<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Styrer mot milliardsalg

Gründerbedriften Optimarin har endelig fått vind i seilene. Sjefen sikter seg inn mot milliardomsetning i løpet av få år.

Publisert 25. feb. 2018 kl. 12.11
Oppdatert 25. feb. 2018 klokken 12.14
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 318 ord

(Finansavisen): Sandnes-selskapet Optimarin var det første i verden som fikk godkjent et system for rensing av ballastvann ombord i skip som seiler i amerikanske farvann.Det resulterte i en kraftig inntektsvekst i fjor - og et kjærkomment positivt driftsresultat, etter mange år med tap.«Etter å ha oppnådd US Coast Guard-godkjennelse (...) har Optimarin i 2017 lagt bak seg det beste året i selskapets historie så langt», skriver styreleder Frode Sigurd Berg i årsberetningen.– Vi har holdt på i 23 år. Det sier seg selv at smilet var stort da vi fikk dette på plass, sier adm. direktør Tore Andersen til Finansavisen.Over 90 prosent av de 65 renseanleggene som Optimarin leverte i 2017 var systemer for skip som anløper amerikanske havner.Til og med i fjor har Optimarin ifølge avisen solgt over 530 renseanlegg til skip. Av disse var vel 440 levert til kundene.«Gjorde susen»Ballastvannkonvensjonen, som ble vedtatt av FNs internasjonale sjøsikkerhetsorganisasjon IMO i 2004, regulerer inntak, utslipp og behandling av ballastvann og sedimenter.USA har utformet egne og strengere krav til rensingen av ballastvannet. Dermed har mange av de eksisterende rensesystemene ikke vært brukbare for skip som seiler i amerikanske farvann, skriver avisen.Mot slutten av 2016 ble Optimarin den første som fikk sitt system godkjent for bruk i USA.- Det var dette som gjorde susen, sier Andersen til Finansavisen.Stort markedNå håper han på videre vekst. Potensialet er det ikke noe i veien med: internasjonale regler krever at 35.000 skip i verden skal ha installert renseanlegg for ballastvann i løpet av de neste syv årene.- Vi har ventet ganske lenge på denne bølgen. Nå tror vi at vi er på begynnelsen av den, sier Optimarin-sjefen til Finansavisen.Bedriften har kapasitet til å levere 1.000 anlegg i året.- Hvis vi skal beholde markedsandelen vi har per i dag skal vi bli en milliardbutikk målt i omsetning om noen få år. Vi har forsøkt å legge forholdene til rette for det, forteller Andersen til avisen.