<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Elbilprodusent kutter – 400 må gå

Opp mot 265 millioner kroner skal brukes på blant annet sluttpakker til de berørte.

Publisert 24. mai
Oppdatert 24. mai
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 326 ord
NEDBEMANNER: Elbilprodusenten Lucid og konsernsjef Peter Rawlinson. Foto: Bloomberg

Elbilprodusenten Lucid har fredag lansert en restruktureringsplan for å optimalisere driftsutgiftene. Denne planen innebærer å redusere bemanningen med rundt 400 ansatte, eller rundt 6 prosent av arbeidsstyrken.

Konsernsjef Peter Rawlinson har fredag også sendt en epost til ansatte om planen. Her fremgår det at nedbemanningen gjøres i alle ledd, inkludert ledelse og mellomledelse.

«Jeg er sikker på at Lucid vil levere verdens beste SUV og dramatisk utvide vårt totale marked, men vi genererer ikke inntekter fra programmet ennå. Som alltid må vi være årvåkne med kostnadene», heter det.

«Dagens beslutning handler om å posisjonere oss for fremtidig vekst», legger Rawlinson til.

Koster 265 millioner

Selskapet venter å fullføre nedbemanningsplanen innen utgangen av tredje kvartal.

Det estimerer å ta kostnader på 21–25 millioner dollar i forbindelse med nedbemanningen, hvorav det meste ventes å bli bokført i regnskapet for andre kvartal. Det tilsvarer opp mot 265 millioner kroner, og inkluderer sluttpakker til de berørte ansatte.

I brevet til de ansatte trekker Rawlinson frem tre faktorer som vil definere Lucids suksess.

Den ene gjelder ytterligere salg av luksussedanen Lucid Air, selskapets første bil. Den andre gjelder utviklingen av SUV-modellen Gravity, der produksjonen etter planen skal starte mot slutten av 2024, samt programmet for et mellomstort kjøretøy. Den tredje faktoren Lucid-sjefen trekker frem, er å være fornuftig med ressursene, med en sterk kostnadsdisiplin.

Stortap i første kvartal

I begynnelsen av mai la Lucid frem tall for første kvartal. Disse viste en produksjon på 1.728 biler. Salget var på 1.967 biler, en økning på 40 prosent fra første kvartal i fjor.

Inntektene var på 172,7 millioner dollar, opp fra 149,4 millioner året før.

Resultatet etter skatt var imidlertid negativt på 680,9 millioner dollar, tilsvarende 7,2 milliarder kroner, mot et underskudd på 779,5 millioner dollar i første kvartal 2023.

Lucid-aksjen stiger rundt 3 prosent i førhandelen i USA etter nedbemanningsnyheten. Hittil i år er aksjen imidlertid ned mer enn 30 prosent.