EU gir 45 millioner til norsk oppstartsbedrift

Norske Evoy mottar 45 millioner kroner fra EU. Nå ønsker adm. direktør Leif Stavøstrand å kapre det globale markedet.

EU SOM EIER: Adm. direktør Leif A. Stavøstrand i prototypen Evoy 1. Nå får han også EU inn på eiersiden i en emisjon. Foto: Evoy
Båt

For å øke tempoet i sin utvikling av elbåter får båtprodusenten Evoy på Florø 45 millioner kroner i støtte fra EU. Pengene tildeles i form av 2,3 millioner euro i støtte og 2,1 millioner euro gjennom en emisjon, opplyser selskapet i en pressemelding. 

Samlet tilsvarer det over 45 millioner kroner.

Elektrisk fartsrekord

Siden i fjor sommer har selskapet testet og optimalisert sin teknologi på en prototype av Polarcirkel 860, døpt Evoy 1. Båten tok verdensrekorden som raskeste serieproduserte elbåt i fjor sommer med en toppfart på 55 knop.

EVOY

  • Produserer elektriske båtmotorer.
  • Startet opp i 2018 i Florø.
  • Har 15 ansatte.

– Vi søkte om støtten, og er glad for å motta den. Den er helt avgjørende for oss, sier adm direktør Leif Stavøstrand.

Evoy får tildelt midlene som en del av EU-programmet Green Deal, hvor EU satte av 3 milliarder kroner for å støtte nye selskaper innen bærekraft. EUs hensikt med dette er å utvikle teknologi som kan bidra til EUs mål om det grønne skiftet. Totalt var det 2.000 søkere i bunken.

Satser globalt

Evoy har utviklet en ferdig prototype som båtprodusenten planlegger å selge på markedet i små volumer utover høsten. Stavøstrand er likevel klar på at planen er å ta et større marked.

– Vi skal rote det kraftig til for ikke å nå våre mål om et disruptivt maritimt produkt for det globale markedet nå, uttaler Stavøstrand i pressemeldingen.

I pressemeldingen opplyser Stavøstrand at Evoy fikk hjelp av Innovasjon Norge med søknadsprosessen, som blant annet inneholdt et intervju i Brussel. 

Selskapet ønsker å bruke midlene på å nå ut til et internasjonalt marked, og å utvikle neste generasjon med elektriske båtmotorer. Med støtten fra EU har selskapet mottatt totalt 75 millioner kroner fra investorer. 

Motor
Nyheter
Miljø
Industri
Båt