<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Enorme lønnspakker til elbiltopper

Sjefene i Lucid Motors og Rivian Automotive fikk lønnspakker på 4-5 milliarder kroner i fjor. Men det meste er aksjerelatert. 

Publisert 8. juni 2022 kl. 14.54
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 281 ord
DOLLARGLIS: Lucid Motors-sjef Peter Rawlinson fikk en romslig lønnspakke for 2021. Foto: Bloomberg

Toppsjefene i de amerikanske elbilprodusentene Lucid Motors og Rivian Automotive mottok i 2021 meget romslige lønnspakker, skriver Wall Street Journal, og viser til meldinger sendt inn fra selskapene til det amerikanske finanstilsynet SEC.

I Lucid ble Peter Rawlinson tilgodesett med nesten 566 millioner dollar, mens RJ Scaringe hos Rivian måtte «nøye seg med» 422 millioner dollar.

Pakkene er mye større enn for året før, og gjenspeiler naturligvis selskapenes ambisiøse mål. 556 millioner dollar av Rawlinsons lønnspakke er aksjerelatert kompensasjon som knytter seg til måloppnåelsen, mens det samme gjelder over 421 millioner dollar av Scaringes pakke.

Må vente helt til 2027

Men det er ifølge avisen forskjell på når den aksjerelaterte kompensasjonen begynner å slå ut for de to sjefene. 

RIVIAN-SJEF: RJ Scaringe. Foto: Bloomberg

Rawlinson har allerede fått full tilgang til noe av den aksjerelaterte kompensasjonen, og sitter nå på aksjer priset til rundt 300 millioner dollar. Scaringe må derimot vente til tidlig i 2027 før han får tilgang til mesteparten av aksjene.

Lønnspakkene er mer enn 14 ganger større enn for sjefene i større bilprodusenter som Ford og General Motors, og rangerer ifølge tall fra MyLogIQ blant de største uansett selskap i indeksen Russell 3000.

Motivere og samkjøre

Både Lucid og Rivian forklarer i SEC-meldingene aksjetildelingen med at den skal motivere til å nå strategiske og markedsmessige mål, og samkjøre toppsjefenes interesser med aksjonærenes.

Lucid Motors viser også til Rawlinsons tekniske lederskap.

Rivian-aksjonærene godkjente Scaringes lønnspakke i generalforsamlingen på mandag, mens Lucid ifølge Wall Street Journal skal avholde en lignende avstemning for Rawlinsons pakke på torsdag.

Lucid og Rivian tapte begge 4,7 milliarder dollar i 2021 (førstnevnte etter preferanse-utbytter). Rivian måtte i fjor halvere produksjonsguidingen for 2022 etter å ha støtt på «ekstraordinære forsynings- og logistikkutfordringer.»