<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
lead
lead
PÅ TOPP: Tesla Model Y (i midten) var Norges mest registrerte bil i september, mens Skoda Enyaq (t.v.) kom på tredjeplass bak VW ID.4. Ford Mustang Mach-E (t.h.) er ikke på topp 10-listen i september. Foto: Michael Groth

Fortsatt klar nedgang

September er intet unntak. Så langt i år ligger antallet førstegangsregistrerte nye personbiler klart bak fjoråret.

Category iconBil
    Publisert 4. okt. 2022Oppdatert 4. okt. 2022
    Lesetid: 2 minutter

    – Tallene for både september og året så langt understreker den tydelige dreiningen vi ser i nybilsalget: De aller fleste vil «kjøre grønt». Derfor holder elbilandelen seg på nesten 80 prosent, selv om andre biltyper har en klar nedgang, sier direktør Øyvind Solberg Thorsen i Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV).

    14.646 nye personbiler ble registrert i Norge i september. Det er 18,6 prosent færre enn på samme tid i fjor, for så langt i år er det registrert 102.761 nye personbiler – en nedgang på 20,3 prosent.

    Mange elbiler

    At det er elektriske biler nordmenn flest vil ha, er det liten tvil om. Samtidig kunne bildet vært enda tydeligere. 

    – Elbilandelen ville ha vært enda høyere om bilfabrikkene kunne produsere som før. Vi vet at mange tusen har tegnet kontrakt på ny elbil for en stund siden og at de fortsatt venter på bilene sine. Om produksjonsmulighetene bedrer seg, blir det svært spennende å følge utviklingen ut året, sier Solberg Thorsen.

    Hybrid er ut

    OFV trekker frem i sin rapport for september at det så langt i år går trått for de ladbare hybridene. Det er ingen overraskelse. Registreringen av ladbare diesel- og bensinhybrider falt med henholdsvis 63,8 og 65,2 prosent sammenlignet med samme periode i 2021.

    – At produksjonsutfordringer er en av årsakene til den store nedgangen i nye registrerte ladbare hybrider, er nærliggende å anta. Men det er liten tvil om at avgiftsøkningen på ladbare hybrider har hatt stor effekt på etterspørsel og salg, sier han.

    Tesla på topp – igjen

    Den mest registrerte personbilen i Norge i september var Tesla Model Y. Denne ble det registrert 3.063 av, mens 909 Volkswagen ID.4 fikk norske skilter. På tredjeplass fulgte konsernkusinen Skoda Enyaq med 636 registrerte biler, før du igjen finner Tesla med sin Model 3 og 602 registrerte biler. 

    Toyota er den eneste produsenten med ikke-elbiler på topp 10-listen, hvor hybrid-SUV-en Rav4 kom på 5. plass med 540 biler. Toyota Yaris, også en hybrid, fulgte like bak med 454 registreringer.