<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Verdiras for Tollefsen

Ivar Tollefsens Heimstaden Bostad skvises av renteoppgangen, og utleieboligene har falt massivt i verdi. Nå tar eiendomsselskapet grep for å beskytte kredittratingen.

Publisert 18. aug. 2023
Oppdatert 18. aug. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 385 ord
LEVERTE TALL: Ivar Tollefsens Heimstaden Bostad. Foto: Finansavisen

Ivar Tollefsens Heimstaden Bostad må ta grep i kjølvannet av rentegaloppen. Ifølge regnskapsrapporten for andre kvartal har styret i selskapet endret den finansielle strategien for å tilpasse den til kredittratingbyrået S&Ps vurdering. Endringen i strategien inkluderer en mulig kapitalinnsprøytning.

Dilemmaet for Heimstaden er hvordan selskapet skal gå i pluss med økte renter. Sannsynligvis må det skytes inn mer egenkapital ettersom rentene øker og verdiene faller. Det gir økt gjeldsgrad, noe banker og obligasjonslångivere neppe sitter og ser på uten å reagere.

I forbindelse med fremleggelsen av regnskapet for første kvartal i år varslet Heimstaden at det ville gjøre en gjennomgang av finansene. Denne viste at selskapets satte mål ikke var i samsvar med gjeldende markedsforhold.

De oppdaterte målsetningene gjøres for å bedre ligge på linje med markedet og fluktuering i både inflasjon og renter, heter det fra selskapet.

For eiendomsselskapene er kredittratingen svært viktig, og det var en nedgradering fra nettopp S&P som førte til at den svenske eiendomsgiganten SBB kollapset i våres.

Skriver ned verdier

Verdien av selskapets utleieboliger skrus ned med 7,4 milliarder kroner, og er nå på 340 milliarder kroner. Fallet gjør at underskuddet havnet på 9,2 milliarder svenske kroner.

I løpet av årets seks første måneder falt verdien med 21 milliarder svenske kroner.

Renteutgiftene økte til 1,2 milliarder, fra 999 millioner i forrige periode, ettersom selskapets renter gjorde et hopp til 2,5 fra 2,2 prosent. Netto rentebærende gjeld er nå på 185 milliarder svenske kroner, opp fra 176 milliarder kroner. Gjeldsgraden er på 54,4 prosent, på grunn av negative verdiendringer i eiendommene.

Ved utgangen av andre kvartal var Heimstadens hybridlån på 24,25 milliarder svenske kroner. Selskapet mener dette kan regnes som egenkapital, noe som har vært et omdiskutert tema ettersom flere mener det bør regnes som gjeld.

Kritikk fra megler

Finansavisen skrev tidligere at høyrentemeglerne i DNB Markets fyrer løs mot Tollefsens Heimstaden. De tror selskapet går tom for penger i 2024, og mener en kraftig restrukturering må til.

Ifølge deres beregninger vil kontantbeholdningen til Heimstaden Bostad være på minus 13 milliarder svenske kroner ved utgangen av fjerde kvartal i 2024.

Heimstaden gikk deretter til motangrep.

«Det er spesielt uheldig at en megler i DNB Markets publiserer en slik rapport uten å kvalitetssikre fakta internt og hos oss som selskap. Vi har hatt et møte med DNB-megleren for å korrigere fakta, og håper at dette blir gjort», sa kommunikasjonssjef Christian Dreyer til DN.