Konkurransetilsynet ilegger Norges fire største forlag og Bokbasen overtredelsesgebyr på til sammen 545 millioner kroner for brudd på konkurranseloven, går det frem av en pressemelding tirsdag.
Aktørene har ulovlig utvekslet fremtidige bokpriser og annen konkurransesensitiv informasjon gjennom et abonnement i Bokbasen.
– Konkurransetilsynet har gjennom etterforskningen funnet mange bevis på at forlagene har delt konkurransesensitiv informasjon i en database de alle hadde tilgang til. Dette har gitt aktørene fullstendig oversikt over hverandres opptreden i markedet, og kan ha ført til at vi forbrukere har måttet betale høyere priser på bøker, sier konkurransedirektør Tina Søreide i en kommentar.
– Et alvorlig brudd
Bokbasen selger flere typer abonnement, saken gjelder ett av disse, Mentor Forlag. Bokbasen har brutt konkurranseloven ved å legge til rette for informasjonsutvekslingen gjennom dette abonnementet.
– Det er forbudt for konkurrerende selskaper å utveksle informasjon som kan begrense konkurransen i et marked. Forlagene har systematisk lagt inn slik informasjon i databasen, i visshet om at den da ble tilgjengelig for konkurrentene. Størrelsen på gebyrene understreker at det i denne saken har skjedd et alvorlig brudd på konkurranseloven, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese i en kommentar.
Informasjonsutvekslingen la ifølge tilsynet til rette for at forlagene kunne koordinere priser og utvalg, noe som «kan ha ført til redusert utvalg og høyere priser for forbrukerne.» Informasjonen forlagene registrerte i bokdatabasen «ville ha vært vanskelig å skaffe seg på andre måter.»
10 prosent av omsetningen
Gyldendal Norsk Forlag AS/Gyldendal ASA ilegges et samlet overtredelsesgebyr på 252,1 millioner kroner, Cappelen Damm 131,4 millioner kroner, Vigmostad & Bjørke AS/Forlagshuset Vigmostad & Bjørke AS 92,6 millioner kroner, Aschehoug 64,6 millioner kroner og Bokbasen AS 4,1 millioner kroner.
De fire forlagene er konkurrenter i et sterkt konsentrert norsk bokmarked, og har gjennom mange år stått for rundt 90 prosent av omsetningen i markedet.
Gebyrene tilsvarer 10 prosent av fjorårets konsernomsetning for de ulike partene.
– Vi er fundamentalt uenige
I en børsmelding skriver Gyldendal at vedtaket fra tilsynet omhandler overtredelse av konkurranselovens paragraf 10, for deling av konkurransesensitiv informasjon gjennom Bokbasen fra 2009 frem til 2018.
– Vi er fundamentalt uenige i tilsynets vurdering og vil forfølge saken videre, sier konsernsjef Tørres Thuv i Gyldendal i en børsmelding.
– Bokbasen gir alle offentlig og lik tilgang på informasjon om alle bokutgivelser, og er helt vesentlig for å gi befolkningen et bredt tilbud av litteratur. Den er ikke innrettet for å utveksle konkurransesensitiv informasjon, har ikke egnet seg til dette og har ikke vært brukt til dette. Det foreligger heller ikke noe som viser en slik adferd fra de involverte partene», fortsetter han.
Vedtaket er endelig, men selskapene kan klage til Konkurranseklagenemnda innen seks måneder.