilla Brinks «Musse & Helium Mysteriet i veggen».

Ny sjef

1. februar tiltrådde Sarah C. J. Willand som ny adm. direkør hos Cappelen Damm, som kommer fra et annet heleid Egmont-selskap TV 2. Willand tok over for Tom Harald Jenssen, som pensjonerte seg etter 44 år i norsk og nordisk bokbransje. Og selv om det ennå er tidlig, tror den ferske forlagssjefen at 2023 vil bli et godt år for selskapet. 

– Vi har mange sterke titler som vi gleder oss til å lansere. Vi har også flere utviklingsprosjekter på utdanning som jeg er sikker på vil bidra til at Cappelen Damm holder posisjonen som Norges største og viktigste forlag også i 2023, sier hun. 

Fikk gigantbot

Men selv om 2022 ble et godt år for Cappelen Damm, var det ikke alt som gikk på skinner. I november ble forlaget, sammen med Gyldendal, Vigmostad & Bjørke og Aschehoug bøtelagt for ulovlig utveksling av bokpriser av Konkurransetilsynet. 

Til sammen fikk Norges fire største forlag og Bokbasen overtredelsesgebyr på 545 millioner kroner for brudd på konkurranseloven. Og aktørene skal blant annet ha ulovlig utvekslet fremtidige bokpriser og annen konkurransesensitiv informasjon gjennom et abonnement i Bokbasen.

Cappelen Damms andel av boten kom på 131,4 millioner kroner.