<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Instabank-salget: Danskene tviler på at de klarer fristen

Danske Lunars ledelse vurderer det nå som usannsynlig at de klarer å hente kapital og tilfredsstille myndighetene innen 30. september.

Publisert 4. aug. 2022 kl. 17.41
Oppdatert 4. aug. 2022 klokken 17.45
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 355 ord
STÅR GODT PÅ EGNE BEN: Adm. direktør Robert Berg mener Instabank ikke står igjen som taperen dersom Lunar-dealen ryker. Foto: Iván Kverme

 

Lunar har nå informert Instabank om at Lunar-ledelsen anser det som usannsynlig at Lunar vil være i stand til å hente den nødvendige kapitalen og gjennomføre godkjenningsprosessen med myndigheter innen fristen 30. september. Det opplyser Instabank etter børsslutt torsdag.

Instabank gjentar at det ikke har vært vilkår i Lunars bud knyttet til Lunars kapitalisering eller noen kapitalforhøyelse i selskapet.

«Instabank vil fortsette å vurdere situasjonen og eventuelle skritt å ta for å beskytte Instabanks og aksjonærenes interesser», heter det.

Milliarddeal

Tidligere har Lunar tilbudt 1,3 milliarder kroner for Instabank. Budet tilsvarer 3,75 kroner pr. aksje, mens Instabank-kursen før budet var rundt 2 kroner. Instabank-styret anbefalte budet da det kom i mars, mens aksjonærer som representerer 72,7 prosent av aksjekapitalen forpliktet seg til å akseptere budet – inklusive de ti største aksjonærene, hele ledelsen og hele styret.

Største aksjonær i Instabank er Christen Sveaas' Kistefos med 25 prosents eierandel.

Torsdag falt Instabank 1,1 prosent til 2,67 kroner.

Instabank er en norsk digital bank som tilbyr ulike typer lån, kredittkort, sparing og forsikringer. Oppkjøperen Lunar er en dansk fintech-virksomhet som tilbyr et alternativ til de tradisjonelle bankene gjennom Lunar-appen.

Finanstilsynet stoppet oppkjøpsprosessen i mai grunnet at Lunars finansielle situasjon ikke oppfylte tilsynets krav. Videre informerte Lunar om at de hadde planlagt en egenkapitalinnhenting som ikke var blitt informert til Finanstilsynet, og med kapitalinnhentingen ville de oppfylle kravene og dermed kunne få godkjent oppkjøpet og transaksjonen før fristen 30. september.

Står godt på egne ben

I slutten av juni ble det kjent at Lunar ikke hadde skaffet seg noen bindende forpliktelser fra investorer, og at Lunar mente det så stadig vanskeligere ut å tilfredsstille kravene fra de norske og danske finanstilsynene.

«Vi har hatt veldig tro på at denne transaksjonen skulle gå smertefritt. Kombinasjonen med Lunar og Instabank er en god konstellasjon med potensial for merverdi, ettersom Lunar er gode på teknologi og vi kan bank», sa Instabank-sjef Robert Berg da.

Han understreket samtidig at Instabank står godt på egne ben, og at det ikke vil være noe svekket Instabank som står tilbake dersom Lunar-kjøpet ikke passerer målstreken.

«Det er ikke vi som er den store taperen av at dette oppkjøpet ikke finner sted», sa Berg.