<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rentedrama ga kursrally

Svenske eiendomsaksjer skjøt opp etter Riksbankens rentebeskjed. Om rentene nå snur nedover, blir det dobbelt positivt, mener forvalter Thomas Nielsen.

Publisert 23. nov. 2023
Oppdatert 5. des. 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 531 ord
Article lead
lead
BULL: – Vi tror jo at selskapene skal overleve, uansett om rentene er høye eller lave, sier forvalter Thomas Nielsen i First Fondene. Foto: Iván Kverme

Torsdag besluttet svenske Riksbanken å holde styringsrenten uendret på 4,00 prosent, i det som på forhånd ble beskrevet som et ganske åpent løp om det skulle bli heving eller ikke.

«Inflasjonen er fortsatt for høy, og det er fortsatt risiko for at den ikke vil fortsette å falle raskt nok og stabilisere seg på målet. Men inflasjonen har falt, og inflasjonspresset har klart lettet,» skriver Riksbanken i en pressemelding.

Riksbanken avfeier heller ikke at den kan bli nødt til å heve renten en gang til, og den oppdaterte rentebanen viser en topp på 4,1 prosent i fjerde kvartal 2024.

Svenske eiendomsaksjer, som lenge har ligget med brukket rygg, har den seneste tiden hentet seg noe inn ettersom amerikanske langrenter har falt.

Umiddelbart etter Riksbankens beslutning ble det full fyr blant disse på børsen i Stockholm.

– Hvis rentene blir lavere enn det markedet venter, så er det viktig for flere ting, og eiendom er kanskje en av de aktivaklassene som har hatt mest motgang når rentene har gått opp, og selvsagt vil det være motsatt når rentene går ned, sier forvalter Thomas Nielsen i First Fondene.

Full fart i SBB

Rett etter rentebeslutningen steg kriserammede SBB mer enn 9 prosent, mens andre selskaper som Sagax og Entra-storeierne Castellum og Balder steg henholdsvis 2,5, 3,7 og 4,5 prosent.

Noen timer senere hadde utviklingen imidlertid roet seg, og aksjene var jevnt over opp én prosent hver for dagen.

Ser man på utviklingen den seneste måneden, er SBB opp 31 prosent, mens Sagax, Castellum og Balder er opp henholdsvis 23, 23 og 36 prosent.

– Hva tenker investorene?

– Det har vært et sterkt narrativ om higher for longer, men vi skal ikke lenger tilbake enn til 2021 før det skulle være nullrente ut 2024, så ting kan snu fort. De fleste mener fortsatt at rentene skal være høyere lenger, men dersom det ikke skjer, vil det jo kunne påvirke eiendom på en positiv måte.

– Blir rentene lavere, vil det være dobbelt positivt både for selskapenes rentekostnader samt avkastningskrav. De siste par årene har det vært motsatt, med dobbelt negativ effekt, sier han.

Takknemlig for høye renter

Nielsen forvalter i dag eiendomsfondet First Nordic Real Estate, som i hovedsak satser på svenske eiendomsaksjer. Tidligere i oktober ble det kjent at han solgte leiligheten og satset millioner av egen lomme på fondet han forvalter.

Han vil ikke spekulere i om man har nådd rentetoppen i Sverige, men mener at aksjene han har satset på vil stå seg godt, uansett hvordan utviklingen blir fremover.

– Vi tror jo at selskapene skal overleve, uansett om rentene er høye eller lave. Om rentene går oppover, vil det gjøre at selskapene som har kontroll på balanse og forretningsmodell vil komme gjennom det med en styrket posisjon.

– På den måten er jeg takknemlig for at rentene har beveget seg så mye som de har gjort, for det gjør at det kommer færre selskaper inn i markedet, og selskapene som står igjennom renteklimaet blir styrket. Dette gjelder spesielt for selskaper som Sagax, som i tillegg har kunnet investere motsyklisk når andre har vært motiverte selgere. Om rentene skulle begynne å falle, vil aksjene raskere kunne bli gode investeringer, sier han.